Mari, 24 Februarie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Cine a pus „Internet in scoala ta”? Cum a ajuns firma fratelui lui Sebastian Ghita intr-un dosar privind o licitatie de 33 de milioane de euro

Publicat de: ---

Gndul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Potrivit unui comunicat DNA,  procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului pentru proiectul „Internet in scoala ta”, finantat integral din fonduri europene .

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Perchezitiile au loc intr-un dosar in care se fac cercetari in legatura cu o licitatie a Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, din 2013, pentru proiectul "Internet in scoala ta", finantat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

Cum a ajuns 2K Telecom in contractul cu Ministerul?

Avitech co. SRL este, alaturi de liderul de asociere Omnilogic SRL, castigatoarea licitatiei pentru programul "Internet in scoala ta" derulata de Ministerul Educatiei Nationale in 2013. Avand ca obiect conectarea la internet broadband a scolilor din zona rurala si urbana, contractul a fost finantat in cea mai mare parte prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice si cofinantat, in proportie de 15%, de la bugetul de stat.

Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anuntului de atribuire publicat in Sistemul National de Achizitii Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fara TVA din care o parte in valoare totala de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractata. In acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autoritatii contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructura, numele 2K Telecom nefiind mentionat in niciunul dintre documentele publice aferente achizitiei.

Legea permite insa unui castigator al licitatiei sa subcontracteze lucrari de pana la 10% din valoarea totala a contractului fara a mentiona numele subcontractorului.

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita - 67,12%, Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%.

Dupa cum a aratat gandul aici, in 2013, Omnilogic a concurat la aceasta licitatie cu firma Asesoft International, controlata de rude ale deputatului Sebastian Ghita, conform RISE Project. Asesoft a licitat atunci un pret mai mic decat Omnilogic cu aproape 3 milioane de lei, insa a avut un punctaj mai slab la alte criterii si a pierdut, conform portalului SEAP.

Numele firmei apare si in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, in care se arata ca au fost constatate nereguli privind conditiile in care reprezentantii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reteaua voce-date din cadrul Centrului de Contact), dupa cum a aratat gandul aici. Specialistii sustin ca, la data efectuarii misiunii de audit, sistemul call center nu era functional, desi contractul a fost incheiat la data de 16.10.2009, cu o durata initiala de 26 de luni.

Perioada a fost modificata prin 11 acte aditionale pana la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui avand ca efect "uzura morala a echipamentelor si a solutiilor software alese, situatie care genereaza cheltuieli suplimentare de upgradare".

In acelasi timp, Curtea de Conturi a atras atentia cu privire la faptul ca prin contract au fost incluse servicii de mentenanta, garantie si suport in valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garantiei acordate.

Ponta la semnarea contractului: "Toti suntem la Parchet in tara asta!"

Omnilogic, pe de alta parte, a facut obiectul unei sesizari depuse la Parchet chiar de Corpul de Control al Primului-Ministru. In iunie 2013, Guvernul a anuntat ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala in cheltuirea de catre Ministerul Comunicatiilor, in perioada 2010-2011, a banilor alocati din Fondul de rezerva bugetara pentru portalul de informatii "e-Romania 2". Inspectorii aratau ca valoarea estimata a contractului a fost determinata netemeinic, fara precizarea unitatilor de masura si a cantitatilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.

Dupa acest episod, la momentul semnarii contractului "Internet in scoala ta", pe 2 decembrie 2013, premierul Victor Ponta dadea, acestei observatii venite din partea unui jurnalist, o replica scurta: "Toti suntem la Parchet in tara asta!".

Mai mult, Ponta a spus din start ca nu stie cine sunt castigatorii licitatiei care s-a facut, in opinia sa o licitatie dupa toate criteriile legislatiei europene. "Eu habar n-am cine a castigat si cine a mai participat la aceasta procedura. Stiu doar ca s-au respectat absolut toate cerintele solicitate de legislatia europeana, stiu ca au fost si contestatii si tot, deci semnam. In rest, cine e la Parchet, v-am zis, toti suntem la Parchet, Deci, asta e raspunsul: procedurile le facem conform legislatiei europene si cine castiga, cine pierde, imi pare rau, dar nu ma intreaba nimeni", spunea premierul.

Mai mult, Ponta a descris proiectul „Internet in scoala ta” drept „o minune romaneasca”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: sa mai vad o minune romaneasca. De sapte ani ne chinuim sa facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gandit in 2003,  in 2007 a venit ideea sa se faca acest proiect din fonduri europene. Suntem in 2013. De anul trecut, de cand am preluat functia, am auzit si despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toata lumea vorbeste si toata lumea spune ca nus eva face niciodata, motiv pentru care i-am spus in special domnului ministru Costoiu, sigur, si ministrului Educatiei, dar am dat sarcina ministrului delegat sa scoata acest proiect la lumina. Si am vrut astazi sa fiu prezent aici ca sa vad ca e semnat contractul si ca, intr-adevar, se apuca lumea de treaba”, a spus la acea vreme premierul Ponta.

Citeste si Ponta, la semnarea programului „Internet in scoala ta”, intrat in atentia procurorilor: „Am venit aici sa vad o minune romaneasca”

Potrivit ministrului Cercetarii de la acea vreme, Mihnea Costoiu, dupa conectarea a 2.446 de scoli la internet, prin contractul verificat astazi de procurorii DNA, Ministerul urma sa semneze un altul pentru conectarea altor 7.000 de unitati de invatamant in cadrul unui proiect sectorial derulat in perioada 2014-2020.

Contractul, spunea la randul sau ministrul Educatiei, Mihnea Costoiu, urma sa vina "in sustinerea proiectelor privind clasele digitale".

Ponta, astazi: „Nu cunosc si nu pot sa comentez”

Premierul Victor Ponta a admis, luni, ca a participat la semnarea programului ”Internet in scoala ta”, dar ca nu cunoaste si nu poate sa comenteze suspiciunile de frauda, legate de acest caz in care este vizata firma SC 2K Telecom SRL, apartinandu-i fratelui deputatului Sebastian Ghita.

”Nu cunosc si nu pot sa comentez. In cei trei ani de cand sunt prim-ministru am fost la cateva sute de inaugurari de proiecte. As minti sa va spun ca stiu exact fiecare in parte in ce stadiu este. Pot sa ma informez si sa va spun”, a precizat Ponta, raspunzand astfel unei intrebari legate de suspiciunile de frauda in privinta acestui program.

 

Citeste si DNA: Cum a intervenit Sebastian Ghita pentru atribuirea unui contract firmei cumnatului premierului Victor Ponta Citeste si In ianuarie 2015, Gandul ii facea profilul lui Ghita: FRATIA CONTRACTELOR IT cu statul. Cum si-au pasat firmele apropiate de Sebastian Ghita contracte de 90 milioane de euro cu SIVECO si alti jucatori din domeniu Citeste si Sebastian Ghita, urmarit penal in dosarul cumnatului lui Victor Ponta. Deputatul a fost pus sub control judiciar


(152 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Alte tiri din sursa
Gndul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Gndul:

Cine a pus „Internet in scoala ta”? Cum a ajuns firma fratelui lui Sebastian Ghita intr-un dosar privind o licitatie de 33 de milioane de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.29530787467957 seconds.