Miercuri, 18 Februarie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Seful CJ Prahova, deputati si rude ale premierului Ponta, vizati de un dosar cu prejudiciu de 10 mil. lei

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Mediafax 18 .02.2015

Procurorii DNA i-au chemat ieri la audieri pe presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene cu prejudiciu de peste 10 milioane de lei.

Audierile au venit dupa ce procurorii au facut 14 perchezitii in Bucuresti si Ploiesti.

Legat de dosar, premierul Victor Ponta a scris pe Twitter: ?Nu cunosc si oricum ar fi gresit sa comentez eu cercetarile efectuate de procurori fata de cumnatul meu/Legea trebuie sa fie egala pt toti?.

Intrebat despre contractul vizat de procurorii DNA, Ghita, in cazul caruia procurorii au inceput urmarirea penala, a spus: ?Stim cu totii ca lucrarile acolo nu au mers asa cum trebuia, ca stagneaza, iar firma nu a reusit sa performeze si sa termine acea lucrare publica. Nu cunosc mai multe alte detalii?.

Ancheta procurorilor vizeaza lucrari care au fost realizate in baza unui proiect european la Comarnic unde, potrivit unor surse citate de Mediafax, anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54% din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala. Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei din evaziune fiscala, au precizat sursele citate.

Lucrarile au fost executate de SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliului Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet, precum si de SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Grossman Engineering Group SRL, una din firmele lui Iulian Hertanu.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare a inceput in anul 2012 si trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit intrucat lucrarile nu sunt gata, fiind oprite in decembrie 2014.

Potrivit surselor citate, Iulian Hertanu, impreuna cu Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, ?au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect ?Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic??.

Contractul a fost semnat in 13 ianuarie 2012, intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti, acesta fiind finantat in mare parte din fonduri de la Uniunea Europeana.

Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor firme ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate.

Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu in 11 decembrie 2014, fiind acuzat intr-un dosarul al DIICOT care vizeaza fapte de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, cand instanta suprema i-a schimbat masura arestului la domiciliu.

In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, si alte doua persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, tatal acestuia, Mircea Cosma, de luare de mita si abuz in serviciu, directorul Directiei ?Patrimoniu? din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, de trafic de influenta si dare de mita. Procesul se afla pe rolul instantei supreme.

DNA a inceput ancheta penala in care Cosma este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.

 

Sebastian Ghita, sub control judiciar

Deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infractional organizat, anunta DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Ghita trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la DNA Ploiesti, ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata DNA Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare.

Deputatul Sebastian Ghita a fost audiat marti la DNA Ploiesti, in dosarul in care sunt vizati si cumnatul lui Ponta, Iulian Hertanu, seful CJ Prahova Mircea Cosma si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.


(215 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Seful CJ Prahova, deputati si rude ale premierului Ponta, vizati de un dosar cu prejudiciu de 10 mil. lei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28774905204773 seconds.