Vineri, 17 Aprilie 2015 - 05:28 AM Aleg.RO: Producatorii vor studiu de impact la propunerea de interzicere a fumatului in spatii publice inchise

Publicat de: ---

Cotidianul

Companiile de profil au depus recent, la Camera Deputatilor, un punct de vedere referitor la propunerea de interzicere totala a fumatului in spatiile publice inchise si de interzicere a comercializarii produselor din tutun la o distanta de mai putin de 250 metri de spitale si unitati de invatamant .

"Estimam ca, dintr-un total de 73.000 de puncte de vanzare cu amanuntul a produselor din tutun, aflate la ora actuala in Romania, vor fi afectate peste 46% la nivel national: 54% in mediul urban si 27% in mediul rural. Dat fiind ca in Bucuresti exista peste 500 unitati de invatamant si peste 100 unitati medicale, impactul estimat este de 65% din numarul punctelor de vanzare (
)", se arata in documentul mentionat.

Potrivit sursei citate, scaderea traficului de consumatori fumatori poate conduce la reducerea vanzarilor si pentru alte categorii de produse, cosul de cumparaturi al unui fumator fiind cu peste 30% mai mare decat cel al unui nefumator.

"Cifra de afaceri va scadea in cuantum egal cu vanzarile generate de categoria de tigarete, iar reducerea volumelor si a profitului va determina in mod direct scaderea posibilitatilor fiecarui comerciant de a plati salarii sau de a mentine numarul de angajati. Ca urmare, sunt anticipate efecte in lant pentru antrepozitari, angrosisti, transportatori, fiind estimate pierderea a circa 20.000 de locuri de munca din totalul de circa 40.000 in aceasta ramura economica, pe lantul de aprovizionare si distributie", sustin producatorii.

Citeste si: Senatul adopta legea care interzice total fumatul in spatiile publice, deputatii au votul final

In opinia acestora, o restrictie de comercializare a unui produs legal vine in contradictie cu principiile stabilite in tratatele economice la care Romania este parte, in calitate de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, afectand libera concurenta a agentilor economici, creand discriminari, impunand bariere comerciale unora dintre comercianti si oferind, in mod artificial, avantaje altora.

Romania se afla printre statele membre ale UE cu cea mai avansata legislatie in domeniul controlului tutunului, incepand de la fabricarea produsului in sine si incheind cu publicitatea la tutun si - in cazul de fata – fumatul in spatiile publice".

Astfel, companiile de tutun califica propunerea legislativa drept "o supra-reglementare excesiva, fara precedent", solicitand "efectuarea unui studiu de impact, care sa puna in perspectiva discrepanta intre obiectivul de sanatate publica urmarit si mijloacele prin care se doreste ca acesta sa fie atins", masura necoreland obiectivul de sanatate publica cu efectul real al restrictiilor.

In Romania, fumatul in locurile publice este reglementat prin Legea 349/2002. Pentru restaurante si baruri, atunci cand proprietarii sau managerii acestora nu stabilesc ca fumatul este interzis in localurile respective, legea impune separarea efectiva a spatiilor, astfel incat cel alocat fumatorilor (izolat si ventilat corespunzator) sa nu depaseasca 50% din intreaga suprafata destinata clientilor. In acelasi timp, proprietarii sau managerii localurilor cu o suprafata destinata clientilor de sub 100 mp, pot decide daca spatiile respective sa fie alocate exclusiv pentru fumatori sau nefumatori, cu afisarea corespunzatoare a acestei informatii. In ceea ce priveste institutiile publice, legea prevede interzicerea fumatului in spatiile comune, de trecere si in birouri. In acest moment, legea permite fumatul doar in spatii special amenajate (marcate, dotate si ventilate corespunzator).

"Conform recomandarii Consiliului European, de a proteja cetatenii de expunerea la fumul de tigara, fiecare stat membru a reglementat diferit acest subiect, de la interdictie totala, de exemplu in Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Malta sau Ungaria, pana la restrictii rezonabile, cum ar fi, de exemplu: Germania, Austria, Estonia, Polonia sau Romania. In ciuda existentei unui cadru legislativ clar si echitabil, implementarea deficitara a acestuia si lipsa unor masuri ferme de control al implementarii si al aplicarii sanctiunilor duc astazi la propuneri extreme", se mai arata in scrisoare, semnatarii opinand ca nu lipsa legislatiei este problema in Romania, ci aplicarea ei deficitara.

In luna septembrie a anului trecut, Camera Deputatilor a initiat un proiect de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect care are ca obiectiv de reglementare interzicerea completa a fumatului in spatiile publice, in scopul micsorarii numarului de fumatori pasivi si activi. Printre propunerile de amendamente la Legea 349/2002, se afa si unul care prevede interzicerea vanzarii produselor din tutun la o distanta de mai putin de 250 de metri de punctele de acces in spitale si unitati de invatamant.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier.


(90 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Producatorii vor studiu de impact la propunerea de interzicere a fumatului in spatii publice inchise | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29492616653442 seconds.