Joi, 29 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Avocatii: "Sunt posibile si actiuni penale, in problema creditelor in CHF"

Publicat de: ---

Bursa      *  Avocatul Nicoleta Grigorescu: "Reclamele bancilor care afirmau ca francul este o moneda sigura sunt similare cu cele care odata spuneau «Dormiti linistiti, FNI vegheaza pentru tine!»"
     *  Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM: "Statul roman trebuie sa se gandeasca la alte masuri pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supusi cetatenii romani, debitori la banci"
       Daca parlamentarii au "lasat-o mai moale" in problema creditelor in franci elvetieni (ieri a fost amanata pentru a doua oara Comisia de buget din Camera Deputatilor, din lipsa de cvorum), imprumutatii in aceasta moneda isi continua cu inversunare actiunile de protest, aratandu-se extrem de organizati (de pilda, merg la proteste pe rand, ca sa nu oboseasca) si anuntand ca-si vor diversifica operatiunile pornite impotriva bancilor .
     Membrii unuia din grupurile create pe paginile de socializare puneau, ieri, la cale actiuni in instanta pe partea penala, invocand articolul 215 din Codul Penal (Inselaciunea).
     Acesta face referire la "inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate".
     Articolul ar putea fi utilizat in justitie cu referire la reclamele comerciale facute, in perioada 2007-2008, de catre banci, la creditele in franci elvetieni, potrivit mai multor voci.
     In timp ce analistul economic Florin Citu sustine ca, in aceasta situatie, s-ar ajunge la extreme si ca "asa se intampla cand nu exista o Lege a falimentului personal", avocatii spun ca orice actiune in instanta este posibila.
     Gheorghe Piperea ne-a spus ca exista chiar un text in noul Cod Penal, care face trimitere la modul in care s-ar putea profita de starea de nevoie a unui imprumutat, in momentul in care acestuia i se pun anumite conditii intr-un contract de credit, dar ca aceasta prevedere nu poate fi aplicata retroactiv.
     De asemenea, avocatul Nicoleta Grigorescu ne-a precizat ca exista posibilitatea la care s-au gandit debitorii, de a ataca in instanta pe partea de penal bancile, dar ca aceasta procedura ar presupune mai mult timp pentru judecata, tinand in loc procesul civil.
     Domnia sa ne-a declarat: "Aceste reclame care afirmau ca francul este o moneda sigura sunt similare cu cele care odata spuneau «Dormiti linistiti, FNI vegheaza pentru tine!». Sigur ca poti actiona in penal pe oricine, insa trebuie sa se stie ca penalul tine civilul in loc. Daca o persoana actioneaza banca in judecata pe partea penala, banca poate merge sa ceara oprirea procesului din civil pana la finalizarea anchetei, care ar insemna foarte mult timp".
     Judecatorul Horatius Dumbrava, membru CSM, a tras un semnal de alarma, zilele trecute, scriind, pe site-ul juridice.ro, ca "statul roman trebuie sa se gandeasca la alte masuri pentru a preveni veritabilul jaf la care au fost supusi cetatenii romani, debitori la banci".
     Domnia sa sublinia: "Fie cum a facut Croatia - conversia pe timp de un an la cursul initial al leului cu francul, fie chiar prin declansarea unor anchete penale de amploare, asa cum s-a intamplat in Ungaria. Fara discutie ca sunt mult prea multe coincidente in spatiul est-european, tari emergente tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana: ar putea fi vorba de grupuri organizate infractionale transfrontaliere, iar statul roman are datoria sa cerceteze daca nu cumva cetatenii romani au cazut prada unor astfel de grupuri infractionale".
     * Citu: "BNR trebuia sa lase cursul liber si inainte de 2005"
     Florin Citu ne-a precizat ca, pentru prevenirea acestei situatii, cursul CHF/RON ar fi trebuit lasat liber in trecut, "nu controlat de BNR".
     Domnia sa ne-a declarat: "Nu este de ajuns ca Banca Centrala sa spuna ca o moneda nu este sigura si ca prezinta un risc valutar. Banca Nationala trebuia sa-i ajute pe cetateni sa inteleaga. Cum? Sa lase cursul liber, nu sa il tina sub control. Sa arate oamenilor volatilitatea reala pe care o poate avea moneda respectiva. Banca Centrala, insa, a intervenit inainte de 2005 de cate ori era nevoie, iar oamenii aveau impresia ca riscul valutar nu este real. Acum, spune ca nu intervine decat pe cursul leu/euro. Cerem prea mult de la societate".
     * Piperea: "Ofertele bancilor - otravuri aruncate oamenilor"
     Bancile anunta ca sunt dispuse sa faca negocieri cu imprumutatii in franci elvetieni (CHF), a spus, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), subliniind ca rezolvarea problemei imprumuturilor in CHF se afla in mana celor doua parti: "Bancile care au dat credite in franci elvetieni impreuna cu clientii sa gaseasca solutii pentru rezolvarea situatiei". Domnia sa considera ca, probabil, solutiile vor fi diferite de la caz la caz.
     Se pare ca imprumutatii in CHF ar fi inceput sa primeasca oferte de la banci pentru inghetarea cursului, insa acestea ar fi insotite de anumite conditii puse de institutiile de credit, dupa cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a precizat: "Oamenii primesc deja oferte, care suna in felul urmator: «Va inghetam cursul la 3,8 lei pe franc, reducem dobanda trei luni, dar recunoasteti ca ati negociat si nu ne mai dati in judecata». Sunt niste otravuri aruncate oamenilor. Dupa ce i-au pacalit, i-au facut prosti si in toate felurile, acum vor sa-i mai pacaleasca o data".
     Florin Danescu, directorul executiv al ARB, a spus, ieri, ca, in prezent, bancile negociaza cu orice client, orice clauza din contract, dar ca este necesar ca si bancile sa-si recupereze pierderile.
     Domnia sa a precizat: "Industria bancara nu administreaza doar 75.000 de clienti in activul sau, ci administreaza peste 4 milioane de clienti pe creditare si, in pasiv, 15 milioane de depozite. (...) Se uita ca industria bancara din Romania nu a primit niciodata un ajutor public. Atunci de ce suntem atat de blamati?"
     Florin Danescu a tinut sa precizeze ca industria noastra bancara a inregistrat pierderi in ultimii cinci ani, pe care nu si le imagina cu 7-8 ani in urma.
     * Ghetea: "Doamne fereste sa auzim si «Je suis euro»"
     Conversia creditelor din valuta in lei, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a spus, ieri, Radu Gratian Ghetea, precizand: "In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut - a folosit cuvantul «faliment». Problema este deosebit de delicata. (...) Bancile au invitat la conversie, dar clientii nu au raspuns. In opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru. (...) Ar putea fi chiar neconstitutionala. De ce conversia doar pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2007, cursul euro ajunsese la 3,9 lei, dupa aceea, in 2008, a scazut la 3,2, iar acum a ajuns la 4,5 lei. Pana acum nu am auzit «Je suis euro», ci doar «Je suis franc»? Doamne fereste sa auzim si «Je suis euro», ca dupa aceea va aparea si «Je suis dolar»".
     In ceea ce priveste solutia propusa de ministrul finantelor, Darius Valcov, de restructurare a creditelor, domnul Ghetea mentionat ARB nu respinge aceasta idee, dar ca este nevoie de implementarea normelor de aplicare: "Proiectul de modificare a Ordonantei a fost transmis la Parlament de ministrul Darius Valcov. In principiu, au aparut noi lucruri care simplifica niste semne de intrebare pe care le aveam. Eu sugerez ca fiecare client trebuie sa mearga la banca si sa incerce sa gaseasca cu aceasta solutia cea mai potrivita (...) Ne gasim astazi intr-o situatie destul de efervescenta, care reflecta tocmai lipsa de cunostinte si de informatie care exista in Romania la nivelul consumatorului. (...) Exista si foarte multe persoane juridice care au probleme de acest gen".
     In opinia sefului ARB, o lege a insolventei persoanelor fizice fara studiu de impact nu se justifica. Domnia sa sustine ca adoptarea sub orice forma a unei astfel de reglementari ar putea crea hazard moral in piata.
     Domnia sa a explicat: "ARB are ceea ce se numeste un dosar cu pozitiile exprimate fata de diversele initiative legislative pe aceasta tema. Inca de cand a aparut prima initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice am avut de la inceput o reticenta, invocand proasta aplicare a legii insolventei si proastele rezultate ale legii insolventei la persoanele juridice. Ulterior, ne-am nuantat pozitia si am spus ca este nevoie de o lege a insolventei persoanelor fizice, dar ca trebuie sa vedem daca exista cadrul juridic necesar. Trebuie sa avem grija ca prin aceasta lege sa nu se creeze un hazard moral, in sensul ca unii dintre imprumutati sa nu profite nejustificat de unele prevederi ale ei. Exista cinci proiecte pe aceasta tema in Parlament. La toate am raspuns da, cu unele amendamente. Ni s-a reprosat de fiecare data ca amendamentele schimba total legea. Aceasta este realitatea. Acum avem si pozitia FMI, care a spus ca trebuie facut un studiu de impact. Justitia a spus ca nu pot fi gestionati toti clientii. Dupa ce va fi facut acest studiu se va vedea daca aceasta lege, normala pentru o tara din Uniunea Europeana, trebuie adoptata.
     Studiul de impact privind Legea falimentului personal poate fi realizat de multe institutii, iar Ministerul Justitiei ar trebui sa se implice mai serios in aceasta problema, a spus, ieri, intr-o emisiune televizata, Darius Valcov, citat de Agerpres, subliniind: "Inainte de scrisoarea FMI, eu am iesit public si am spus ca toate aceste legi care se vor adopta in aceasta perioada trebuie analizate foarte bine. Trebuie sa nu luam deciziile la cald si Parlamentul este forul tutelar".
     Ministrul de resort s-a declarat optimist cu privire la faptul ca in prima parte a sesiunii parlamentare ce urmeaza sa inceapa vor "iesi din Parlament" atat Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 46/2014 referitoare la restructurarea creditelor, cat si Legea insolventei.
     Comisia juridica a amanat, ieri, pentru saptamana viitoare, dezbaterea proiectului insolventei persoanelor fizice, dupa discutii pe amendamente.
     * Andreea Paul: "820.000 de oameni, neprotejati de practicile abuzive ale recuperatorilor din cauza proastelor legi actuale"
     Un numar de 820.000 de oameni se afla in situatie sa fie executati silit, fiind "neprotejati de practicile abuzive ale recuperatorilor din cauza proastelor legi actuale", sustine deputatul PNL Andreea Paul.
     In acest context, domnia sa cere Parlamentului si Guvernului "sa actioneze de urgenta pentru rezolvarea gravelor lacune legislative in materie de executari silite. (...) CEDO a stabilit deja ca pierderea unei locuinte este una dintre cele mai grave atingeri aduse dreptului la respectarea domiciliului. CEDO a invocat, de asemenea, dreptul persoanei de a cere sa fie examinata propor¬tionalitatea masurii de executare silita a locuintei".
     In conditiile in care criza declansata de aprecierea brusca a francului elvetian, dupa ce Banca Elvetiei a ridicat pragul impus in 2011, "va aduce pe piata un nou val de executari silite", in opinia doamnei Paul, Parlamentul si Guvernul trebuie sa ia in discutie trei probleme cheie, iar executarea silita sa fie precedata de trei pasi esentiali: analiza contractelor de credit si depistarea eventualelor clauze abuzive, verificarea corectitudinii calculului debitului restant si a penalitatilor imputate si identificarea motivului pentru care debitorul a intrat in incapacitate de plata.
     Deputatul Andreea Paul a precizat ca majoritatea parlamentara condusa de PSD "a facut apel" catre parlamentarii din PNL sa nu mearga, ieri, la lucrarile din Comisia de Buget, "pentru a nu permite gasirea unor solutii" la criza creditelor in franci elvetieni.
     Francul elvetian a scazut, ieri, pe piata noastra, cu 6,37 de bani, cursul anuntat de BNR fiind de 4,3632 lei.
     Guvernatorul Mugur Isarescu urmeaza sa sustina, in aceste zile, o conferinta de presa pe tema creditelor in franci elvetieni, dupa cum ne-au declarat surse apropiate situatiei. 

     * Bancpost reduce dobanda cu 0,8 puncte procentuale
     Bancpost a anuntat ca reduce, de astazi, dobanda pentru creditele in CHF, cu 0,8 puncte procentuale. Masura va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, au spus reprezentantii bancii, precizand: "Bancpost va continua sa ofere si solutii pe termen lung, bazate pe optiunile si nevoile fiecarui client. Aceste solutii au inceput sa fie oferite de banca inca din 2009, iar in prezent includ restructurarea, conversia de moneda si prelungirea perioadei de creditare".
     * 
     Aducand in discutie moralitatea bancilor si a clientilor, Petre Bunescu, vicepresedintele ARB, a precizat, ieri, intr-un seminar: "Educatia financiara face parte din scoala vietii. Strabunii nostri studiau pe toate partile posibilitatea sa se imprumute si isi chiverniseau bine banii, considerand un lucru destul de grav contractarea unui imprumut. (...) Bancile nu sunt institutii de binefacere. (...) In urma crizei, problema increderii parca a fost dinamitata in toate partile. Abordarea ca bancile sunt niste oligarhi care s-au imbogatit este emotionala si nerealista. Poate ca si in activitatea bancara au fost erori si abuzuri, dar cei care le-au comis vor pati, caz cu caz, iar generalizarea nu face decat rau".

   


(216 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Avocatii: "Sunt posibile si actiuni penale, in problema creditelor in CHF" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66686296463013 seconds.