Marți, 24 Februarie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: PONTA-GHITA, SE STRANGE LATUL. Dupa cumnatul arestat de DNA, a venit randul fratelui celui mai bun prieten al premierului, pentru exact aceeasi infractiune: fraudarea fondurilor europene

Publicat de: ---

Puterea taguri: frate, ghita, firma, perchezitii, dna, proiect, internet, scoala

Procurorii DNA au descins cu mascati, luni dimineata, la doua firme din Voluntari, judetul Ilfov, dintre care una, 2K Telecom SRL, ii apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, prieten apropiat al premierului Victor Ponta . Ancheta vizeaza suspiciuni de coruptie in legatura cu o licitatie a Ministerului Educatiei din 2013, pentru proiectul „Internet in scoala ta”, in valoare de 33 milioane de euro, finantat integral din fonduri europene. Atat Victor Ponta, cat si Sebastian Ghita s-au ferit sa comenteze actiunea DNA, in contextul in care, saptamana trecuta, cumnatul premierului, Iulian Hertanu, a fost vizat de o alta ancheta a procurorilor anticoruptie, ajungand, in final, dupa gratii, alaturi de mai multi oameni de afaceri.

„Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru proiectul «Internet in scoala ta», finantat integral din fonduri europene. În cursul zilei de 23 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 2 locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale. În cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei”, arata procurorii DNA intr-un comunicat dat luni publicitatii. Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au avut loc la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL. Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita - 67,12%, Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%. Programul „Internet in scoala ta”. Conectarea la internet broadband a unitatilor scolare din zona rurala si mic urbana” a fost semnat in 2 decembrie 2013, la Ministerul Educatiei. Contractul a avut o valoare de 119.840.000 de lei, fara TVA, o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni. Proiectul prevedea conectarea a 2.446 de scoli la internet. Mihnea Costoiu, care in acea perioada era ministru delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, declara ca, dupa conectarea a 2.446 de scoli la internet, de acest serviciu ar urma sa beneficieze alte 7.000, in cadrul unui proiect sectorial derulat in perioada 2014-2020. La sfarsitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consortiilor formate din Asesoft International si Orange Romania, respectiv Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom.

Firma abonata la contracte cu statul

Numele 2K Telecom SRL apare si in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, in care se arata ca au fost constatate nereguli privind conditiile in care reprezentantii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reteaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialistii sustin ca, la data efectuarii misiunii de audit, sistemul call center nu era functional, desi contractul a fost incheiat la data de 16.10.2009, cu o durata initiala de 26 de luni. Perioada a fost modificata prin 11 acte aditionale pana la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui avand ca efect „uzura morala a echipamentelor si a solutiilor software alese, situatie care genereaza cheltuieli suplimentare de upgradare”. În acelasi timp, Curtea de Conturi a atras atentia cu privire la faptul ca prin contract au fost incluse servicii de mentenanta, garantie si suport in valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garantiei acordate.

Filiera Prahova

Saptamana trecuta, alti apropiati ai premierului Victor Ponta au fost in vizorul procurorilor DNA. Cumnatul premierului, Iulian Hertanu, si oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu au fost retinuti de procurorii DNA, martea trecuta, fiind suspectati ca firmele acestora au obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din Comarnic. Ulterior, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru Iulian Hertanu si Vladimir Razvan Ciorba, in timp ce Liviu Munteanu, care si-a recunoscut faptele, si Mihail Marian Coman au fost pusi sub control judiciar. În acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, au fost plasati sub control judiciar. Ei sunt acuzati ca i-ar fi sprijinit pe cei patru sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii Hidro Prahova SA, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Ghita se lipeste de Ponta

Deputatul Sebastian Ghita a declarat, luni, ca in mod sigur se considera prieten cu premierul Victor Ponta, el precizand ca premierul a dat, in cursul zilei, o declaratie favorabila lui, asa cum si el da declaratii favorabile lui Ponta.

Ghita a fost solicitat sa comenteze faptul ca Ponta, intrebat, luni, daca mai e prieten cu el, ar fi evitat sa raspunda. „Nu mi s-a parut. Eu am auzit declaratia domnului Ponta si mi s-a parut ca a dat o declaratie favorabila mie, asa cum si eu dau declaratii favorabile dansului”, a spus Ghita. Întrebat daca se considera prieten cu Ponta, Ghita a raspuns: „Sigur ca da”. Premierul Victor Ponta a admis, luni, ca a participat la semnarea programului „Internet in scoala ta”, dar ca nu cunoaste si nu poate sa comenteze suspiciunile de frauda, legate de acest caz in care este vizata firma 2K Telecom SRL, apartinandu-i fratelui deputatului Sebastian Ghita. „Nu cunosc si nu pot sa comentez. În cei trei ani de cand sunt prim-ministru am fost la cateva sute de inaugurari de proiecte. As minti sa va spun ca stiu exact fiecare in parte in ce stadiu este. Pot sa ma informez si sa va spun”, a precizat Victor Ponta.

Sebi Ghita, amenintari „metaforice”

La inceputul lunii februarie, Elena Udrea dezvaluia, intr-un interviu, ca deputatul Sebastian Ghita le-ar fi spus „metaforic” sefilor SRI, la vremea aceea George Maior si Florian Coldea, ca, daca i-ar instrumenta fratelui sau un dosar similar celui in care este implicat Mircea Basescu, el i-ar impusca.

Elena Udrea a relatat faptul ca Sebastian Ghita „s-a dus la dl Coldea si dl Maior si le-a spus ca daca ii fac lui ce i-au facut lui Traian Basescu cu fratele lui ii va impusca”. Udrea a sustinut ca Ghita ii povestea „de foarte multe ori lucruri din discutiile pe care le avea cu conducerea SRI” si ca stie ca si el are instrumentate dosare. „Evident era metaforic” si evident ca Sebastian Ghita „va spune ca nu e adevarat”, a completat Elena Udrea.


(135 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

PONTA-GHITA, SE STRANGE LATUL. Dupa cumnatul arestat de DNA, a venit randul fratelui celui mai bun prieten al premierului, pentru exact aceeasi infractiune: fraudarea fondurilor europene | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29747796058655 seconds.