Miercuri, 01 Aprilie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: Senatul si-a modificat Regulamentul in sensul adoptarii cu majoritate simpla a cererilor Justitiei

Publicat de: ---

romanialibera

Comisia de Regulament a Senatului a modificat, marti, articolul 173 din Regulament, stabilind ca ”Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti” si inlocuind astfel prevederea potrivit careia decizia se lua cu votul majoritatii ”membrilor Senatului, potrivit Mediafax . Ulterior, Senatul a aprobat si in plen aceasta decizie.

Plenul Senatului a adoptat marti modificarea articolulului 173 din Regulamentul acestei camere, in sensul adaptarii lui cu prevederile Constitutiei si cu doua hotarari ale Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) aflate in vigoare.

Hotararea de modificare a Regulamentului Senatului a fost adoptata cu 109 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 14.15 Decizie unanima in Comisia de modificare a regulamentului din Senat dupa votul controversat dat pentru pastrarea imunitatii lui Dan Sova. Daca aceasta modificare va fi votata si de plen, posibil chiar azi, cazul ar putea fi reluat in discutie. Are toate datele despre acest subiect Roxana Zamfirescu: Practic Regulamentul Senatului a fost pus in acord astazi cu Constitutia, astfel incat hotararile Senatului, inclusiv o cerere de incuviintare a arestarii, se vor lua cu votul majoritatii senatorilor prezenti si nu cu votul majoritatii senatorilor, asa cum era pana in prezent. Maine ar urma sa fie modificat in acelasi sens si Statutul deputatilor si senatorilor. Totul a izbucnit dupa votul pentru cererea de arestare a lui Dan Sova. Saptamana trecuta, chiar daca Dan Sova a primit pentru aceasta cerere mai multe voturi pentru si mai putine impotriva, aceasta cerere a fost respinsa, s-a invocat atunci Regulamentul Senatului. Daca s-ar fi invocat strict Constitutia, atunci procurorii ar fi putut sa il retina pe Dan Sova

Initial, modificarea a fost adoptata de Comisia de regulament a Senatului. Presedintele comisiei de Regulament a Senatului, Sebastian Grapa, a declarat ca nu este o noutate faptul ca articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.

”Ati vazut, de altfel, din votul plenului de ieri ca toate fortele politice reprezentate in Senat au fost de acord ca acesta trebuie modificat. Modificarea consta in faptul ca, daca pana acum articolul 173 spunea ca Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Acesta se modifica si va suna asa: ”Senatul hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti”, a spus Grapa, precizand ca in comisie s-a inregistrat unanimitate.

El a mai precizat ca s-a redus, astfel, cvorumul pentru luarea deciziei, de la doua treimi la o majoritate simpla.

”Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constitutia si cu cele doua hotarari ale CCR in vigoare. Astazi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a sedintei Senatului cu acest punct si bineinteles astept un vot”, a mai mentionat Sebastian Grapa.

Plenul Senatului a decis, luni, demararea procedurii de punere in acord a prevederilor Statutului deputatilor si senatorilor si a Regulamentului Senatului, cu prevederile Constitutiei, in urma votului in cazul Sova.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu a declarat in plen ca, in urma votului dat in cazul lui Dan Sova, care a starnit ”comentarii si discutii”, propune plenului ”sa se faca o adaptare a Statutului senatorilor si deputatilor cu prevederile Constitutiei.

Sarbu a precizat ca se refera la Legea 96/2006, privind Statutul deputatilor si senatorilor, care trebuie pusa in acord cu prevederile articolului 73, alin 2 din Constitutie, avand in vedere decizia CC nr. 322/2007, si a deciziei nr. 990/2008.

Propunerea a fost adoptata de plen cu 117 voturi ”pentru”, un vot impotriva si o abtinere.

In urma votului, plenul Senatului a aprobat demararea procedurilor de modificare a articolul 173 din Regulamentul Senatului si modificarea articolul 24, alin 2, din Legea 96/2006.


(150 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Senatul si-a modificat Regulamentul in sensul adoptarii cu majoritate simpla a cererilor Justitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.3458571434021 seconds.