Marți, 10 Februarie 2015 - 05:53 AM Aleg.RO: Banca Bancii Transilvania - Volksbank - castana fierbinte din mana lui Ciorcila

Publicat de: ---

Bursa      *  Isarescu: "S-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank sa fie vandute la o valoare la care Banca Transilvania sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare"
     *  Brokerii: "Declaratia lui Mugur Isarescu poate influenta tranzactiile de pe Bursa"
         Banca Transilvania (BT), condusa de Horia Ciorcila, a semnat, in decembrie 2014, "un angajament ferm" pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania . Banca Transilvania urmareste sa ajunga pe locul doi din sistemul bancar romanesc, dupa achizitia Volksbank.

       Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, ieri, ca Volksbank a fost intotdeauna o institutie cu probleme si ca "s-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank sa fie vandute la o valoare la care Banca Transilvania sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare".
     Din declaratiile sefului Bancii Centrale rezulta ca Banca Transilvania nu prea are ce cumpara de la Volksbank.
     Mai mult, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere, din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat, in fata deputatilor, ca Banca Transilvania este obligata prin contract sa converteasca in lei creditele acordate in franci elvetieni, cu discount.
     Si aici pare ca Banca Transilvania ar iesi in pierdere.
     Acum putem intelege declaratia sovaielnica, din decembrie 2014, a presedintelui BT, domnul Horia Ciorcila, care a spus ca tranzactia BT - Volksbank are un anumit nivel de incertitudine, intrucat termenii negociati mai pot suferi modificari.
     Pretul actiunilor Banca Transilvania a scazut, ieri, la Bursa, cu 1,56%, de la 2,1010 lei la 2,0870 lei.
     Brokerii considera ca aceasta scadere ar fi putut fi inregistrata pe fondul indoielilor exprimate ieri de Guvernator.
     Seful Bancii Nationale a Romaniei a precizat: "Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim despre o singura banca - v-am spus ca avem limite severe sa discutam de o singura banca -, pot sa va confirm acest lucru.
     Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta si pana la final. Deci, solutia lor a fost vanzarea bancii la un pret cu discount. S-a negociat puternic pentru ca activele bancii sa fie vandute la o valoare la care actionarul (n.r. Banca Transilvania) sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare. Dar mai mult de atat nici nu cred ca este bine sa aflati de la BNR".
     Brokerii sunt de parere ca "Guvernatorul ar trebui sa se abtina de la astfel de declaratii, intrucat influenteaza piata", si ca "este normal ca tranzactiile cu actiuni TLV (n.r. simbolul Bancii Transilvania pe Bursa) sa fie influentate de declaratia domnului Isarescu, intrucat BNR stie mai mult decat orice analist ce se afla in portofoliul Volksbank".
     Majoritatea companiilor cu lichiditati au suferit, ieri, corectii, dar scaderea actiunilor TLV a fost mai mare decat celelalte, observa Nicu Grigoras, Director Front Office si Analist Investment Banking la Intercapital Invest.
     Domnia sa ne-a precizat: "In ultima perioada, au tot fost stiri neplacute legate de banci, iar investitorii sunt foarte atenti la aceste informatii. Daca maine (n.r. astazi) declaratia guvernatorului va fi mediatizata mai intens decat astazi (n.r. ieri), s-ar putea ca pretul actiunilor TLV sa scada si mai mult".
     Intrebat daca opineaza ca Volksbank a fost o institutie supravegheata bine de catre BNR inainte de declansarea crizei, Mugur Isarescu a raspuns ca institutia financiara "nu a fost un caz fericit, cu toate ca era o banca austriaca, si acest lucru este stiut si aici si in strainatate".
     Omer Tetik, director general Banca Transilvania a precizat, recent: "Dorim sa ajutam clientii Volksbank Romania care s-au imprumutat in franci. Practic, vrem sa replicam bunele practici ale Bancii Transilvania in relatia cu acesti noi clienti".
     Printre clientii care au luat credite de la Volksbank se numara chiar Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, acesta contractand un imprumut in lei, in 2006, pe care l-a rambursat integral in 2009.
     * Mugur Isarescu: "RMO - un cost prin care BNR descuraja creditarea in valuta"
     Facand referire la comisionul de rezerva minima obligatorie (RMO) pe care Volksbank il practica la imprumuturile acordate in 2007-2008, Mugur Isarescu a mentionat ca RMO este un cost prin care BNR descuraja creditarea in valuta: "Semnalul era descurajarea creditelor in alta moneda. Bancile au vrut sa faca un fel de actiune de PR si spuneau clientilor: «Noi dorim sa va dam credite ieftine, dar BNR nu ne lasa»".
     Nivelul ridicat al RMO impus de Banca Centrala trebuia sa se regaseasca in scumpirea creditelor, dar nu intr-un comision de RMO, in conditiile in care rezerva minima obligatorie este o masura de politica monetara, a mai precizat domnia sa, intreband: "Cum poti sa pui comisioane pe o masura de politica monetara? Atunci sa punem comision si cand crestem sau cand reducem dobanda de politica monetara!".
     In aceste conditii, BNR a intervenit, atunci, dispunand Volksbank eliminarea comisionului de RMO.
     In 2010, sefii bancii respective au fost inlaturati de la conducere, dupa ce, conform reprezentantilor BNR, ar fi incalcat mai multe reglementari din domeniu.
     Banca Nationala a Romaniei a retras avizele in baza carora isi exercitau responsabilitatile de conducere Gerald Schreiner (fostul CEO al Volksbank) si Herwig Burgstaller (ex-vicepresedintele aceleiasi banci).
     Cei doi fosti sefi ai Volksbank au actionat in judecata Consiliul de Administratie al BNR, contestand decizia Bancii Nationale, insa au pierdut procesul. 

     Printre bancile care nu au trecut testele de stres efectuate anul trecut de BCE s-a numarat si Volksbanken-AG. Conducerea institutiei aprecia, dupa anuntarea rezultatelor testelor de stres, ca acestea nu reprezinta o supriza: "Consiliul de Administratie al Bancii a mentionat cu alte ocazii ca Asociatia Volksbank va avea nevoie de fonduri suplimentare in urmatorii ani, stare de fapt subliniata de testele de stres. Alaturi de autoritati, Österreichische Volksbanken-AG va concretiza planurile sale pentru restructurarea Asociatiei, care au fost prezentate la inceputul lui octombrie. Scopul este de a pune fundatia si de a stabili cadrul care va da un viitor de succes Asociatiei Volksbank".
     La randul lor, reprezentantii Volksbank Romania spuneau ca testele de stres nu au niciun impact asupra subsidiarei din tara noastra, apreciind: "Volksbank Romania este o banca puternic capitalizata, cu o rata de solvabilitate de 17,8% (la sfarsitul lunii septembrie 2014), peste cerintele minime impuse de reglementarile locale (10%). Inca un element important de mentionat este faptul ca testele BCE nu au avut in vedere masurile adoptate in 2014, care au vizat reducerea portofoliului de credite neperformante sau restructurarea planificata a Asociatiei Bancilor Volksbank, acestea avand loc dupa data la care s-au incheiat testele, respectiv 31 decembrie 2013".
     Sursele citate au tinut sa mentioneze ca Volksbank Romania are o structura a actionariatului "diversificata si solida, respectiv VBAG - 51%, BPCE - 24,5%, DZ Bank - 16,36% si WGZ Bank - 8,14%".
     * 
     Banca Transilvania inregistra un profit net de 212 milioane de lei, la jumatatea anului trecut.

   


(496 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Banca Bancii Transilvania - Volksbank - castana fierbinte din mana lui Ciorcila | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68084692955017 seconds.