Joi, 02 Aprilie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Proiect de modificare a Legii audiovizualului: Parlamentul va putea demite presedintele CNA

Publicat de: ---

Cotidianul

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost initiat de parlamentarul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, si de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor .

Proiectul a fost depus, marti, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor si prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, in sensul in care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului National al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului".

In aceasta situatie, "Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului presedinte", iar "fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului".

In prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii presedintelui CNA, insa prevede ca CNA trebuie sa depuna un raport anual de activitate si executia bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.

Aparitia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului vine in contextul in care atat Georgica Severin, cat si Gigel Stirbu i-au cerut in mai multe randuri, in ultimul an, demisia Laurei Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului.

Pe de alta parte, sase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotararea a fost transmisa la Comisia pentru cultura de membrii CNA Radu Calin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Dorina Rusu si Florin Gabrea.

Totusi, contactat miercuri de MEDIAFAX, Georgica Severin a declarat ca proiectul de modificare a Legii audiovizualului, initiat de el alaturi de Gigel Stirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din functie a presedintelui Consiliului.

"Raportul (de activitate al CNA, n.r.), avand un caracter care priveste in primul rand activitatea manageriala la nivelul CNA sau si acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul il exercita asupra CNA sa capete un sens mai practic, fara sa ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situatia de la TVR si de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde exista Consilii de Administratie, cu CNA, care este un organism de reglementare si control pe baza directivei europene. In aceste conditii, propunerea noastra a fost ca, in cazul in care raportul CNA este respins de Parlament, presedintele in functie al CNA sa isi piarda functia de presedinte, ramanand membru, si sa fie ales pe durata mandatului cat a mai ramas din mandatul presedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalti membri, evident cu votul din Parlament, ca sa respectam toata procedura legala", a spus Georgica Severin.

Intrebat daca a gasit aceasta solutie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgica Severin a negat.

"Este vorba de o initiativa care isi propune sa mareasca responsabilitatea CNA in raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o institutie in subordinea Parlamentului, este normal ca si controlul parlamentar, cum este la alte institutii, sa aiba si efecte, pentru ca altfel un control care nu prevede niciun fel de sanctiune nu mai este un control de fapt", a spus Georgica Severin.

El a precizat ca prin aceasta initiativa legislativa se incearca "responsabilizarea CNA" si a presedintelui Consiliului.

"Este vorba despre a da un sentiment de responsabilitate CNA. Atunci si presedintele CNA va fi mult mai atent la modul cum conlucreaza cu colegii, la modul cum se gestioneaza banii, la modul cum se achizitioneaza bunurile, la scandalurile care apar pe langa institutie, pentru ca, in acest moment dat, el, stiindu-se pe un mandat de sase ani, el este ultrafericit si crede ca poate sa faca absolut orice doreste. Noi nu vrem sa scapam de nimeni, noi nu ne atingem de inamovibilitatea membrilor. S-au lansat in spatiul public diverse propuneri ca sa se includa acelasi sistem ca la CA-ul de la TVR sau ca la CA-ul de la Radio. Cea mai mare valoare a CNA din punctul de vedere al independentei sale este inamovibilitatea. Nu o sa fiu niciodata de acord ca o eventuala schimbare de majoritate sa duca la inlocuirea CNA, pentru ca s-ar pierde rolul de autoritate de reglementare", a mai spus Severin.

Intrebat daca aceasta initiativa legislativa deschide posibilitatea ca Parlamentul sa schimbe in fiecare an presedintele CNA, Georgica Severin a spus: "Nu vad rostul sa schimbi un presedinte daca lucrurile functioneaza. El oricum ramane membru, nu schimbi majoritati. Ce castigi? Se incearca rezolvarea unei situatii cand apar probleme".

Totodata, Georgica Severin a spus ca cei mai multi membri ai CNA si-au facut datoria.

"Nu au fost probleme atat de mari (la CNA, n.r.). Nu este vina noastra ca unii membri ai CNA au folosit functia pentru trafic de influenta si acum au uitat acest lucru, cum ar fi doamna Narcisa Iorga, si stiu ca este suspecta intr-o ancheta a DNA. Nu este vina noastra ca unii membrii CNA transforma intr-o tribuna politica acest Consiliu. Dar marea majoritate a membrilor si-au facut datoria. Eu am incercat si cand a fost blocajul asta-vara sa-i aduc la o concluzie si sa incercam sa gasim o solutie ca lucrurile sa functioneze in contextul existent. Din nefericire, nu s-a putut", a mai spus Severin.

Totodata, el a precizat ca proiectul a fost depus "in procedura de urgenta" la Camera Deputatilor.

"Inseamna ca se va grabi dezbaterea acestui proiect de lege, evident, daca plenul va aproba procedura de urgenta. Evident, el intra intr-un circuit legislativ, nu va imaginati ca acest proiect de lege depus astazi se va aplica intr-o saptamana, o luna, doua luni. E un intreg circuit legislativ", a mai spus Georgica Severin.

Intrebat daca a discutat la Guvern in vederea initierii unui proiect de Ordonanta de Urgenta in acest caz, Georgica Severin a spus ca nu a dorit sa se interpreteze ca aceasta initiativa este facuta "cu dedicatie".

"Imaginati-va cum ar privi lumea o ordonanta pe acest subiect. La modul serios, cand apar asemenea situatii, care nu trebuie sa apara, trebuie sa existe o cale de a le rezolva, pentru ca institutia trebuie sa functioneze, nu sa se dea in judecata intre ei. Nu poti sa blochezi audierile la CNA sau toate problemele care apar (...) e un munte de probleme si ei sunt blocati. Din aceasta perspectiva trebuie sa gasim solutie", a mai spus Georgica Severin.

La randul sau, contactat, miercuri, de agentia MEDIAFAX, parlamentarul PNL Gigel Stirbu a confirmat faptul ca a depus acest proiect de modificare a Legii audiovizualului, marti, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor, urmand sa stabileasca cand va fi depus actul normativ pe ordinea de zi a comisiilor si a sedintei plenului forului legislativ.

Intrebat daca aceasta reglementare adusa Legii audiovizualului nu ar politiza CNA, presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor a precizat: "Este singura solutie in momentul de fata. Nu se politizeaza, pentru ca nu isi pierde mandatul de membru CNA, isi pierde numai functia de presedinte. Ramane membru CNA, nu schimbam un «pesedist» cu un «penelist» sau o persoana de la PP-DD cu una de la UDMR. Presedintele ramane membru CNA, numai ca isi pierde functia administrativa din cauza careia in momentul de fata nu functioneaza institutia. Este blocata efectiv si, pe langa asta, un intreg domeniu de activitate".

El a precizat ca nu poate fi demis intregul Consiliu, CNA fiind o institutie de reglementare, "ca atare, presedintele isi pierde functia administrativa, ramane simplu membru CNA, iar ei isi aleg un nou presedinte, care este validat de Parlament".

"Este singura solutie legala pe care am putut sa o gasim. Ne-am batut capul luni de zile pentru a termina cu ceea ce se intampla acolo", a mai spus Gigel Stirbu.

Sase membri ai Consiliului National al Audiovizualului au votat, pe 19 martie, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

"Astazi, reunit in cvorum, potrivit regulamentelor in vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, sase «pentru» si un vot «impotriva», prin vot secret, asa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei presedinte Laura Georgescu si, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din aceasta calitate de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului", a anuntat la momentul respectiv Radu Calin Cristea, membru al Consiliului.

La sedinta cu usile inchise au participat Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fara drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan si Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, presedintele CNA, si alti doi membri ai Consiliului, Lorand Turos si Viorel-Vasile Buda (acesta din urma era in concediu).

Pe de alta parte, Legea audiovizualului nu prevede in mod explicit aceasta procedura privind retragerea sprijinului acordat presedintelui Consiliului.

In mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

Pe de alta parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte CNA a fost luata pe 19 martie la propunerea Monicai Gubernat.

Gubernat a invocat in acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns in instanta. "Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat (in instanta, n.r.), trebuie sa depuna o intampinare, acea intampinare va suna in felul urmator: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.

Ea a facut referire la faptul ca Laura Georgescu, presedintele CNA, a dat in judecata, pe 9 martie, CNA si sase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Calin Cristea si Viorel Vasile Buda -, care, in septembrie 2014, i-au redus atributiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al institutiei.

Aceasta a cerut Curtii de Apel Bucuresti anularea unui act administrativ al Consiliului National al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare si Functionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informatiilor publicate pe portalul instantelor de judecata.

De cealalta parte, Laura Georgescu a declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, ca a dat in judecata 6 membri CNA si a cerut instantei anularea ROF al institutiei, din cauza ca unele articole din acest document incalca Legea audiovizualului, precizand ca toate eforturile pe care le-a facut pentru corectarea ROF au ramas fara rezultat.


(236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Proiect de modificare a Legii audiovizualului: Parlamentul va putea demite presedintele CNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29483985900879 seconds.