Joi, 29 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: COMENTARIU - Consens tacit la Cotroceni: Referendumul cu 300 de parlamentari, dat uitarii

Publicat de: ---

jurnalulnational

Discutiile cu partidele parlamentare de miercuri de la Cotroceni au pus in evidenta, prin declaratii oficiale sau prin evitarea unui raspuns transant, o pozitie comuna a tuturor formatiunilor fata de neaplicarea referendumului pentru maximum 300 de parlamentari . Nici presedintele Iohannis nu a mentionat, in declaratia de presa de la finalul consultarilor, nimic legat de numarul de parlamentari.

Peste 7,7 milioane de romani s-au pronuntat in 2009 pentru un Parlament cu maximum 300 de persoane. Curtea Constitutionala, in 2012, a atras atentia politicienilor ca orice modificare a legislatiei electorale nu poate omite rezultatul acestui scrutin, care este consultativ doar in sensul consultarii populatiei, nu si in acela de a fi optional.

La acel moment, judecatorii CC faceau referire doar la reducerea numarului de parlamentari, nu si la introducerea Parlamentului unicameral, care ar fi facut obiectul revizuirii Constitutiei. De altfel, referendumul din 2009 a continut doua intrebari cu doua buletine de vot, unul pentru 300 de parlamentari, altul pentru unicameral.

In fata acestei teme, in functie de care o noua legislatie electorala poate fi sau nu constitutionala, liderii partidelor au abordat un discurs dublu, rezumandu-se sa afirme ca sunt de acord cu reducerea numarului de parlamentari.

Premierul Victor Ponta, presedinte al PSD, s-a declarat un sustinator al reducerii numarului alesilor din Parlament, raspunzand astfel intrebarii privind acordul social-democratilor de a se ajunge la 300 de parlamentari.

"Intotdeauna respectam toate deciziile Curtii", a continuat Ponta in momentul in care i s-a invocat decizia Curtii Constitutionale din 2012.

Anterior consultarilor de la Cotroceni, luni, liderul PSD sustinea ca in viitorul Parlament sa fie 300 de deputati alesi, la care se adauga 18 ai minoritatilor nationale si peste 100 de senatori.

La randul lor, liberalii s-au declarat in acord cu reducerea numarului de parlamentari, dar nu s-au putut declara in acord cu reducerea la 300. Co-presedintele PNL Vasile Blaga a invocat ca justificare numarul fix al deputatilor din partea minoritatilor nationale, 18, care nu poate fi redus. Un Parlament cu 200 de deputati si 100 de senatori ar face ca minoritatile, in opinia lui Blaga, sa aiba o pondere prea mare in Camera Deputatilor, ajungand al treilea grup parlamentar. El a admis faptul ca, in 2009, a sustinut la referendum ideea Parlamentului cu 300 de alesi, dar a mentionat ca acum nu poate comunica un numar justificat de membri in viitorul legislativ.

Si presedintele PC, Daniel Constantin, a evitat sa raspunda transant la intrebarea daca partidul sau sustine sau nu reducerea numarului de parlamentari la 300.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a ales sa se declare impotriva unui Parlament cu 300 de alesi, optand insa pentru varianta cu 300 de deputati, plus 18 ai minoritatilor nationale si aproximativ 100 de senatori.

La discutiile informale cu liderii de partide, majoritatea s-a prevalat de interpretarea conform careia referendumul din 2009 nu ar putea fi aplicat. Asta deoarece reglementarea ar trebui sa vina, in opinia acestora, ”la pachet”, adica un Parlament unicameral cu 300 de alesi care se poate materializa doar prin revizuirea Constitutiei.

Alti lideri politici au invocat fie un caracter consultativ al referendumului, de care ar putea sa nu tina cont, fie ca noua lege electorala pentru parlamentare ar putea sa nu mai fie contestata la Curtea Constitutionala inainte de promulgarea ei, lucru determinat de interesul tuturor partidelor de a perpetua mandatele actuale ale propriilor parlamentari.

Atributul unei contestatii la Curte apartine parlamentarilor, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, presedintelui Romaniei, Guvernului, ICCJ sau Avocatului Poporului.

Daca legea nu va ajunge la Curtea Constitutionala, nu se va putea constata oficial nici daca Parlamentul a respectat decizia Curtii din 2012 in care atragea atentia asupra respectarii referendumului din 2009.

Ulterior promulgarii, legea electorala va mai putea fi contestata pe calea instantei de judecata, doar la momentul emiterii Hotararii de Guvern care stabileste data viitoarelor alegeri.

In mod concret, numarul de parlamentari este determinat de norma de reprezentare, stabilita prin legea electorala, raportata la rezultatul ultimului recensamant defalcat pe judete.

Normele in vigoare prevad o norma de reprezentare de 70.000 de locuitori in cazul deputatului si 160.000 in cel al senatorului, fapt care ar determina 412 parlamentari, conform unei simulari realizate de MEDIAFAX.

Pentru ca numarul de parlamentari sa fie redus la 300, adica 201 deputati si 99 de senatori, norma de reprezentare trebuie majorata la 100.000 de locuitori pentru deputati si 200.000 pentru senatori.


(272 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

COMENTARIU - Consens tacit la Cotroceni: Referendumul cu 300 de parlamentari, dat uitarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.