Miercuri, 28 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: "Vreau un program national de 500 milioane euro pentru finantarea start-up-urilor IT&C"

Publicat de: ---

Bursa      *  "Avem peste 1 .000 de imprimante 3D in Bucuresti, iar piata este in crestere"
       Start-up-urile din domeniul IT&C ar putea fi finantate printr-un program national in valoare de 500 de milioane de euro, potrivit unui proiect al deputatului Varujan Pambuccian.
     Domnia sa a precizat ca, saptamana viitoare, va prezenta draftul proiectului premierului Victor Ponta: "Sper ca programul meu pentru fabricatie aditiva sa fie finantat la nivelul pe care l-am solicitat, respectiv 500 de milioane de euro in sase ani. Tehnologia fabricatiei aditive inregistreaza o tendinta clara de crestere si am inceput si noi sa avem imprimante 3D foarte performante".
     Companiile si persoanele fizice din tara noastra care detin astfel de imprimante au inceput deja sa realizeze diferite produse pe care sa le comercializeze ulterior, potrivit sursei citate.
     Varujan Pambuccian sustine ca, in Bucuresti, exista peste 1.000 de imprimante 3D care sunt folosite in scopuri comerciale, multe dintre acestea servind sectorului medical sau bijutierilor: "Domeniul acesta este inca necunoscut publicului autohton, dar a inceput sa se dezvolte foarte bine. E limpede ca lumea merge in aceasta directie si trendul ni se potriveste".
     Bugetul general al programului prezentat de Varujan Pambuccian prevede 502,1 milioane de euro pentru finantarea start-up-urilor tehnologice creative, respectiv 262,1 milioane euro pentru educatie, 195 milioane euro pentru cercetare si industrie si alte 45 milioane euro pentru infiintarea unui Centru National pentru Fabricatie Aditiva (CNFA).
     Deputatul Pambuccian a explicat: "Jumatate din bani doresc sa ii investim in invatamant, deoarece copiii de acum vor trai cu siguranta intr-o lume diferita de fabricatia clasica, una a imprimantelor 3D. Sper sa aducem acest proiect pana la capat sau macar pana la nivelul unde am ajuns cu industria de IT si comunicatii in ultimii 20 de ani".
     In industria de software am reusit sa crestem ca natiune, dar a fost o crestere destul de nesanatoasa, riscanta, este de parere Varujan Pambuccian, care apreciaza ca avem foarte multe putine produse IT pe care sa le vindem la export.
     "Totodata, la noi in tara sunt foarte putine start-up-uri tehnologice, in conditiile in care ele sunt cheia pentru dezvoltarea industriei la nivelul urmator", a mentionat domnul Pambuccian, aratand ca trebuie sa dezvoltam industria de software, dar nu trebuie ignorat nici segmentul de hardware.
     *  "Trebuie sa stimulam crearea produselor de proprietate intelectuala"
     Totodata, deputatul sustine ca autoritatile trebuie sa stimuleze crearea produselor de proprietate intelectuala: "Trebuie sa aducem elemente de noutate, dar o idee noua nu este suficienta daca nu dispui de atentia necesara la momentul respectiv".
     Varujan Pambuccian considera ca start-up-urile ar putea sa apeleze la site-urile de crowd funding pentru o parte din finantare, iar ulterior pot sa solicite fonduri europene pentru finalizarea proiectelor. "Cred ca trebuie sa sustinem acest program national de fabricatie aditiva pentru ca tot complexul national de IT si comunicatii sa poata sa creasca in continuare", a subliniat domnul Pambuccian.
     Pe de alta parte, deputatul spune ca o eventuala directiva europeana pentru crowd funding ar produce un recul in dezvoltarea start-up-urilor.
     "Nu inteleg de ce trebuie sa reglementam un domeniu care functioneaza foarte bine", a conchis domnia sa.
     Termenul "fabricatie aditiva" reprezinta o metoda de fabricare a obiectelor prin adaugarea materialelor strat peste strat, iar obiectele sunt proiectate in format digital. Potrivit sursei citate, dispozitivele cel mai des utilizate in fabricatia aditiva sunt grupate sub denumirea generica de "imprimante 3D".
     In tara noastra exista cateva universitati si institute nationale de cercetare-dezvoltare care au preocupari in domeniul fabricatiei aditive, printre care Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj sau Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor.   


(263 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Vreau un program national de 500 milioane euro pentru finantarea start-up-urilor IT&C" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67953205108643 seconds.