Joi, 16 Aprilie 2015 - 05:26 AM Aleg.RO: Consiliul Concurentei a avertizat ca Loteria ar beneficia de ajutor de stat

Publicat de: ---

Bursa      *  CC a trimis scrisori Parlamentului si Ministerului Finantelor Publice
     *  Sorin Constantinescu: "Am incercat sa prezentam ilegalitatile din Loterie si ni s-a spus ca nu este treaba noastra"
       Consiliul Concurentei i-a avertizat atat pe deputati, cat si pe reprezentantii Ministerului Finantelor Publice asupra situatiei de la Loterie inca din 2011, ulterior aplicand si amenzi pentru modul ilegal in care compania de stat utiliza aparatele de tip slot-machine .
     Desi au trecut aproape patru ani de atunci, abia acum Loteria Romana si Lotrom (firma elena care a furnizat aceste aparate) au fost puse sub urmarire penala de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
     Ca urmare, toti sefii companiei nationale din perioada 2004-2015, angajati si fosti angajati din Ministerul Finantelor vor fi audiati in dosarul privind desfasurarea fara licenta a "pacanelelor".
     In vara anului 2012, Consiliul Concurentei sublinia, in scrisoarea transmisa Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, ca, "prin mentinerea actualului cadru legislativ, Loteria Romana beneficiaza de o masura susceptibila de a constitui ajutor de stat".
     La vremea respectiva, in Parlament se afla un proiect de lege prin care se introducea o taxa de acces pentru jocurile de tip slot-machine, in conditiile in care Loteria era scutita de taxe pentru activitatea de videoloterie, activitate care se incadreaza in categoria slot-machine, potrivit Consiliului Concurentei.
     Parlamentarii nu au tinut cont de scrisoarea CC si au trecut legea respectiva.
     Ziarul BURSA a scris inca din primavara anului 2013 despre acest caz, sesizand faptul ca Loteria se afla in afara legii.
     Atunci, Sorin Constantinescu, consilierul directorului general al Companiei Nationale Loteria Romana in perioada 2012-2013, ne-a declarat: "Unul din contractele incheiate de Loterie cu grecii vizeaza aparatele de tipul video-lottery-terminal (VLT). Acesta a fost incheiat in 2003 si este valabil pana in decembrie 2013. Problema mare a respectivului contract este faptul ca grecii nu au furnizat VLT-uri, ci slot machine, fapt pentru care Loteria nu opereaza VLT-uri, ci slot machine, ca orice alt agent economic. Potrivit OUG 77 din 2009, daca Loteria desfasoara jocuri pentru care nu are monopol, trebuie sa plateasca taxe la fel ca orice agent economic".
     Domnia sa ne-a spus ca, in 2011, a avut loc un control al Garzii Financiare in urma caruia s-a constatat ca aparatele din Loterie nu sunt VLT, ci slot machine: "Seful Garzii Financiare a cerut directorului Metrologiei Romane sa-i dea in scris ca acele aparate nu sunt VLT si a primit, ulterior, o scrisoare de la Metrologie care confirma acest lucru si care se afla si la Consiliul Concurentei, si la ANAF.
     Conform legislatiei autohtone, Loteria ar fi trebuit sa plateasca 2.000 de euro pe an - taxa de licenta, inmultit cu aproape 7.000 de aparate cate detine in prezent, egal 14 milioane de euro. In trei ani, de cand a fost aprobata Ordonanta si pana anul trecut, sunt 42 de milioane de euro, bani pe care Loteria ar fi trebuit sa-i plateasca drept taxa de utilizare a acelor aparate. Compania nu plateste acesti bani, pentru ca opereaza in ilegalitate, neavand aparatele inregistrate ca fiind slot machine. Tot potrivit legii romane, daca operezi aparate fara licente se confisca sumele incasate. Aici vorbim de 300 de milioane de euro - bani incasati de Loterie in ultimii trei ani, care ar trebui confiscati si nu dati grecilor, pentru ca nu si-au respectat contractul incheiat. Acesta prevedea ca ei sa aduca aparate VLT - niste terminale fara hard, unde jocurile provin de la un server, iar ei au adus slot machine, care sunt aparate normale, operate de orice agent economic de profil, ce trebuie sa plateasca taxe. Daca aveam VLT, Loteria era scutita de la plata taxelor, intrucat, conform legii jocurilor de noroc din tara noastra, pe produsele pe care are monopol - loz in plic, 6/49, VLT - Loteria nu plateste taxe".
     Parchetul de pe langa Curtea de Apel a Capitalei subliniaza ca in acest dosar statul ar fi fost prejudiciat cu peste 100 de milioane de euro.
     Ieri, Sorin Constantinescu ne-a declarat: "In 2010 se stia la toate nivelurile ca Loteria opereaza ilegal - la nivelul MFP, al Consiliului de Administratie, al Adunarii Generale a Actionarilor, al Comisiei de Jocuri de Noroc din cadrul ministerului.
     Noi, ca asociatii profesionale, am informat oficial, in cadrul sedintelor la care participam, ca Loteria opereaza la negru. In comisia de la finante erau prezenti reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei, ai ANAF etc. Raspunsul era ca nu se poate face nimic pentru ca Loteria ar intra in faliment. De aici putem deduce ca, acum, prin actiunea deschisa in instanta, cineva vrea sa vada Loteria in faliment. Raportul Garzii Financiare din 2010-2011 a fost transmis la ANAF si la DNA. Intrebarea este de ce autoritatile statului au mai lasat inca cinci ani Loteria sa savarseasca o infractiune? Cine se face raspunzator de acest lucru?".
     Scrisoarea Consiliului Concurentei din 2011 confirma spusele domnului Constantinescu, precizand ca raportul Garzii Financiare incheiat in 2011 a fost transmis catre ANAF si DNA, documentul constatand faptul ca "Loteria Romana a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit videoloterie".
     Ar trebui sa fie investigati toti sefii Loteriei din 2009 pana in prezent, este de parere Sorin Constantinescu, precizand: "Cand am fost noi la Loterie (n.r. in perioada 2012-2013), am informat pe toata lumea despre acest aspect - si pe membrii CA si pe actionarii din AGA si ni s-a spus ca nu este treaba noastra. S-a incercat musamalizarea acestei situatii cat s-a putut de tare".
     In opinia domniei sale, solutia ar fi ca, dupa ce plateste prejudiciul statului, un investitor privat sa cumpere compania, Loteria avand un potential de 200 de milioane de euro pe an.
     Loteria Romana a fost amendata de Consiliul Concurentei pentru contractul incheiat in 2003 cu grupul de firme grecesti Lotrom-Intralot-Intracom, Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) fiind penalizata cu peste 2 milioane de euro (circa 9 milioane de lei) de CC.
     Autoritatea de Concurenta a anuntat, la inceputul anului trecut, ca a aplicat amenzi in contractul incheiat pe video-loterie atat societatii de stat, cat si celor trei firme din grup, pentru incalcarea legislatiei nationale si a celei comunitare.
     Suma totala a sanctiunilor aplicate de Consiliu se ridica la 3,76 milioane euro (16,85 milioane lei), Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services fiind sanctionata cu 1,23 milioane euro (5,54 milioane lei), Intracom SA Holdings - cu 397.163 euro (aproape 1,78 milioane lei), iar Lotrom SA primind o amenda de 114.375 euro (512.469 lei).
     Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a spus ca amenzile date de CC reprezinta 8% din cifra de afaceri realizata la noi de cele patru companii in anul 2012, in conditiile in care cuantumul maxim care poate fi aplicat de Autoritatea de Concurenta este de 10% din cifra de afaceri.
     Potrivit CC, societatile in cauza au realizat o intelegere privind implementarea programului video-loterie in tara noastra, prin stabilirea unei obligatii de neconcurenta in cadrul Contractului de credit-furnizor, incheiat pe zece ani (2003-2013).
     Obligatia de neconcurenta prevedea ca in timpul derularii contractului Loteria Romana nu avea voie sa desfasoare un alt program de video-loterie sau unul similar in cooperare cu alte companii.
     Dupa ce controversatul contract a expirat, Compania Nationala Loteria Romana a incheiat, in toamna anului trecut, un nou contract pe video-loterie, cu austriecii de la Novomatic, parteneriatul fiind, de data aceasta, pe o perioada de 15 ani.
     Novomatic detine circa 5% din Intralot, una dintre cele trei companii grecesti mentionate mai sus.
     Sursele noastre spun ca in spatele noului partener al Loteriei Romane ar fi, pe langa Grupul Novomatic, si Benny Steinmetz (actionar in proiectul Rosia Montana), Tal Silberstein (fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, pe vremea cand acesta din urma era premier, si consultantul lui Traian Basescu in timpul mandatului sau de presedinte, potrivit presei) si omul de afaceri Remus Truica.
     La doar cateva zile dupa ce Parchetul Curtii de Apel Bucuresti a anuntat ca Loteria este urmarita penal, in joia mare, Adrian Manolache si-a dat demisia din functia de director general al companiei de stat, informatia fiind anuntata in premiera de Ziarul BURSA.
     Cererea domniei sale a fost acceptata de ministrul Finantelor Publice.
     Surse apropiate situatiei ne-au declarat ca Adrian Manolache va ramane in functie pana la data de 8 mai, cand ii va expira preavizul, acesta fiind sef al Loteriei din primavara anului 2013.
     Reprezentantii domeniului se intreaba cine i-ar putea lua locul lui Manolache la conducerea Loteriei, in conditiile actuale.
     "Cine indrazneste sa se duca acum sef la Loteria Romana? Un specialist din domeniu, cu siguranta nu. Nu se poate face nimic acolo atata vreme cat MFP este patronul", opineaza domnul Constantinescu.
     Ministerul Finantelor Publice este unic actionar al Loteriei Romane.   


(126 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Consiliul Concurentei a avertizat ca Loteria ar beneficia de ajutor de stat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29153299331665 seconds.