Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Dosarul Microsoft. De la ministri la oameni de afaceri - harta unei increngaturi

Publicat de: ---

AMOS News

Dosarul Microsoft este unul din cele mai mari cazuri de coruptie de dupa Revolutie . A explodat in luna septembrie a anului trecut. Initial, procurorii DNA au cerut avize pentru urmarirea penala a 9 fosti ministri. Dupa o luna au venit primele retineri in acest dosar: fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, dar si omul de afaceri Dorin Cocos.

Afacerea Microsoft a pornit in 2004. Compania Fujitsu Siemens Computers intentiona sa incheie cu statul roman un contract de distribuire a licentelor Microsoft in scoli. Seful de atunci al Fujitsu, Claudiu Florica, a luat legatura cu omul de afaceri Dumitru Nicolae, patronul Niro Group si al Complexului comercial Dragonul Rosu. I-ar fi oferit 8 milioane de dolari ca sa il ajute sa castige un contract cu statul in valoare de aproape 60 de milioane de dolari.

Dumitru Nicolae a apelat la fostul ministru al Comunicatiilor Dan Nica si la Serban Mihailescu, fostul secretar general al guvernului Nastase. In schimbul unor sume de bani, demnitarii si-au folosit influenta asupra altor colegi, sustin anchetatorii.

Contractul a expirat dupa 4 ani. Ca sa-l prelungeasca, in 2009, omul de afaceri Claudiu Florica a apelat la Dorin Cocos, caruia i-a dat 9 milioane de euro, arata procurorii anticoruptie. Intermediar  - fostul tenismen Dinu Pescariu.

Alte 4 milioane de euro urmau sa ajunga la primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Aproape 3 milioane de euro l-ar fi avut ca destinatar pe fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Din stenogramele procurorilor reiese ca Dorin Cocos ii spunea intermediarului Dinu Pescariu ca a vorbit si cu Elena despre o parte din banii primiti. Elena Udrea a respins orice speculatie care facea trimitere la numele sau.

In acest moment, in arest preventiv se mai afla primarul Gheorghe Stefan si Dorin Cocos.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii se gandesc sa deschida o ancheta separata pentru toata increngatura descrisa mai sus. Asta pentru a separa dosarul initial, in care sunt anchetati 9 fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Procurorii sustin ca acestia, impreuna cu alte persoane implicate in proiectul licentelor Microsoft, ar fi cerut mita 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de executiv.


(352 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Dosarul Microsoft. De la ministri la oameni de afaceri - harta unei increngaturi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.40029501914978 seconds.