Marți, 17 Februarie 2015 - 06:07 AM Aleg.RO: Elena Udrea adusa cu duba din arest la sediul DNA pentru audieri in dosarul Gala Bute

Publicat de: ---

Puterea taguri: elena, udrea, aduce, duba, arest, sediu, dna, audieri, dosar, gala, bute, procuror, deputat, pmp

Deputatul PMP Elena Udrea a fost adusa luni cu o duba a politiei din arest la sediul DNA, pentru a fi audiata in dosarul Gala Bute . Procurorii au cerut un nou aviz de la Camera Drputatilor, pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a fostului ministru al Dezvoltarii Regionale. Elena Udrea este acuzata de trei noi fapte de luare de mita.

Citeste si: DNA cere un nou aviz pentru arestarea Elenei Udrea pentru noi trei fapte de luare de mita in dosarul Gala Bute

Deputatul a fost adus cu o duba a politiei si a intrat in sediul DNA in jurul orei 12.00.

DNA cere un nou aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mita, in dosarul Gala Bute.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Elena Gabriela Udrea, pentru trei infractiuni de luare de mita, in perioada in care era ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Referatul cauzei a fost trimis si ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea, pentru cele trei noi fapte de luare de mita.

Cererea a fost formulata in dosarul Gala Bute, in care procurorii fac acte de urmarire penala in legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.

Camera Deputatilor a incuviintat, in acest dosar, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

"Unele dintre aceste fapte intra in continutul infractiunii de luare de mita pentru care a fost obtinut avizul Camerei Deputatilor si completeaza latura obiectiva a acesteia, iar celelalte fapte intrunesc elementele constitutive a doua noi infractiuni de luare de mita", arata DNA.

Procurorii DNA sustin ca, in 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului "Schi pentru Romania".

"La 24.08.2010 si 20.12.2010, SC Termogaz Company SA a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul inculpatului Lungu Stefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company SA. Lungu Stefan a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal, iar partial, la cererea ministrului Udrea Elena Gabriela, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte Udrea Elena Gabriela", arata DNA in referatul cauzei.

Potrivit anchetatorilor, o a doua fapta de luare de mita ar avea legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii (CNI) catre SC Consmin SA.

Procurorii sustin ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, impreuna cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii la data faptelor si suspecta in aceasta cauza, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

Dupa ce CNI facea platile catre firma Consmin, pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10 la suta din suma incasata catre societatea controlata de Stefan Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plati, in valoare totala de 335.486 de lei, au aratat procurorii in referatul cauzei.

La randul sau, Stefan Lungu i-ar fi dat banii primiti lui Liberiu Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Elena Udrea, cat si de Ana Maria Topoliceanu.

"Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrata de Breazu Liberiu Tudor, in baza altor contracte fictive de consultanta. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", a precizat DNA.

O parte din aceste sume i-ar fi fost data in numerar lui Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, iar diferenta ar fi fost folosita de Breazu "pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria".

Procurorii sustin ca o a treia fapta de luare de mita vizeaza finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.

Procurorii sustin  ca, in 2011, Elena Udrea ar fi cerut si primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10 la suta din platile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

"Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe «sponsorizari», transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe sa ii comunice lui Gardean Adrian ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in cursul anului 2011. Urmare acestei solicitari, in vara anului 2011, Gardean Adrian i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu Stefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala", potrivit DNA.

Anchetatorii mai sustin ca, in data de 6 octombrie 2011, Adrian Gardean i-ar fi dat 900.000 de euro lui Gheorghe Nastasia, in contul incasarilor care urmau sa fie realizate de societatile Termogaz Company si Kranz Eurocenter din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

"Cu acelasi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, ca suma remisa nu acoperea procentul solicitat de ministru, avand in vedere valoarea totala a platilor care urmau sa fie efectuate catre cele doua societati, iar pentru diferenta i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei in conturile unei societati controlate de Obreja Rudel. Suma de 900.000 euro a fost predata de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenta de 3.000.000 lei a fost transferata de SC Termogaz Company SA in contul SC Europlus Computers SRL la data de 28.12.2011, in baza unui contract fictiv de publicitate", a precizat sursa citata.

DNA mentioneaza ca aceste ultime fapte reprezinta "modalitati alternative de savarsire ale aceleiasi infractiuni de luare de mita pentru care Camera Deputatilor a cerut inceperea urmaririi penale si a incuviintat arestarea preventiva a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015".

"În conditiile in care aceste fapte completeaza latura obiectiva a infractiunii, este necesara o noua cerere de urmarire penala si o noua incuviintare a arestarii care sa se raporteze la forma completa a acuzatiei aduse deputatului", sustine DNA.


(138 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Elena Udrea adusa cu duba din arest la sediul DNA pentru audieri in dosarul Gala Bute | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29996609687805 seconds.