Vineri, 17 Aprilie 2015 - 05:28 AM Aleg.RO: O specie periculoasa de privilegiati isi ia un ultim ajutor social de la stat

Publicat de: ---

Gândul MEDIAFAX FOTO// OCTAV GANEA

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Acum vreo doua luni, vorbeam cu un deputat, relativ tanar, care punea problema indemnizatiilor de care beneficiaza parlamentarii . Sunt prea mici, raportat la nivelul european, spunea el, si ar trebui majorate. Adevarat, i-am raspuns eu. Dar dvs. va meritati si banii astia „putini” pe care ii primiti? A ridicat din umeri, s-a uitat in jos si a tacut.

Acum ajung sa vad, negru pe alb, cum unii deputati vor o lege care sa le dea niste pensii speciale, ca sa „repare” nedreptatea pe care le-a facut-o Emil Boc in 2010, care le-a taiat 25% din indemnizatie si le-a luat si pensiile speciale. Si apoi, in 2013, li s-au mai taiat si banii de drum, li s-au luat si hotelurile, masinile si avionul, dupa cum mi s-a plans un deputat.

Concret, ei ar vrea ca pentru un mandat sa primeasca o indemnizatie speciala de 1.200 de lei, pe langa leafa de deputat sau senator. Pentru doua mandate, circa 2.400 de lei, iar de la trei mandate in sus - 4.000 de lei. Totul, spun ei, ca sa se apropie de nivelul celorlalte state civilizate din Uniunea Europeana.

E usor ironic sa-i vezi pe parlamentari dornici sa se alinieze cu europenii. Pentru ca o fac doar atunci cand e vorba de privilegii (fie indemnizatii si pensii, fie imunitate). Dar atunci cand e vorba, de exemplu, de majorarea alocatiilor pentru copii, de facut drumuri si autostrazi (stiu, e treaba Guvernului, care spune ca e treaba Parlamentului sa-i aprobe Pactul pentru Autostrazi), de scaderea birocratiei, de respectarea statului de drept si de a nu mai pune piedici in calea justitiei, atunci nu-i mai intereseaza de ce spun si ce fac europenii.

Sunt 560 de parlamentari. Fiecare dintre ei castiga, cu tot cu sumele forfetare, cazare si transport, aproximativ 17.000 lei pe luna (numai indemnizatia e aproximativ 5.000 de lei). Insuficient aparent. Daca nu i-as cunoaste, mai-mai ca le-as da dreptate. Dar cum ii vad saptamanal (as fi vrut sa spun zilnic, dar nu-i gasesti mai mult de doua, maximum trei zile pe saptamana in Parlament), si cum le urmaresc activitatea on si off the record, pot spune ca cei mai multi dintre ei nu doar ca nu-si merita banii pe care ii primesc ca parlamentari, ci nici macar functia nu si-o merita.

In primul rand, numarul de ore muncite intr-un an de un parlamentar nu depaseste 400, in conditiile in care un angajat cu un program normal, de opt ore pe zi, ajunge la vreo 2.000 de ore pe an. Apoi, un parlamentar are vreo patru luni de vacanta pe an, asta daca nu este an electoral, cand se mai adauga alte circa doua luni, in timp ce un angajat normal are dreptul la 21 de zile libere. In al treilea rand, un angajat normal nu sta ore in sir la bufet, la o tigara, la o cafea sau o prajiturica. Practic, munca parlamentarului de rand se reduce la cateva dezbateri in comisii, unde, in general, se respecta mandatul politic (rar sunt cazurile in care un deputat sau un senator chiar isi prezinta si sustine punctul personal de vedere), la cateva voturi date la comanda partidului in plen si, eventual, din nou cazuri exceptionale, ceva activitate in circumscriptii.

Rezultatele sunt aproape zero. Legi cu impact pozitiv nu am vazut, dorinta reala de a imbunatati ceva in Romania mai mult lipseste, insa mana merge repede pe cartela de vot cand vine vorba de ordonante de urgenta. Sau, si mai frumos, de activitate pe ascuns cand vine vorba despre legi dubioase.

Nu pot sa accept sa vad, din nou, privilegii (financiare sau nu) pentru alesi, dar nenorocita aia de alocatie pentru copii ramane tot 42 de lei, salariul unui medic tot nu depaseste 1.500 de lei, autostrazile raman acelasi mit urban, iar gropile din asfalt stau, in continuare, la loc de cinste.

Atunci, imi vine natural aceeasi intrebare: cum mai poate fi salvat Parlamentul Romaniei, o institutie fundamentala in orice democratie, de ofensiva bezmetica a propriilor parlamentari? Pentru ca, la cat de eficienta este lucrarea demolatoare a acestor senatori si deputati, creste nu doar riscul debalansarii raportului intre puterile statului, ci si cel al autoritarismelor de tot felul si al solutiilor radicale, invocate, ca un memento al unor boli vechi, inca de la Eminescu: „Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni/ Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni”.

Citeste si Infernul iubirii Citeste si Infrastructura si Marele Drum al Matasii: marea sovaiala care ne poate costa viitorul


(182 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

O specie periculoasa de privilegiati isi ia un ultim ajutor social de la stat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31242394447327 seconds.