Vineri, 06 Februarie 2015 - 05:48 AM Aleg.RO: Alegerile partiale si motiunile de cenzura, pitite pe dupa dosare penale

Publicat de: ---

Bursa      Discutiile politice pentru formarea unei noi majoritati parlamentare menite sa rastoarne actualul guvern, dar si problema alegerilor partiale au trecut in planul doi, toata atentia oamenilor fiind concentrata pe scandalurile penale in care sunt prinsi politicieni, afaceristi si oameni din serviciile de informatii .
     Poate surprinde faptul ca opozitia si presedintele Iohannis, care a recunoscut ca isi doreste un guvern PNL, lasa impresia ca si-au suspendat orice actiune si se limiteaza sa priveasca de la distanta scandalul desfasurat pe axa Parlament - DNA - SRI. Sub aceasta "perdea de fum" se ascund negocieri dure desfasurate in Camera Deputatilor si Senat legate de crearea unei majoritati care sa voteze motiunea de cenzura menita sa rastoarne cabinetul Ponta. Lansarea de catre Mircea Geoana si Marian Vanghelie a proiectului "Romania noastra", la care sunt asteptati sa adere mai multi parlamentari PSD, nu a avut efectul scontat, tocmai pentru ca multi politicieni prefera sa ramana in expectativa pana cand se "linistesc apele". Daca initial se vorbea de 60 de parlamentari care sa se alature proiectului lui Geoana, ulterior numarul a devenit ceva mai mic, vorbindu-se de doar 20, dar tinta acestora este clara, formarea unei noi majoritati parlamentare si lansarea cu succes a unei motiuni de cenzura. Chiar daca premierul se manifesta extrem de increzator, asa cum a facut-o la inceputul acestei saptamani, este evident ca exista o stare de tensiune in ceea ce priveste reasezarile grupurilor de pe scena politica. Luni, Victor Ponta a dorit sa minimalizeze efectele lansarii platformei Geoana - Vanghelie la nivelul camerelor: "Majoritatea parlamenara s-a verificat azi si in Senat, si in Camera, la votul pentru conducerea celor doua Camere si din cate stiu s-a votat propunerea coalitiei de guvernare". Pe de alta parte, acesta a comentat si declaratiile liberalilor referitoare la "ziua Z", in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu va fi schimbat, afirmand: "S-ar putea sa fie in decembrie 2016 «ziua Z»".
     Pe de alta parte, nici alegerile partiale nu reusesc sa se bucure de mai multa atentie in aceste zile extrem de agitate. Guvernul pare sa ignore subiectul in ciuda somatiilor opozitiei. Marti, copresedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut premierului ca, in sedinta Guvernului din aceasta saptamana, sa adopte o decizie privind organizarea alegerilor partiale, atentionand ca, in caz contrar, liberalii vor ataca in contencios administrativ acest refuz. In sedinta de miercuri, subiectul nu a fost pus in discutie: "In sedinta Guvernului de astazi, nu s-a abordat tema fixarii datei pentru alegeri partiale pentru administratia locala si parlamentari", a afirmat purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota. La nivelul Guvernului sunt analizate datele de 22 martie sau 29 martie 2015 pentru organizarea acestor alegeri. Opozitia vorbeste de o frica a puterii de a se confrunta cu o noua runda de alegeri, care poate sa demonstreze ca increderea populatiei in actualul Guvern a scazut foarte mult.
     Subiectele zilei legate de retineri, audieri si denunturi au ridicat reflectoarele de pe actiunile clasei politice, dar este evident ca batalia dintre opozitie si putere este in plina desfasurare. 

     PNL a anuntat ieri ca a dat in judecata Guvernul, prin trei actiuni depuse in contencios administrativ, pentru refuzul de a declansa organizarea alegerilor partiale locale si parlamentare. Intr-un comunicat de presa remis de catre conducerea PNL se precizeaza urmatoarele: "Partidul National Liberal a depus, astazi, trei actiuni la Curtea de Apel Bucuresti, in baza Legii contenciosului administrativ, prin care il cheama in judecata pe premierul Victor Ponta din cauza refuzului de a organiza alegeri partiale la nivelul functiilor de primari si presedinte de CJ vacante, al consiliilor locale dizolvate si al mandatelor de parlamentari. Inactiunea Guvernului in aplicarea legislatiei electorale reprezinta un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere si o incalcare a regulilor democratice de catre premier. Din ratiuni politice, Victor Ponta refuza sa organizeze alegeri partiale pentru functia vacanta de presedinte al Consiliului Judetean Cluj si alte 22 de functii vacante de primari, in legatura cu care a fost depasit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din judetele Olt, Dambovita, Tulcea, Ilfov, Buzau, Vrancea, Maramures, Valcea, Bacau, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Constanta, Hunedoara, Salaj, Dolj, Neamt)". Liberalii solicita ca instanta sa dispuna obligarea Guvernului sa respecte legislatia si sa stabileasca data de desfasurare a alegerilor partiale.

   


(295 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Alegerile partiale si motiunile de cenzura, pitite pe dupa dosare penale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60357689857483 seconds.