Joi, 29 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: De azi, ALEGEM cum VOM ALEGE: 4 legi care vor schimba radical clasa politica

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In 2008, erau alesi 334 deputati si 137 de senatori . In total, 471 de parlamentari. Era pentru prima oara cand era introdus sistemul actual de alegeri, un vot uninominal cu compensare. Patru ani mai tarziu, in 2012, Parlamentul exploda la 588 de parlamentari, in baza aceleiasi legi. Acum, aceiasi parlamentari au ajuns la concluzia ca sistemul de vot este unul prost, care trebuie schimbat, iar numarul de deputati si senatori trebuie redus. In varianta majoritatii, ar trebui sa existe 300 de deputati, la care s-ar adauga minoritatile nationale, plus aproximativ 100 de senatori.

Problema intervine atunci cand luam in calcul decizia CCR nr. 682/2012, care ii obliga pe alesi sa puna in aplicare rezultatul referendumului din 2009, care statua un Parlament unicameral, cu doar 300 de membri. Un prim esec inregistrat de parlamentari a fost clar revizuirea Constitutiei, singura cale prin care numarul de camere ale Parlamentului poate fi schimbat. Pasul numarul doi, modificarea legii alegerilor deputatilor si senatorilor, adica acest nou Cod Electoral pentru care s-a facut si o comisie speciala.

Programul comisiei care va elabora noile legi in baza carora vor fi alesi viitorii parlamentari, primari, presedinti de Consilii Judetene, presedinti si chiar europarlamentari incepe cu legea alegerilor locale si se va finaliza cu legea alegerilor prezidentiale. Potrivit aceleiasi decizii a Curtii, orice lege electorala nu poate fi modificata cu mai putin de un an inainte de scrutin.

1. Legea 67/2004, privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale

Este prima lege care va intra in dezbaterea comisiei speciale, luand in considerare decizia CCR, care interzice practic modificarea unei legi electorale cu mai putin de un an inaintea alegerilor propriu-zise. Astfel, aceasta lege trebuie modificata pana in mai-iunie 2015, in conditiile in care viitoarele alegeri locale vor avea loc in iunie 2016.

In prezent, atat primarii, cat si presedintii de Consilii Judetene, isi castiga mandatul daca au obtinut cele mai multe voturi in primul tur de scrutin. In caz de egalitate, se califica in turul al doilea primii doi clasati.

Pe aceste prevederi, conducerea PNL a anuntat ca sustine alegerea primarilor in doua tururi, decizie nesustinuta insa si de alesii locali. Acestia, prin Asociatia Municipiilor din Romania, condusa chiar de un liberal, au votat pentru actualul sistem, adica alegerea primarilor intr-un singur tur.

La polul opus, premierul Victor Ponta a anuntat luni ca PSD doreste mentinerea actualului sistem de alegere a primarilor, dar ca se vor opera modificari la alegerea sefilor de CJ, fara a preciza care vor fi acestea.

CITESTE LEGEA 67/2004

2. Legea 35/2008, privind alegerea deputatilor si senatorilor

Aceasta lege trebuie modificata, potrivit Curtii Constitutionale, pana in noiembrie-decembrie 2015, adica inainte cu un an de urmatoarele alegeri parlamentare.

In prezent, deputatii si senatorii sunt alesi pe un sistem uninominal mixt, cu compensare, in virtutea proportionalitatii in Legislativ, sistem introdus in 2008. Inca de atunci, numarul parlamentarilor a crescut, asta pentru  ca erau dati castigatori pe doua paliere: primii, cei care isi castigau mandatul din prima, cu peste 50% din numarul voturilor exprimate, iar al doilea val de alesi vine din redistribuirea mandatelor catre partide, in functie de scorul electoral obtinut.

Concret, daca un partid obtinea, de exemplu 20% dintre voturi, el trebuia sa fie reprezentat in Parlament cu o pondere de 20%, chiar daca la alegeri candidatii sai nu au castigat 20% dintre colegii.

Intre alegerile din 2008 si cele din 2012 exista insa o diferenta de 117 parlamentari, desi a functionat acelasi sistem electoral. Diferenta aceasta a reiesit in urma aliantei USL, care a castigat increderea a aproape 70% din romani  si care a trimis in Parlament aproape toti candidatii inca din prima transa, acestia castigandu-si mandatele cu peste 50%.

Desi a fost puternic sustinuta la momentul respectiv, legea uninominalului in aceasta forma a esuat, dupa cum a precizat inclusiv Traian Basescu, unul dintre promotorii legii.

Acum, liderii PSD doresc revenirea la un vot pe liste sau un sistem mixt, uninominal pentru Camera si liste pentru Senat. Aceeasi idee o sustinea si PNL, in perioada aliantei USL. Pana acum, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a spus ca, in viziunea lui, ar fi mai potrivit un sistem electoral german, adica membrii unei camere alesi pe liste, in timp ce reprezentantii poporului din celalalt for sa fie alesi uninominal. In perioada in care era in discutie si regionalizarea, varianta USL era ca membrii Senatului sa fie desemnati de regiuni.

Propunerea UDMR a fost dintotdeauna in favoarea unui sistem proportional, cu vot pe liste. In ce priveste numarul de camere, UDMR s-a pronuntat in favoarea bicameralismului.

De altfel, inca din 2012, viceliderul grupului UDMR si reprezentantul maghiarilor in actuala comisie speciala pentru elaborarea Codului Electoral, Marton Arpad, sustinea ca nu agreeaza ideea reducerii numarului de parlamentari la 300 pentru ca ”ar interveni probleme de reprezentare teritoriala”.

CITESTE LEGEA 35/2008

3. Legea 33/2007, privind alegerea europarlamentarilor

Urmatoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc in mai 2019, ceea ce inseamna ca legea ar trebui modificata cel tarziu pana in aprilie-mai 2018. Pana in prezent, parlamentarii nu s-au exprimat pentru modificarea prevederilor.

CITESTE LEGEA 33/2007

4. Legea 370/2004, privind alegerea presedintelui

Pana in octombrie-noiembrie 2018 trebuie modificata si legea in baza careia ne alegem presedintele tarii. Dupa votul din 16 noiembrie, cel mai important semnal a fost tras de romanii din diaspora, asta dupa ce la sectiile de votare organizate in strainatate au fost cozi uriase, iar mii de romani nu au mai apucat sa-si exprime votul.

Principala cerinta a lor, dar si a romanilor din tara, a fost introducerea votului prin corespondenta si cel electronic. Drept urmare, liderii politici, in frunte cu premierul Victor Ponta, au promis ca o astfel de prevedere va fi introdusa pentru a se aplica la urmatoarele alegeri prezidentiale.

O alta modificare vizeaza tot partea de diaspora. Prim-ministrul a spus, in mai multe randuri, la fel ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ca Autoritatea Electorala Permanenta ar trebui sa se ocupe si de organizarea alegerilor in strainatate, prevedere care ar putea fi cuprinsa in noul Cod Electoral.

CITESTE LEGEA 370/2004

Referendumul din 2009

Parlament unicameral si 300 de parlamentari – asa a decis poporul, pe 7 iunie 2009, printr-un referendum validat de Curtea Constitutionala. Cu toate acestea, rezultatele scrutinului au fost puse in aplicare nici pana acum, iar odata cu legea uninominalului pur, initiata de USL si respinsa de CCR, urmata de procesul de revizuire a Constitutiei din 2013, Curtea a reiterat necesitatea ca referendumul din 2009 sa fie respectat.

”Chiar daca vointa exprimata la referendum ar trebui transpusa prin modificarea Constitutiei, "totusi trebuie avuta in vedere atunci cand se doreste modificarea legilor electorale"”, se arata in decizia 682/2012 a CCR.

Intr-un interviu acordat Mediafax, Valeriu Zgonea s-a pronuntat insa in favoarea bicameralismului, desi poporul a votat pentru un Legislativ cu un singur for.

Cu toate acestea, pentru a se putea aplica rezultatul referendumului din 2009 privind numarul de 300 de parlamentari, trebuie modificata norma de reprezentare in cadrul deputatilor si senatorilor. Astfel, daca in prezent un deputat reprezinta 70.000 de romani, iar un senator 160.000, acestea ar trebui modificate, luand in considerare si rezultatele recensamantului din 2011, la 100.000 de romani pentru un deputat si 200.000 pentru un senator, dupa cum se arata intr-o simulare Mediafax.

Doar in acest caz s-ar putea ajunge, la final, la un Parlament cu 99 de senatori si 201 deputati.

In paralel, si presedintele Klaus Iohannis a chemat, miercuri, reprezentantii partidelor la consultari, la Cotroceni, tocmai pentru a discuta despre propunerile pentru modificarea legilor electorale.

CITESTE DECIZIA CCR NR. 682/2012

Citeste si Premierul Ponta anunta Parlamentul cu peste 400 de alesi. In 2009, romanii votau la referendum Parlament unicameral cu 300 de alesi


(248 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

De azi, ALEGEM cum VOM ALEGE: 4 legi care vor schimba radical clasa politica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61826705932617 seconds.