Miercuri, 15 Aprilie 2015 - 05:31 AM Aleg.RO: Cazanciuc, despre Marko: E chestiune de timp pana cand cineva din spatiul UE poate fi adus in Romania

Publicat de: ---

Gândul

Intrebat ce se intampla cu deputatul Marko Attila, Robert Cazanciuc a declarat, marti, la Bruxelles, ca in momentul de fata exista solicitari ale DNA care trebuie sa primeasca un raspuns .

Intrebat daca nu poate fi sesizata Comisia Europeana in cazul in care Ungaria nu aplica legislatia europeana privind mandatul european, Cazanciuc a precizat ca "fiecare state membru este obligat sa respecte procedura europeana".

"Nu cred ca vreun stat membru al UE isi va permite sa nu respecte aceasta procedura", a spus ministrul Justitiei, evitand sa dea un raspuns concret.

La insistentele jurnalistilor care au intrebat daca se fac demersuri pentru aducerea in Romania a lui Marko Attila si daca oricine poate fugi in alta tara ca sa scape, Robert Cazanciuc a afirmat: "Cu siguranta nu poate scapa nimeni si sunt destul de multe cazuri de persoane, care au fugit in afara spatiului UE, care au fost mai devreme sau mai tarziu aduse in Romania pentru a executa o anumita pedeapsa. Cu siguranta prezenta cuiva in spatiul UE nu e decat chestie de timp pana poate fi adus in Romania printr-o procedura judiciara".

Eugen Iordachescu, avocatul lui Marko Attila, a declarat, marti, ca, din cate stie el, deputatul si-a stabilit domiciliul in Ungaria si ca refuzul lui Marko de a se intoarce in Romania este "un fel de a refuza o jurisdictie pe care nu o considera ca fiind echidistanta".

"Din cate stiu eu, domnul Marko Attlia in acest moment se afla in Ungaria. Nu stiu daca domnia sa se va intoarce sau nu se va intoarce. Am spus-o in mai multe randuri: este optiunea fiecarui cetatean al UE sa isi stabileasca domicliul, resedinta, acolo unde crede el ca o duce mai bine. In acest moment, domnul Marko Attila a apreciat ca nu poate sa ramana in tara si, ca atare, si-a stabilit domiciliul, din cate stiu eu, in Ungaria”, a afirmat avocatul Eugen Iordachescu.

El a mai spus ca refuzul lui Marko Attila de a se intoarce in tara este "un fel de a refuza o jurisdictie pe care nu o considera ca fiind echidistanta".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, marti, demisia in original a deputatului Marko Attila, pentru care DNA cerea arestarea preventiva, iar plenul Camerei urmeaza sa se intruneasca miercuri, pentru a lua act de demisie.

Marko Attila a demisionat din functia de deputat in 1 aprilie.

”Azi am demisionat din functia de deputat. A fost cea mai grea decizie a vietii mele sa ma retrag de bunavoie si nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat intreaga viata”, scria Marko Attila pe pagina sa de Facebook.

Inaintea vacantei de Paste, Marko Attila si-a trimis demisia prin fax la Camera Deputatilor, insa documentul nu a fost supus la vot in plenul Camerei. Deputatii au amanat de doua ori votul: o data invocand faptul ca asteapta documentul original, iar a doua oara cand nu a fost cvorum.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere in cazul sau, prima solicitare fiind aprobata in 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, alaturi de fostul sef al ANI Horia Georgescu si de deputatul Theodor Nicolescu, toti trei fiind acuzati ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP. Desi nu a mai revenit in tara, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizatiile de deputat, de bani de cazare in Bucuresti si de banii pentru functionarea biroului sau parlamentar.

Procurorii au suspiciuni ca, in 2008, Marko Attila Gabor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75 de milioane de euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea sa preventiva, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica privind despagubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.


(260 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cazanciuc, despre Marko: E chestiune de timp pana cand cineva din spatiul UE poate fi adus in Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63612794876099 seconds.