Miercuri, 18 Februarie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Precizari MAE privind masurile diplomatice pentru gasirea deputatului Marko Attila

Publicat de: ---

Cotidianul

Urmare a interpelarii, facute publice, adresate ministrului afacerilor externe de catre deputatul Bogdan Diaconu (PRU) referitor la “masurile diplomatice luate pentru gasirea deputatului UDMR Marko Attila ascuns si protejat de statul ungar in urma votului de incuviintare a arestarii acestuia acordat de Camera Deputatilor pe 3 decembrie 2014”, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

La nivelul Uniunii Europene, arestarea si predarea persoanelor date in urmarire internationala intre statele membre se realizeaza prin intermediul institutiei mandatului european de arestare .

Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competente legale in materia emiterii si punerii in executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizandu-se exclusiv pe calea cooperarii judiciare si politienesti directe.

Din datele de care Ministerul Afacerilor Externe dispune de la institutiile competente, pana in prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei mentionate.

În aceste conditii, avand in vedere absenta competentelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe in ce priveste realizarea unor asemenea demersuri, cat si in absenta, pana in prezent, a unui mandat european de arestare in raport cu persoana mentionata, rezulta ca, la acest moment, nu sunt intrunite conditiile care sa permita MAE sa intreprinda un eventual demers diplomatic in aceasta speta.

Inculpat in dosarul Bica, deputatul UDMR Marko Attila a fugit in luna decembrie la Budapesta. Avocatul sau a declarat ca premierul ungar Viktor Orban i-a acordat protectie si azil politic.

Pe 3 decembrie 2014, Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila, in dosarul fostului sef al DIICOT Alina Bica, privind despagubirea acordata de ANRP pentru un teren supraevaluat din Capitala.

De asemenea, deputatul UDMR a fost condamnat la sfarsitul anului trecut la 3 ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegala a unei cladiri.


(124 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Precizari MAE privind masurile diplomatice pentru gasirea deputatului Marko Attila | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29878497123718 seconds.