Miercuri, 28 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Asigurari mai scumpe in 2015

Publicat de: ---

romanialibera

 

Noile reguli privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiara la sfar?itul anului trecut se vor face simtite in 2015 . Mai mult, exista sanse mari ca romanii sa plateasca in plus si pentru polita obligatorie de asigurare impotriva dezastrelor acolo unde, din cauza cresterii substantiale a portofoliului, actualul nivel de pret nu mai este suficient de acoperitor fara introducerea unei francize.

In ceea ce priveste polita RCA, declansatorul asteptatelor scumpiri este o norma recent lansata de ASF, care interzice asiguratorilor sa mai acopere pierderile suferite pe segmentul RCA din incasarile obtinute pe alte linii de asigurare. In aceste conditii, singura solutie ramasa asiguratorilor pentru a acoperi \'gaurile\' va fi cresterea tarifelor. Cel mai bun indicator in ceea ce priveste procentajul cu care va fi majorata prima este rata combinata a daunei pe linia RCA.

Acest indicator, calculat ca raport intre primele brute incasate (veniturile din vanzarea de RCA) si valoarea cumulata a platilor (despagubirile platite si cheltuielile administrative, cum sunt cele de marketing si distributie), arata cat de profitabila sau neprofitabila este vanzarea politei de asigurare.

La nivelul lunii septembrie 2014, rata combinata a daunei se situa la aproximativ 130%, ceea ce inseamna ca totalul cheltuielilor firmelor de asigurare in zona RCA depasea cu 30% incasarile, adica firma pierdea 30 de lei la fiecare 100 de lei incasati din RCA. Aceasta diferenta era acoperita din profiturile obtinute din vanzarea altor tipuri de asigurari, insa, cum acest artificiu nu va mai fi permis din 2015, societatile de asigurare vor trebui sa obtina cei 30% in plus din cresterea pretului. De altfel, o scumpire de 30% este absolut plauzibila in 2015, in conditiile in care, in ultimii trei ani, cam acesta a fost ritmul de scumpire a politei RCA. In 2014, de exemplu, pana la finele lunii octombrie, prima pentru RCA crescuse, pe medie, cu circa 35%.

O alta modificare adusa recent legislatiei asigurarilor prevede ca firmele nu vor mai putea opera modificari ale tarifelor RCA decat o singura data la 12 luni. Aceasta schimbare ar putea da peste cap strategiile mai multor firme de asigurare care, in cautarea eficientizarii si a profitului, au trecut de mai mult timp la supravegherea atenta a tipurilor de clienti si la selectarea acestora prin pret, in functie de daunele inregistrate pe fiecare categorie.

Schimbari la asigurarea locuintei

Pe de alta parte, cresterea cu peste 200% a portofoliului Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor ar putea determina fie o crestere a primei de asigurare, fie introducerea unei francize echivalente cu 10% din nivelul daunei. Cel putin asa arata o analiza trimisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara catre Camera Deputatilor, care sus?ine ca fara o majorare de capital sau o modificare a conditiilor de cost, PAID ar putea iesi din regulile ASF privind solvabilitatea si lichiditatea. Franciza este un instrument des folosit pe piata asigurarilor de locuinte. Presupune ca asiguratul sa isi asume o parte din dauna. In cazul concret al politei PAID, cu o valoare asigurata de 20.000 de euro, ar insemna ca, in caz de dauna totala, PAID sa plateasca doar 18.000 de euro, restul de 2.000 ramanand in sarcina asiguratului.

Mai mult, asumarea unei francize presupune ca asiguratul nu va fi despagubit pentru daune mai mici decat valoarea acesteia. In cazul PAID, daca locuinta asiguratului sufera daune mai mici de 2.000 de euro, acesta nu va primi nici un ban. Alternativa propusa de ASF pentru franciza este plata unei prime de asigurare cu 50% mai mari decat in prezent. In acest moment, pentru locuintele construite din materiale moderne, asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor costa 20 de euro pe an si acopera daune de pana la 20.000 de euro. Directorul general al PAID, Nicoleta Radu Neacsu, a aratat ca nu stie de nici o modificare, insa spune ca franciza este un instrument des utilizat pe piata asigurarilor si poate avea efecte benefice.

Pana la 12% reducere la notebook ASUS comenteaza /* (c)


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Asigurari mai scumpe in 2015 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58104920387268 seconds.