Marți, 24 Februarie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Ministrul Sorin Grindeanu vrea ca Microsoft sau Oracle sa comunice public preturile practicate in relatia cu statul

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Adrian Seceleanu 23 .02.2015

Noul sef al Ministerului Societatii Informationale afirma ca a purtat deja discutii cu mai multe companii de software pentru a ajunge la un acord prin care acestea sa publice care sunt preturile produselor in relatia cu statul.

?Uneori am senzatia ca o fac pe pompierul pe aici?, spune dupa doua luni de la preluarea mandatului de sef al Ministerului Societatii Informationale (MSI) Sorin Grin­dea­nu, facand referire la ?incendii? mostenite de la predecesori, precum dosarul licentelor Microsoft - care bulverseaza de o jumatate de an viata publica din Romania - sau scandalul eRomania - un site deocamdata inutil care a costat statul o suma record, de peste 12 milioane de euro.

Am preluat conducerea unui minister ?mic?, al carui rol in afacerile IT&C ale statului este mai mare pe hartie decat in realitate, si ai carui angajati par in buna parte sa evite sa aiba initiative si sa se acopere in hartii pe principiul ?merge si asa?, si a carui influenta a fost redusa de scandalurile in care a fost implicat direct sau indirect, a spus Grindeanu in interviul pentru ZF, adaugand insa ca are un plan de a schimba (a se citi imbunatati) ?pas cu pas? - nu prin miscari revolu­tio­nare, brutale - atat modalitatea de lucru din interiorul MSI, cat si alte activitati in care institutia este implicata.

Un absolvent de mate­ma­tica-informatica cu specializari in baze de date, statistica sociala si educatie, care a intrat in politica in PSD (PDSR) in 1996 si care are experienta in administratia locala din Timisoara, unde a fost consilier local (2004-2008) si viceprimar (2008-2012), Sorin Grindeanu, 41 de ani, este din anul 2012 deputat, iar de la finele anului trecut a preluat si functia de sef al PSD Timis, pe langa cea de ministru.

Supravegherea proiectelor IT&C de la stat - da, dar pe hartie, in realitate nu exista parghii

MSI, care are un buget de 492 mil. lei in 2015, si-a pierdut treptat importanta dupa anul 2004 si a fost un minister destul de putin vizibil pana la explozia dosarului de la Directia Nationala Anticoruptie privind achizitia de licente Microsoft. Institutia coordoneaza activitatea Institutului de Cercetari in Informatica, a unor companii de stat precum Posta Romana si SN Radiocomunicatii, si gestioneaza si participatia statului la fostul operator Romtelecom, in prezent Telekom Romania Communications. Institutia raspunde, indirect, si de sistemul electronic de achizitii publice e-licitatie (SEAP).

Pe hartie cel putin MSI are si rolul de coordonator al marilor proiecte de informatizare desfasurate de Guvern si administratie. Cum vede situatia noul ministru?

?MSI are si nu are rol in proiectele de IT&C ale institutiilor de stat. Ar trebui sa aiba rolul celui care creeaza cadrul dupa care sa-si desfasoare activitatea cel putin instituriile statului, relatiile cu cetatenii. Noi ar trebui sa fim cei care reglementam, cei care facem acest cadru. Sigur pe hartie putem spune ca da, este valabil, dar realitatea este ca s-au dezvoltat niste insule - imi dadea cineva exemplul; fiecare institutie a incercat sa isi dezvolte acest compartiment de IT fara a tine cont de acest cadru mare. Multe dintre institutii au facut lucruri bune si - nu vreau sa critic - dar din pacate nu intr-un concept unitar de foarte multe ori. Aici cred ca ar trebui intarit rolul acestui minister?, spune Grindeanu.

?Pot sa va dau exemple din ultimele doua luni legate de implementarea anumitor proiecte pe fonduri europene pe care eu le consider extrem de bune si care sigur ca interactioneaza cu alte institutii ale statului si unde nu exista neparat o reticenta ci mesajul <<Noi ne-am dezvoltat pe directia asta, nu veniti voi sa ne spuneti acum ca trebuie sa facem in cadrul acesta si asa mai departe>>?.

Se va schimba peste noapte acest lucru? Nu, raspunde Grindeanu. ?Este o provocare sa crestem rolul MSI, dar nu este una pe termen scurt pentru ca este foarte greu sa schimbi mentalitatile, nu ale persoanelor, ci ale institutiilor, indiferent de cine conduce aceste institutii. Dar este necesar este absolut necesar sa se intample acest lucru. Eu as spune ca un prim pas in indeplinirea acestui scop al nostru - care sigur pe hartie exista - va fi inregistrat odata cu aprobarea strategiei pentru Agenda Digitala 2020 care ofera acest cadru de dezvoltare pe diverse componente. Acest lucru se va intampla in acest trimestru. Am primit avize de la majoritatea institutiilor pentru strategie, mai avem unul sau doua avize de primit, exista discutii intense cu acele institutii pentru a ajunge la o forma comun acceptata. Este un pas extrem de important din punctul meu de vedere in a ne intari ceea ce scrie foarte frumos pe hartie dar fara a avea parghiile necesare in a se si intampla lucrurile in acest fel?.
 
Dosarul Microsoft: de blamat sunt cei care au cumparat, nu Microsoft, care a vandut

In ceea ce priveste asa-numitul ?dosar Microsoft? al achizitiei de licente software de la compania americana in perioada 2001-2009, care a dus la cercetarea de catre DNA a mai multor ministri, politicieni si oameni de afaceri sub acuzatii precum cele de neglijenta in serviciu sau luare de mita pentru semnarea contractelor la preturi mai mari si pentru mai multe computere decat existau in realitate, ministrul Sorin Grindeanu considera ca de blamat sunt cei care au semnat pentru aceste achizitii, iar pe de alta parte anunta ca are in plan sa instituie un mecanism care sa reduca sansele ca asemenea afaceri de coruptie sa mai aiba loc.

Intrebat daca nu are nimic de reprosat Microsoft - companie care este partener strategic al Guvernului Romaniei, in legatura cu aceste contracte, si daca nu se intreaba daca nu ar trebui sa fie puse sub acuzare si persoane din companie, care este posibil sa fi stiut ca statul roman cumpara de la partenerii sai licente la preturi umflate, ministrul s-a rezumat la a spune ca problema nu este la cel care a vandut, ci la cel care a cumparat.

?Eu inteleg ceea ce spuneti legat de o anumita chestiune legata de Microsoft dar pana la urma ei si-au vandut o marfa, licente in cazul nostru. Din punctul meu de vedere cine a cumparat de la un reseller licentele care au fost trecute prin mai multe companii - nici nu stiu foarte bine cate, cine a cumparat din punctul meu de vedere este, intr-o forma, de blamat?, a spus Grindeanu.

Reprezentanta locala a gigantului american Microsoft a evitat pana acum sa ofere lamuriri cum a fost posibil ca statul roman sa plateasa cu zeci de milioane de dolari mai mult pe licentele software achizitionate de la partenerii sai si de ce niciun oficial al companiei americane nu a alertat Guvernul Romaniei asupra acestei situatii.

Grecul Kostas Loukas, CEO al Microsoft Romania din 2013, o prezenta extrem de discreta pe piata locala, a evitat pana acum sa raspunda in cadrul unor evenimente publice intrebarilor legate de scandalul in care este implicata compania pe care o reprezinta. Pana in prezent DNA a cercetat mai multi ministri, politicieni si oameni de afaceri locali in acest dosar al licentelor, fara a oferi detalii daca in dosar sunt cercetate si persoane din cadrul Microsoft Romania, sau manageri din esalonul superior al firmei americane, care lucreaza in alte tari. Licentele software cumparate de statul roman nu sunt facturate de Microsoft Romania, ci de Microsoft Irlanda - situatie in care este posibil ca reprezentanti ai firmei americane din Irlanda sa fi aflat de ce se intampla in Romania, respectiv ca Guvernul a platit pe licente un pret mult mai mare decat cel achitat de reseller. Conform DNA, resellerii ar fi primit un discount de aproape 47% de la Microsoft, dar reducerea nu a fost aplicata si pretului achitat de statul roman.

Sorin Grindeanu afirma ca a avut mai multe intalniri directe cu reprezentanti ai companiei Microsoft si ca in urma acestor discutii modul de achizitie al licentelor ar urma sa devina transparent - asa cum ?nu este? in prezent.
?Ceea ce am reusit impreuna cu ei si sper sa putem iesi impreuna in perioada urmatoare sa anuntam e ca tot acest proces pe care il face Microsoft, de vanzare prin reselleri, sa fie cat se poate de transparent, pentru ca nu este in acest moment?.

 


(389 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Ministrul Sorin Grindeanu vrea ca Microsoft sau Oracle sa comunice public preturile practicate in relatia cu statul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32471394538879 seconds.