Marți, 31 Mai 2005 - 10:49 AM Aleg.RO: Liberalii isi regleaza directia

Publicat de: Ovidiu BANCHES

ziua Polul de centru-dreapta se va realiza in Romania, iar daca PNL vrea sa fie parte a acestei constructii, atunci el trebuie sa iasa rapid din imobilismul care il caracterizeaza in acest moment si sa actioneze curajos in plan strategic. Aceasta este opinia fostului presedinte al PNL, Valeriu Stoica (foto). Ea a fost exprimata in cadrul unei dezbateri organizate ieri, la Bucuresti, de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI). Tema oficiala a discutiilor: "Reconstructia polului de centru-dreapta in Romania". Subiectul dezvoltat in subsidiar, situatia PNL: unde se afla si incotro se indreapta acest partid. Au raspuns provocarii lansate de organizatori mai multi politologi, politicieni, analisti. Unii oaspeti au marturisit, pe parcursul manifestarii, ca au fost sfatuiti, telefonic - nu au spus de cine - sa nu participe la evenimentul pus la cale de Valeriu Stoica, pentru a nu fi partasi la o "tentativa de sciziune" in PNL. Pana la urma, dezbaterea nu s-a soldat cu nici o ruptura in partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. Insa radicalismul punctelor de vedere exprimate de liberalii prezenti la manifestare prevesteste aparitia unor turbulente in formatiunea Bratienilor. In privinta polului de centru-dreapta, este greu de spus daca sansele constituirii acestuia au crescut in urma dezbaterii de ieri. Liderii PPCD si AP prezenti la dezbatere au exprimat opinii rezervate. PD - principala variabila cuprinsa in strategiile lui Stoica - s-a remarcat prin absenta.

Dezbaterea a fost deschisa de academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, apoi Valeriu Stoica a prezentat documentul "Restructurarea polului de centru-dreapta. Scenarii si provocari pentru Partidul National Liberal". Fostul lider al PNL a apreciat ca actuala conducere a plasat partidul "intr-o stare de confuzie si ambiguitate", iar la Congresul din februarie a comis "greseli strategice". "Erorile strategice inregistrate de PNL in ultimul an sunt pe cale sa afecteze partidul nostru in moduri greu de anticipat. Un PNL de sase la suta, ancorat la remorca unui partid popular masiv sau un PNL ca o entitate politica secundara nu a facut parte niciodata din viziunea mea politica", a afirmat Stoica. El a avertizat ca PNL "trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a evita soarta la care pare sa se fi condamnat singur".


Pasi strategici
Potrivit fostului lider, PNL va mai avea un viitor politic numai daca Delegatia Permanenta (DP) va convoca imediat Congresul Extraordinar pentru a clarifica strategia partidului, pentru a rectifica deciziile eronate luate la Congresul din februarie si pentru a responsabiliza conducerea partidului in directia polului de centru-dreapta. "PNL nu trebuie doar sa astepte deciziile Congresului PD, ci sa le anticipeze si sa fie pregatit cu toate reactiile necesare pentru a nu pierde total initiativa strategica. DP trebuie sa mandateze imediat o echipa de negociatori care sa exploreze pozitia PPE si alternativele pe care le ofera", a mai spus Stoica. El considera ca, in paralel, PNL trebuie sa inceapa discutiile cu PPCD. "Chiar daca, in final, nu s-ar ajunge la materializarea acestor discutii in decizii, PNL trebuie sa stabileasca o prezenta strategica in campul de negociere deschis intre PPCD, PPE si PD", a mai spus fostul presedinte liberal. In documentul sau se mai arata ca liderii PNL trebuie sa relanseze discutia privind fuziunea cu PD, dar nu la nivel declarativ, ci printr-un program clar, fara ambiguitati. "PNL trebuie, de asemenea, sa accepte responsabilitatea sustinerii proiectului politic de reforma radicala si asanare politica, incurajat in societatea romaneasca de presedintele Traian Basescu. PNL are o obligatie de onoare fata de seful statului, fara de care nu s-ar afla astazi la guvernare", a continuat Stoica. In opinia acestuia, reconstructia polului de centru-dreapta este posibila intr-o forma institutionala de tip federativ, ceea ce inseamna "includerea tuturor formatiunilor sau grupurilor care se revendica de centru-dreapta si, totodata, pregatirea unui cadru intern pentru acomodarea acestora".


Ministrii sunt prudenti
Mai multi lideri ai PNL au luat cuvantul dupa Valeriu Stoica. Ministrul Mona Musca, vicepresedinte al PNL, a afirmat ca problema fuziunii celor doua partide din Alianta DA a fost discutata de mai multe ori la ultimele sedinte ale conducerii partidului, iar "aceste discutii s-au concretizat cu declaratia clara a lui Calin Popescu Tariceanu, in favoarea fuziunii". Pe de alta parte, colegii de Cabinet ai Monei Musca, ministrii liberali Bogdan Olteanu si Cristian David, au criticat solutiile lui Valeriu Stoica. Olteanu a identificat "divergente majore, din punct de vedere doctrinar, fata de crestin-democratie", aratand ca "multi au venit in PNL pentru liberalism, nu pentru o personalitate sau alta, care in timp si-a schimbat ideile". David a spus ca lui nu i se pare oportun "tonul fatalist" al dezbaterii organizate de Stoica si s-a pronuntat pentru "pastrarea identitatii PNL".


PNL, bolnavul Dreptei
In opinia senatorului PNL Varujan Vosganian, liberalii trebuie sa evite doua pericole: autosuficienta si prezentarea guvernarii ca obiectiv exclusiv. Vosganian a pledat pentru initierea unei "dezbateri ideologice profunde" privind viitorul PNL, apreciind ca se impune orientarea liberalilor romani catre popularii europeni. La randul sau, deputatul Crin Antonescu considera ca PNL a ajuns "bolnavul Dreptei romanesti", in timp ce PD si Traian Basescu "joaca extrem de bine" pe acest teren. Antonescu a avut, apoi, o remarca rasplatita de participanti cu aplauze: "Vom avea o Dreapta romaneasca constituita din socialisti refuzati, in timp ce PNL ramane un partid dedicat inundatiilor".


Parerea popularilor
Invitati la dezbatere, reprezentantii partidelor populare - PPCD si AP - si-au exprimat punctul de vedere. Vicepresedintele fostilor taranisti, Ion Caramitru, a aratat ca PPCD este dispus sa discute oricand pe tema consolidarii Dreptei. "Polul popular nu se poate face insa fara aplicarea unei legi a lustratiei", a adaugat Caramitru. Pe de alta parte, liderul PPCD a sugerat, facand aluzie la relatiile partidului sau cu PPCD, ca invitatia la dialog lansata de liberali contine motive ascunse. "Am sentimentul ca sunt o mireasa aflata pe Muntele Gaina, cu zestrea in caruta, si astept sa fiu maritata cu cei de la putere", a spus Caramitru. Zoe Petre, vicepresedintele Actiunii Populare, a aratat ca partidul condus de fostul sef al statului, Emil Constantinescu, este deschis unei constructii politice solide, de orientare populara. In opinia liderului AP, "o aglutinare a fortelor populare in jurul PNL ar fi mai usor de realizat decat in orice alta formula". Pentru ca, sustine Zoe Petre, "nucleul dur din PPE va bloca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana cat timp Romania nu va avea o oferta populara consistenta".


Situatie critica
Si directorul CURS, sociologul Sebastian Lazaroiu, considera "absolut necesara" coagularea tuturor pretendentilor la polul popular. Referindu-se la raportul de forte din interiorul Aliantei DA, Lazaroiu a apreciat ca acesta pare sa se fi schimbat in favoarea PD. "Pentru liberali, este important sa realizeze ca se afla intr-o situatie critica. (...) Spectrul ca PNL sa nu mai intre in Parlament este real oricand. Acest partid se afla intr-o situatie de criza si trebuie sa actioneze preventiv", a avertizat directorul CURS, aratand ca liberalii "deconteaza" ispravile Guvernului, in timp ce democratii se infrupta din succesele sefului statului.


(1507 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Ovidiu BANCHES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Liberalii isi regleaza directia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.85596299171448 seconds.