Vineri, 30 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Elena Udrea, dusa cu mandat la DNA, unde a stat mai mult de 4 ore: Nu puteam sa declar ceva ce apartinea fostului sot daca el nu mi-a spus - FOTO

Publicat de: ---

Antena 3

UPDATE 16:00 - Elena Udrea a iesit de la audieri: Nu puteam sa declar ceva ce apartinea fostului sot daca el nu mi-a spus

Presedintele PMP, Elena Udrea, a declarat joi dupa-amiaza, la iesirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, ca nu putea sa mentioneze, in declaratia de avere, ceva ce apartinea fostului sot, respectiv lui Dorin Cocos, daca acesta nu ii spunea .

"Sa fie intrebat domnul Cocos", a adaugat ea, dupa ce a fost intrebata in legatura cu acuzatiile de spalare de bani si fals in declaratii de avere, care ar fi motivele chemarii sale la DNA.

Udrea le-a mai spus jurnalistilor, la iesirea din sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu le-a dat nicio declaratie anchetatorilor, ea dorind ca inainte de asta sa consulte dosarul.

Presedintele PMP nu a dorit sa dea alte informatii privind dosarul, pe motiv ca acesta este in lucru.

Pe de alta parte, intrebata daca a vazut-o in sediul DNA pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica, Elena Udrea a raspuns ca nu.

UPDATE 12:45 - Kovesi: Elena Udrea a fost citata pentru a fi audiata intr-un dosar mai vechi

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat, joi, ca Elena Udrea a fost citata pentru a fi audiata intr-un dosar care este inregistrat de mai mult timp la DNA.

"Este adevarat ca a fost citata (Elena Udrea - n.r.), pentru a fi audiata intr-un dosar care este inregistrat de mai mult timp in Directia Nationala Anticoruptie. Nu este un dosar nou", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA a adaugat ca in acest moment nu pot fi date detalii cu privire la "calitatea procesuala" a Elenei Udrea.

Declaratia a fost facuta de Codruta Kovesi la iesirea din sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, unde a avut loc prezentarea bilantului pentru anul 2014.

UPDATE 12:20 - Fosta sefa a DIICOT Alina Bica, audiata la DNA

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost adusa, joi, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiata, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Citeste si: Fosta sefa a DIICOT Alina Bica, audiata la DNA

UPDATE 12:15 - Elena Udrea, acuzata de spalare de bani si fals in declaratii de avere, in dosarul Microsoft

Presedintele PMP, Elena Udrea, a fost pusa sub acuzare pentru spalare de bani si fals in declaratii de avere, intrucat nu a mentionat imprumuturi acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, unei firme pe care acesta o detine, imprumuturi despre care Udrea ar fi stiut, intrucat incasa dividende.

Potrivit unor documente ale procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, obtinute de MEDIAFAX, Elena Gabriela Udrea, fost ministru, in prezent deputat, era obligata sa isi declare averea, insa aceasta nu a notat, in declaratiile de avere din 2010, imprumuturile acordate de fostul sau sot, Dorin Cocos, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, in conditiile in care Udrea declara incasarea de dividende de la aceasta societate.

"Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora", se arata in documentele citate.

Anchetatorii au probe ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, iar sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni ar fi fost utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor.

"Din declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014 rezulta ca Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut de la Pescariu Dinu", au mai scris procurorii in documntele citate.

Potrivit Legii 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor.

Procurorii au precizat, in documentele citate, ca in perioada 2009-2010, Dorin Cocos a incheiat 16 contracte de imprumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, in valoare totala de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioada de 11 luni.

In acest context, procurorii prezinta si acuzatiile din dosarul Microsoft, aratand ca, in 2009, Dorin Cocos, in baza unei intelegeri cu Gheorghe Stefan si cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu noua milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruti de Dorin Cocos pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si, respectiv, din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Finante, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Cocos ar fi primit de la Florica, prin intermediul lui Pescariu, suma de noua milioane de dolari.

"Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET in contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferata in contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro in contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisa lui Dorin Cocos. Disimularea banilor s-a facut prin contracte fictive", se mai arata in documentele citate.

Anchetatorii sustin si ca din verificarea extraselor de cont rezulta ca, in mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plata in suma de 2,5 milioane de euro catre Gheorghe Stelian, persoana implicata in proiecte imobiliare impreuna cu Dorin Cocos.

"In cursul anului 2010, o persoana din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena Gabriel la BRD-Group Societe Generale SA", au mai scris procurorii in documentele citate.

Dorin Cocos este arestat preventiv in dosarul Microsoft, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu.

Elena Udrea a fost adusa la DNA de ofiteri de politie, cu o masina, in jurul orei 11.30.

"In aceasta dimineata, am fost invitata in persoana (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lamuriri. Ma surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel avand in vedere ca m-am aratat in permanenta dispusa sa colaborez cu anchetatorii si sa lamuresc lucrurile pe care le cunosc in diversele spete care se afla in analiza. Evident ca asa voi si proceda", a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Liderul PMP Elena Udrea, fosta sotie a omului de afaceri Dorin Cocos, a scris luni pe Facebook, referindu-se la decizia privind arestul la domiciliu pentru Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, cercetati in dosarul Microsoft, ca "este grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adica daca faci acuzatii la adresa cuiva, chiar nedovedite".

Udrea se declara surprinsa de "tacerea presei" fata de dezvaluirile lui Sandu, desi acestea "rascolesc tot sistemul si acuza nume mari precum Vasile Blaga, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Radu Berceanu".

Citeste si: Udrea, despre Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru "Niro": E grav ca s-a ajuns sa fii liber daca spui orice despre oricine

Udrea se mai arata surprinsa de faptul ca "dintr-un dosar prezentat la lansarea lui ca cel mai mare coruptie din Romania (...) au ramas doar doi vinovati, arestati preventiv chiar, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan" si ca "in rest, toata lumea este bine, libera sa isi petreaca vacantele la soare ori sa faca ce pofteste, sa fie Prim Ministru, cazul lui Victor Ponta, sa fie europarlamentar, cazul Dan Nica, sa fie senator, cazul Ecaterinei Andronescu".

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, care a fost recent scos din arest preventiv si plasat in arest la domiciliu, a fost la DNA, miercuri, pentru a da noi declaratii in dosarul Microsoft, el fiind audiat si zilele trecute de catre procurorii anticoruptie, potrivit unor surse judiciare.

Gabriel Sandu le-ar fi spus procurorilor ca el a aflat, in prima parte a anului 2009, ca pentru finantarea PDL si a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii inregistrate in jurisdictii internationale, iar de aceste operatiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregatite si de incredere, "care reprezinta interesele unor corporatii", declaratiile fiind prezentate in documente citate de televiziunea Antena 3.

"Pana la finalul anului 2009, am aflat si inteles exact aceste mecanisme. Sunt reale, eficiente si bine structurate, iar sursele fondurilor aproape exclusiv sunt bani publici obtinuti prin metode ilegale", le-ar fi spus Sandu procurorilor.

"Personal, dar raportat la derularea actiunilor electorale si complexitatea lor, am executat mereu indicatiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar urmatoarele persoane imi comunicau destinatiile utilizarii banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru si seful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar si Alin Albu, trezorierul si administratorul PDL, impreuna cu staff-ul sau", ar fi declarat Gabriel Sandu in fata procurorilor DNA.

Conform sursei citate, imediat dupa numirea la Ministerul Comunicatiilor, Gabriel Sandu ar fi avut o discutie atat cu persoanele din conducerea PDL pe plan national, cat si cu sefii catorva organizatii judetene ale partidului, intre care George Scripcaru (PDL Brasov), Gheorghe Stefan (PDL Neamt), Florian Aurelian Popescu (PDL Dambovita), Roberta Anastase (PDL Prahova) si Cezar Preda (PDL Braila).

"Din discutiile purtate s-a desprins ideea ca trebuie sa fiu foarte atent si sa le ascult sfaturile, ca pe anumite functii-cheie din minister sa punem oameni de incredere si sa-i sprijinim, insa am realizat ulterior ca aceste numiri vizau multiple functii din administratia publica, dar si parlamentari si europarlamentari. Pentru asta asteptarile liderilor politici ai PDL era sa sprijin campaniile electorale", ar mai fi spus Sandu, conform documentelor citate de Antena 3.

Astfel, potrivit sursei mentionate, toate cheltuielile si obligatiile cu acest scop ar fi fost facute sub presiuni efectuate de conducerea PDL, respectiv de Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, Alin Albu si Gheorghe Stefan.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, ca Emil Boc si Vasile Blaga nu au fost citati, pana in prezent, pentru a fi audiati in dosarul Microsoft, in care este pus sub invinuire Gabriel Sandu.

De asemenea, DNA a aratat, intr-un raspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, ca Roberta Anastase, Radu Berceanu si Adriean Videanu nu au nicio calitate procesuala in dosarul Microsoft.

Sandu ar mai fi spus ca asumarea acestor obligatii viza conditionarea pentru mentinerea sa in functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Fostul ministru sustinea ca Gheorghe Stefan si Dorin Cocos i-ar fi oferit o varianta in rezolvarea deficitului, promitand ca-i vor garanta asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contributiei sale la cele doua campanii din anul 2009.

"Imi amintesc ca fiecare imi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro. In schimb imi solicitau sa obtin semnaturile necesare aprobarii HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achizitiei licentelor Microsoft necesare in perioada 2009 - 2012, precum si sa obtin bugetarea aferenta derularii contractului", ar mai fi spus Gabriel Sandu.

Fostul ministru ar fi adaugat ca intrucat erau de onorat obligatii financiare inca din anul 2009, suma respectiva s-a distribuit in trei parti. Prima parte ar fi fost obligatiile restante, inclusiv compensari ale unor imprumuturi si cheltuieli aferente campaniei din anul 2008 si a celor parlamentare. Cea de-a doua parte ar fi reprezentat obligatii pentru europarlamentarele din mai - iunie 2009, in timp ce partea a treia au fost obligatii pentru campania prezidentiala din 2009, "poate cea mai scumpa dintre toate, deoarece sumele de bani s-au distribuit atat pentru campania proprie a presedintelui Traian Basescu, cat si pe cea a PDL-ului pentru Presedinte", ar mai fi spus Sandu.

Potrivit informatiilor aparute in presa, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de plasare in arest la domiciliu, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

El ar mai fi sustinut ca i-ar fi inmanat acesti bani direct sefului sau, premierul de la acea vreme Emil Boc.

Gabriel Sandu se afla, incepand din 25 ianuarie, in arest la domiciliu. Masura arestului preventiv a fost inlocuita dupa ce Sandu le-ar fi oferit anchetatorilor mai multe informatii.

In dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani. Instanta suprema a dispus arestarea lor preventiva in 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft, sustin anchetatorii.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.


(715 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Elena Udrea, dusa cu mandat la DNA, unde a stat mai mult de 4 ore: Nu puteam sa declar ceva ce apartinea fostului sot daca el nu mi-a spus - FOTO | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68573594093323 seconds.