Vineri, 20 Februarie 2015 - 05:27 AM Aleg.RO: Nu va lasati inconjurat, domnule Klaus Iohannis

Publicat de: ---

Cotidianul

Cine sunt procurorii geniali promovati de Traian Basescu si Victor Ponta si ce poarta cu ei in mapa lor "profesionala "?

Avand in vedere atributiile presedintelui Romaniei privind numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie si a procurorilor sefi ai DNA si DIICOT, la propunerea ministrului justitiei si cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, consider ca este firesc si binevenit sa stiti ce oameni au fost promovati in fruntea acestor unitati de parchet, in prima jumatate a anului 2013, de catre predecesorul dumneavoastra Traian Basescu, in tandem cu primul ministru Victor Ponta , care a detinut portofoliul de ministru interimar al justitiei in perioada in care au fost operate aceste numiri , in baza mult discutatului si contestatului pact de coabitare incheiat intre seful statului si seful guvernului .

Principalul criteriu de selectie a lui Kovesi: amicitia cu sefa de cabinet a lui Macovei

Cele mai multe discutii le-a comportat numirea doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA , dupa ce anterior, timp de sase ani ( 2006-2012), in care a detinut functia de procuror general al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie , o fost perceputa drept un instrument sau o sluga a presedintelui Traian Basescu , a ministrului justitiei Monica Luisa Macovei si a generalului Florian Coldea , primul adjunct al directorului SRI ( si seful de facto al principalului serviciu secret al tarii ) . Laura Codruta Kovesi a fost numita procuror general al Romaniei , in mod surprinzator , in cursul anului 2006 , la varsta de 33 ani , de catre presedintele Traian Basescu la propunerea ministrului justitiei Monica Luisa Macovei , desi nu se remarcase pana atunci in domeniul practicii si doctrinei judiciare . Kovesi a fost o studenta mediocra, conform unor profesori de-ai sai de la Facultatea de Drept a Universitati Babes Bolyai Cluj Napoca , si avea o experienta de procuror de circa 10 ani , fara rezultate sonore, activand la Parchtetul de pe langa Judecatoria Sibiu si apoi la structura locala a DIICOT. Kovesi devenise cunoscuta si agreata la Sibiu mai degraba pentru ca era fiica celui mai longeviv procuror sef din regimul ceausist , tatal sau Ioan Lascu conducand Parchetul Medias (oras cunoscut drept fieful gazului metan romanesc ) timp de 30 ani.

Fostul presedinte Traian Basescu a motivat la final de mandat ca ar fi numit-o procuror general al Romaniei pe necunoscuta Laura Codruta Kovesi intrucat i s-a spus ca a avut cel mai bun randament in solutionarea cauzelor in calitate de sefa la DIICOT Sibiu. Fals, pentru ca pe anul precedent numirii sale in functie, respectiv pe anul 2005, structura DIICOT Sibiu s-a clasat doar pe locul 10 din 16 unitati de profil , deci in a doua parte a clasamentului intocmit pe baza criteriilor de performanta profesionala. De altfel Traian Basescu a falsat si cand a motivat ca l-a numit pe Daniel Morar procuror sef la DNA intrucat anterior a avut curajul sa aresteze un senator , referinduse la senatorul PD de Bistrita-Nasaud, Liviu Ciupe.

Pe de o parte, Liviu Ciupe nu mai era senator la data arestarii ci detinea functia de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, si a fost arestat pentru pretinse fapte comise in aceasta functie , in care a fost numit taman de Traian Basescu , pe atunci ministru al Transporturilor in gurvenul CDR-PD-UDMR. Conducerea PD a protestat atunci vehement impotriva arestarii lui Ciupe , in mod deosebit vicepresedintii Ioan Oltean ( care-i era amic si coleg in cadrul organizatiei judetene Bistrita- Nasaud a PD) si … Traian Basescu ( care-i era sef si pe linie profesionala). Pe de alta parte, arestarea lui Liviu Ciupe s-a dovedit nelegala, abuziva, intrucat a fost achitat de toate instantele de judecata din Romania, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat si obligat statul roman sa-i achite despagubiri de 500 000 euro pentru perioada in care a fost arestat abuziv de catre procurorul Morar.

Revenind la Laura Codruta Kovesi , asa cum am mai afirmat de-a lungul ultimelor trei ani in mai multe declaratii politice , aceasta a fost numita in 2006 in functia de procuror general al Romaniei pe criterii clientelare , in baza unor relatii de prietenie si de colegialitate cu decidenti ai puterii portocalii. Cuvantul decisiv l-a avut ministrul justitiei Monica Luisa Macovei , careia Laura Codruta Kovesi i-a fost recomandata de catre sefa sa de cabinet , judecatoarea Monica Niculescu, care i-a fost colega de facultate (de an si de grupa) si prietena apropiata lui Kovesi . Anterior judecatoare la Cluj-Napoca, Monica Niculescu a fost sotia deputatului PDL Rares Niculescu , un apropiat al liderului PDL Emil Boc , iar , dupa promovarea sa in functia de secretar general al Ministerului Justitiei si de sef de cabinet al ministrului Monica Luisa Macovei, a devenit concubina jurnalistului Dan Tapalaga, care indeplinea in perioada respectiva functia de purtator de cuvant al ministerului justitiei. Astfel se explica faptul ca Dan Tapalaga a avut prioritate si chiar exclusivitate in devoalarea mediatica a unor stenograme din dosarele intrumentate de Parchetul General sau de DNA si chiar a unor rechizitorii. Dan Tapalaga este se pare “ ziaristul care dadea ordine unui procuror sef” la care s-a referit Traian Basescu la final de mandat, cand directorul Hotnews a devenit mai critic la adresa sa , dupa ce mai multi ani fusese unul din adulatarii sai de serviciu.

Marea luptatoare anticoruptie si pro integritate Monica Luisa Macovei a afirmat, in mai multe randuri, ca a propus-o procuror general al Romaniei pe Laura Codruta Kovesi in urma unei selectii riguroase . Nu putem fi insa atat de naivi sa credem ca din aceasta selectie a iesit castigatoare tamam fosta colega si prietena apropiata din facultate a sefei sale de cabinet.Cu ocazia numirii, Laura Codruta Kovesi si papusarii ei au profitat si de faptul ca aceasta a fost colega de facultate si cu presedintele PDL , Emil Boc, si ca alt greu al PDL , secretarul general Vasile Blaga , se afla in relatii apropiate cu tatal sau Ioan Lascu , printr-un prieten comun din Medias, Florin Muntean, lider local al PDL si director general al Societatii Nationale Transgaz ( pe care Blaga l-a etichetat “ cel mai bun prieten din armata si din facultate”).

Conform unor procurori mai varstnici sau tineri din cadrul Parchetului General si DNA, Traian Basescu si Monica Macovei au aplicat principiul nulitatilor controlabile in cazul promovarii lui Laura Codruta Kovesi si a lui Daniel Morar . Potrivit acestui principiu , in functiile cheie din institutiile fundamentale ale statului au fost promovate cu precadere persoane mediocre profesional , obediente si santajabile , relativ tinere si originare din provincie , pentru a putea fi controlate si manipulate de promotorii si protectorii lor politici. Simptomatic este ca , datorita obedientei manifestate , Traian Basescu a renominalizat-o pe Kovesi in functia de procuror general al Romaniei in anul 2009 , desi Consiliul Superior al Magistraturii ( autoritatea suprema si reprezentatitva a justitiei din Romania) a respins categoric renumirea sa ( cu 5 voturi contra si un vot pentru). Kovesi a fost sustinuta puternic si de generalul Florian Coldea , primul adjunct al directorului SRI , dupa ce, sub obladuirea sa, Parchetul General si DNA au devenit anexe ale SRI ( performanta pe care securitatea nu a reusit -o cu procuratura in timpul regimului ceausist). În fine, Basescu si Coldea au impus-o pe Kovesi in functia de procuror sef al DNA in 2013, reusind sa infranga opozitia initiala a primului ministru Victor Ponta cu ajutorul pupilei prezidentiale Elena Udrea si al ambasadei SUA la Bucuresti .

Alina Bica, promovata de tandemul Udrea- Basescu, cu bunavointa lui Ponta

Promovarea doamnei Alina Bica in functia de procuror sef al DIICOT este in principal opera fostului presedinte Traian Basescu , dar a avut o anumita contributie si premierul Victor Ponta . Prietena cu Elena Udrea , Alina Bica a devenit si o apropiata a ex-presedintelui Basescu, care a invitat-o de mai multe ori la Palatul Cotroceni, potrivit unor angajati ai SPP. În 2010 Udrea si Basescu au promovat-o pe Bica secretar de stat la Ministerul Justitiei , unde aceasta trebuia sa-l taloneze si sa-l supravegheze pe ministrul Catalin Predoiu, care sarise din guvernarea liberala a lui Calin Popescu Tariceanu in guvernarea democrat-liberala a lui Emil Boc . În aceasta calitate , Bica a devenit membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor , in care a taiat si spanzuarat pana in 2012 in marile si disputatele dosare de retrocedare de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor . Premierul Ponta a agreat numirea Alinei Bica in fruntea DIICOT intrucat a primit recomandari in acest sens de la generalul Ilie Botos , consilierul sau pe probleme de siguranta nationala in perioada respectiva , care era foarte atasat de aceasta din anii in care a detinut functia de procuror general al Romaniei si a avut-o subalterna, si de la genaralul Gabriel Oprea , nasul sau la prima casatorie si vicepremier pentru securitate nationala , la care aspiranta era insrisa la doctorat. Interesant este ca atunci SRI nu a furnizat nici sefului statului nici sefului guvernului , care detinea interimar portofoliul justitiei , nici o informatie privind implicarea Alinei Bica in acte de coruptie , in calitate de procuror sau de secretar de stat la justitie .

În functia de procuror sef -adjunct a fost numita, tot in 2013, in mod curios, Giorgiana Hosu , fara sa o recomande vreun criteriu de performanta in materie . Coincidenta face ca Giorgiana Hosu a fost cea mai buna prietena a Alinei Bica din Parchetul General si a fost o alta feblete a ex-procurorului general Ilie Botos. Coincidenta mai face ca Giorgiana Hosu a fost colega cu Victor Ponta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti si la Parchetul General, avand si ea o ascensiune profesionala la fel de rapida dupa absolvirea facultatii , explicabila in parte prin pozitia si functia sotului sau in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. SRI nu i-a informat pe decidenti referitor la vreo vulnerabilitate din cariera lui Hosu ,desI la adresa acesteia aparusera acuzatii in presa ca ar fi pretins mita pentru a solutiona o plangere penala formultat de patronul firmei Farmec din Cluj Napoca si ca sotul si fiul sau vitreg ar fi avut afaceri profitabile dubioase cu fratii libanezi Awdi, cunoscuti ca patroni ai firmei de distrbuitie a presei Rodipet. Dupa arestarea Alinei Bica pentru fapte de coruptie, Giorgiana Hosu a preluat conducerea DIICOT desi trecutul sau profesional ridica multe semne de intrebare.

Tiberiu Nitu, peonul lui Ponta din fruntea Parchetului General

Tot in baza targului din 2013, in functia de procuror general al Romaniei a fost numit Tiberiu Nitu, cunoscut drept un apropiat al premierului Victor Ponta , cu care a fost coleg de facultate . A si fost vizibila o anumita obedienta a procurorului general Nitu fata de premierul Ponta, daca avem in vedere usurinta si celeritatea cu care acesta a primit solutii de neincepere a urmaririi penale sau de clasare din partea Parchetului Genaral in cazul mai multor plangeri penale formulate impotriva sa . A consternat indeosebi solutia de neincepere a urmaririi penale fata de Victor Ponta pentru plagiatul evident comis in cazul lucrarii sale de doctorat in drept.Pot aduce drept argumentele si solutiile emise in cazul a doua sesizari penale formulate de catre subsemnatul impotriva presedintelui PSD Victor Ponta si a socrului sau Ilie Sarbu , liderul Grupului parlamentar al PSD din Senatul Romaniei. Astfel, in dosarul nr. 748/P/2013, avand ca abiect plangerea formulata pentru abuz in servicu , referitor la excluderea mea abuziva din PSD , a fost dispusa clasarea cauzei , fara sa fie administrate probele solicitate , procurorul de caz de la Parchetul General neavand nici macar curiozitatea sau curajul sa-i citeze si sa-i audieze pe Victor Ponta si pe Ilie Sarbu, desi fusese inceputa urmarirea penala . Atitudinea partinitoare fata de Victor Ponta si apropiati sai a fost si mai evidenta in cazul unei sesizari penale depuse la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie, care a fost inregistrata sub nr. 1549/ VIII-I / 2014, prin care am solicitat cercetarea senatorului Ilie Sarbu sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in declaratii si complicitate la omor calificat. Prin aceasta sesizare am relevat ca Ilie Sarbu a declarat ca nu a avut calitatea de colaborator sau de lucrator al Securitatii, cu ocazia depunerii candidaturii pentru Senatul Romaniei la alegerile parlamentare din 2004, 2008 si 2012, desi inainte de 1989 a fost informator al Securitatii , sub numele conspirativ “ Ovidiu Marinescu “ si apoi ofiter deplin conspirat al Centrului de Informatii Externe (serviciul de spionaj al Securitatii ), precum si ca a fost implicat in represiunea sangeroasa a populatiei adunate in fata Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Timisoara in data de 17 decembrie 1989. Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie a arhivat in graba aceasta sesizare , cu motivarea ca nu ar contine codul meu numeric personal , descrierea faptei si indicarea mijloacelor de proba . Ori, codul meu numeric personal era inserat in al treilea rand al primului aliniat al sesizarii, starea de fapt era descrisa in cuprinsul a patru pagini , cu referire la fiecare infractiune sesizata in parte , iar mijloacele de proba puteau fi deduse de un procuror profesionist din descrierea faptelor ( inscrisuri, martori ) si puteau fi precizate de catre subsemnatul cu ocazia audierii in calitate de denuntator.

Cert si regretabil este ca numirea procurorilor sefi in 2013 a fost un troc intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta , din care a castigat mai mult fostul sef al statului , fapt devoalat si de fiica sa Elena Basescu , care , mai limbuta din fire , a scapat ulterior porumbelul ca tatal sau ar fi castigat cu scorul de 5 la 1. Mai exact, Traian Basescu a avut initiativa si cuvantul decisiv in numirea procurorului sef al DNA , a procurorului sef al DIICOT si a adjunctului acestuia , precum si a celor doi adjuncti ai procurorului general al Romaniei, in timp ce Victor Ponta a avut initiativa si cuvantul decisiv doar in ce priveste numirea procurorului general al Romaniei, al carui atributii au devenit tot mai limitate dupa ce infractiuniile de coruptie sau asimilate acestora au fost preluate de DNA , iar criminalitatea organizata a devenit apanajul DIICOT.(Va urma )

Valer Marian,

senator independent


(290 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Nu va lasati inconjurat, domnule Klaus Iohannis | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52985501289368 seconds.