Miercuri, 01 Aprilie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: O simfonie - Ioana Avadani

Publicat de: ---

Bursa      Ioana Avadani ia pozitie in apararea jurnalismului contra premierului Victor Ponta si nu se impiedica de amanuntul ca, fiind director general al Centrului Pentru Jurnalism Independent (CJI), concomitent mai este si actionar al Mediafax S .A. (care, la randul sau, este actionar al Mediafax Group S.A. - societate inculpata sub acuzatia de spalare de bani).
     "Sa aratati un bon fiscal daca vreti sa va raspund la intrebari !", a spus Ponta, luni, grupului de jurnalisti care l-au intampinat pe culoarele Parlamentului, afirmand ca el raspunde doar celor care isi platesc taxele.
     Ponta face greva.
     Ponta a intrat in silenzio stampa.
     
     Declaratia lui Victor Ponta, pe Facebook - 30 martie
     Victor Ponta si-a explicitat refuzul sa raspunda ziaristilor, intr-o postare pe Facebook:
     "Doresc sa lamuresc situatia foarte clar si sa explic refuzul meu de azi de a raspunde la intrebarea unui anume jurnalist (si chiar as dori sa aflu parerea celor care citesc aceasta pagina de FB!).
     Ocupand o functie publica, platita din banii contribuabililor, este corect si obligatoriu sa raspund la intrebarile (si sa particip la emisiunile) tuturor reporterilor si jurnalistilor reprezentand companiile de presa care platesc corect taxe si impozite - oricat de critice sunt acestea fata de activitatea mea!
     Ca sef al Guvernului insa, in contextul eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, trebuie sa dau un semnal clar de avertizare a celor care fac evaziune fiscala, nu platesc nici macar contributiile sociale ale salariatilor (uneori nici salariile!) si fac concurenta neloiala celor cinstiti si corecti. Si primul gest normal e sa nu raspund in niciun fel intrebarilor acestora!
     Daca patronii si managerii lor se hotaresc sa intre in legalitate si normalitate inseamna ca scopul a fost atins. Altfel nu as face decat sa incurajez asemenea atitudini (inclusiv atacurile la adresa ANAF din partea celor subiectivi, deoarece se afla chiar ei in culpa).
     Astept cu interes opinia dvs. si va multumesc!"
     
     Pozitia lui Victor Ponta este extrem de vulnerabila, pentru ca numerosi apropiati de-ai sai - ministri ai propriului Cabinet, membri PSD, dar si cumnatul sau - sunt cercetati pentru evaziune fiscala, prilejuind replica sarcastica a deputatului PNL Ovidiu Raetchi, care, pe buna dreptate, a intrebat retoric: "Oare vorbeste cu Iulian Hertanu, cumnatul sau evazionist?"
     Totodata, politicienii evita, in general sa-si urce presa in cap, pentru ca, se stie, nu exista posibilitatea sa castige vreo astfel de batalie.
     Ca dovada, Ioana Avadani si ActiveWatch i-au sarit imediat in cap, caracterizand pozitia lui Ponta drept "un atac la adresa libertatii presei", ceea ce, in principiu, in calitatea mea de ziarist, ma unge pe suflet.
     Repet, nu accept nici un atac la adresa libertatii presei.
     Doar ca...
     Ioana Avadani si logica sunt ches¬tiuni intratat de diferite, incat tind sa cred ca Avadani este, de fapt, o simfonie, iar nu o persoana:
     "Refuzand sa raspunda intrebarilor unor ziaristi, invocand datoriile patronilor lor catre stat, premierul nu ii sanctioneaza pe acei patroni, asa cum afirma, ci sanctioneaza publicul acelor canale. Adica [pe -n.n] cetatenii care ii platesc - asa cum cu drept recunoaste - salariul", a afirmat Ioana Avadani.
     Cum?!
     Sa vedem: premierul isi primeste salariul din banii cetatenilor, colectati la buget; o parte dintre acesti bani ar trebui sa fie colectati si de la companiile de presa, care ii strang de la cetateni (de pilda, TVA); dar o parte din companiile de presa sunt evazioniste; asta inseamna ca nu varsa bani la buget.
     Concluzie: premierul nu isi primeste salariul de la cetatenii care constituie public al companiilor de presa evazioniste.
     Alo, Avadani?!
     Este o simfonie dodecafonica?
     Dar Avadani continua:
     "Ii atinge, prin aceeasi miscare, si pe jurnalistii care se intorc in redactie "fara subiect" si risca astfel amenzi sau alte sanctiuni".
     Dom'le, sunt de acord ca printre noi, ziaristii, exista si tampiti, dar imi este greu sa cred ca exista vreun sef din presa sa-i sanctioneze pe ziaristii care au publicat ca Ponta nu vrea sa raspunda.
     Iar daca, totusi, exista, atunci Avadani ar trebui sa spuna ca aia sunt niste tampiti care n-au ce cauta in presa.
     Dar, nu, Avadani isi construieste argument din aceasta tampenie.
     Si continua:
     "Nu credem ca este treaba premierului sa stie cine este cu taxele la zi si cine nu, mai ales la un atare nivel de detaliu."
     Aici, deputatul PNL Ovidiu Raetchi ar trebui sa-i dea replica:
     "Dar de Iulian Hertanu, cumnatul sau evazionist, ar trebui sa stie?"
     Uite, de-al dracu', ii atrag atentia Ioanei Avadani, ca Victor Ponta, timp de o saptamana, intre Valcov si Teodorovici, a asigurat interimatul la Ministerul Finantelor - este treaba lui sa stie cine este cu taxele la zi si cine nu?
     Mda.
     Dar Avadani nu se linisteste:
     "In cazul in care premierul dispune de o lista cu datornici la stat din industria de mass-media, il rugam sa o faca publica. Astfel poate afla si ziaristii, din surse autorizate, cine le plateste taxele si cine nu si pot actiona in sensul apararii drepturilor lor salariale".
     Ha, ha, ha!
     In primul rand ca evaziunea fiscala nu se reduce la neplata taxelor aferente salariilor, astfel ca pot exista evazionisti respectand obligatiile legale la plata salariilor, deci ceea ce spui este un fel de "bau!" - o interjectie fara cap si coada.
     Si in al doilea rand, stimata doamna, l-ai vazut matale pe Cristian Tudor Popescu blamandu-l pe Adrian Sarbu?
     Aici avem de ras...
     Pai, Cristian Tudor Popescu sustine ca situatia creata de Adrian Sarbu, la Mediafax, este normala!
     Omul se straduieste din rasputeri sa-l scoata basma curata pe cel acuzat ca a instigat la evaziune fiscala!
     Preastimata doamna Ioana Avadani, nu care cumva tot asta te straduiesti si mataluta?!
     Faptul ca esti actionara la Mediafax nu te aseaza in conflict de interese?
     Draga mea simfonie, n-ar trebui sa taci?!
     
     POST SCRIPTUM
     ActiveWatch se lipeste de Ioana Avadani, cele doua surse avand, chiar, asertiuni comune.
     Dar ActiveWatch are si contributii proprii:
     "Misiunea presei de a informa publicul asupra chestiunilor de interes public este exercitata prin intermediul unor persoane care practica aceasta meserie si care se numesc jurnalisti. Rolul lor este esential intr-o societate democratica, prin faptul ca asigura dreptul la libera si corecta informare cetateanului/publicului si atrag atentia asupra abuzurilor, neregulilor, ilegalitatilor comise de zonele de putere din societate. Astfel, legamantul jurnalis¬tului este fata de aceasta misiune si fata de public, nu fata de patronul sau. Dizolvarea jurnalistului in ciorba (adeseori stricata) a patronului este tot mai utilizata de politicieni de toate culorile pentru a decredibiliza demersul jurnalistului prin asocierea acestuia cu interesele (adeseori corupte) ale patronului si pentru a evita raspunsul la intrebari incomode."
     Da, politicienii corupti incearca sa decredibilizeze demersurile jurnalistice, asociindu-le coruptiei patronilor de presa.
     Dar, pe de alta parte, demersurile jurnalistilor sunt, in realitate, subordonate coruptiei patronilor lor, iar acest fapt nu poate fi corectat de lectia teoretica tinuta de ActiveWatch.
     Vreau sa mai precizez ca nu am mai auzit, pana acum, de vreun "legamant al jurnalistului".
     Stiu ca exista unul al medicilor, stiu ca exista unul al militarilor, unul al parlamentarilor, al martorilor intr-un proces, al ministrilor.
     Ziaristii nu fac nici un legamant.
     Lucru care se si vede.   


(317 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

O simfonie - Ioana Avadani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63676714897156 seconds.