Marți, 27 Ianuarie 2015 - 05:48 AM Aleg.RO: Legile electorale, la Cotroceni. PNL si PSD se pregatesc de consultari

Publicat de: ---

Puterea taguri: legi, electorale, cotroceni, pnl, psd, consultari, klaus, iohannis

Marile partide PSD si PNL se pregatesc de consultari cu presedintele Klaus Iohannis pe tema legilor electorale . Temele propuse de Cotroceni sunt gasirea de solutii mai bune pentru organizarea alegerilor in strainatate, dar si finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale sau imunitatea parlamentarilor.

Atat liberalii, cat si social-democratii au avut luni sedinte ale conducerilor nationale in care si-au stabilit echipele ce vor merge la consultarile de miercuri, de la Presedintie, dar si propunerile pe care le vor sustine acolo.

Din partea PSD va participa presedintele partidului, Victor Ponta, impreuna cu Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea si Ioan Chelaru. Recent, Ponta a precizat ca echipa va fi formata in asa fel incat din ea sa faca parte reprezentantii PSD din Senat si din Camera Deputatilor „care raspund atat pe tema legilor electorale, cat si a procesului de revizuire a Constitutiei”, dar fara el. Iata ca, pana la urma, va merge la Cotroceni.

Premierul a mai vorbit despre faptul ca PSD va propune la consultari ca viitorul Parlament sa aiba intre 100 si 110 senatori si un numar de 300 de deputati, plus reprezentantii minoritatilor, altele decat cea maghiara si un Parlament bicameral. „Vom propune, in ce priveste alegerea Parlamentului, un sistem electoral diferit de cel actual, fie mixt, de timp german, fie proportional, care sa duca la reducerea numarului de parlamentari”, a explicat seful PSD. Fiind intrebat de ce partidul sau nu tine cont de referendumul din 2009 care a stabilit sa avem un parlament unicameral cu doar 300 de membri, Ponta a declarat ca aceasta este propunerea partidului sau si revine Curtii Constitutionale sa decida asupra acestui lucru: „Daca celelate forte politice propun altceva, sigur, le vom sustine”.

AEP sa organizeze alegerile

De asemenea, premierul a mai spus ca PSD sustine ca Autoritatea Electorala Permanenta sa organizeze orice fel de scrutin, atat in tara, cat si in strainatate.

În privinta alegerii primarilor, social-democratii vor un singur tur, ca in prezent.

O alta propunere cu care PSD merge miercuri la consultarile de la Cotroceni este aceea de reactivare a Comisiei de revizuire a Constitutiei, iar procedura de revizuire sa fie finalizata in Parlament in acest an.

”Suntem de acord sa modificam textul constitutional care se refera la imunitate. Vorbim despre Constitutie pentru ca, dupa cum stiti, nu exista imunitate decat pentru arestare si perchezitie, nu mai exista nici un fel de alta imunitate. Dar suntem de acord sa modificam in cadrul Constitutiei aceste prevederi iar, in rest, asa cum s-a intamplat si la ultimele cazuri aduse in fata Parlamentului, PSD va vota de fiecare data pentru indeplinirea solicitarilor Justitiei”, a spus Ponta despre imunitatea parlamentarilor.

PNL: Legi electorale pana pe 5 mai

Si in PNL au fost discutii luni pentru mandatarea unei echipe pentru consultarile convocate de Iohannis. Delegatia liberalilor va fi condusa de copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, care vor merge alaturi de Catalin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur si Ciprian Dobre.

Si liberalii sustin o reducere consistenta a numarului de parlamentari. Ei vor sa elimine orice posibilitate ca acest numar sa creasca artificial din cauza legilor electorale. O alta propunere este introducerea votului prin corespondenta pentru romanii din strainatate, dupa cum a anuntat vicepresedintele Mihai Voicu. Acesta a precizat ca liberalii vor propune revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, la fel si in cazul presedintilor de consilii judetene. Voicu a mai spus ca PNL considera ca o necesitate adoptarea legilor electorale in Parlament pana pe 5 mai, in asa fel incat sa poata fi aplicate conform deciziilor Curtii Constitutionale.

Liberalii sustin finantarea de la bugetul de stat a campaniilor electorale, dar cu impunerea unor praguri mai reduse, prin lege. „Pentru a elimina complet orice fel de finantare care poate veni din interese politice sau pe cai mai putin legate strict de doctrina politica a partidului respectiv, o astfel de metoda poate insemna, in paralel cu coborarea dramatica a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase tari occidentale, daca vreti inclusiv Germania, care sa insemne finantarea acestui tip de campanie electorala, extrem de restrans, exclusiv de la bugetul de stat, sa nu mai poata fi permisa nici un fel de finantare din partea unei persoane interesate, evident cu conditii care pot fi trecute, care tin de decontarea ulterioara numai pentru cazul obtinerii unui anumit scor, conditii egale pentru toti participantii la competitia electorala", a declarat Voicu.

Fara „promotionale”

În opinia liberalilor „a sosit momentul unor reforme radicale” pentru reducerea coruptiei politice „care se manifesta inclusiv prin finantarea campaniilor electorale”. „În opinia noastra, atat plafoanele de cheltuieli, cat si tipul de campanie care se poate face trebuie coborate radical. Credem ca o campanie electorala care sa se refere exclusiv la informarea cetatenilor cu privire la idei si proiecte trebuie sa acopere doar parte de mijloace de informare in masa, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuala, afisaj panotaj, si exclusiv materiale tiparite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricarui fel de obiect, fie el si simbolic, care poate insemna implicit, chiar si la scara mica orice fel de coruptie politica", a explicat Voicu.

Potrivit acestuia, finantarea campaniilor electorale de la bugetul de stat trebuie conditionata de renuntarea la donatii catre partide si de plafonarea cotizatiilor membrilor pentru cheltuieli legate de campanii.

Voicu a declarat ca partidul sau sustine accelerarea procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor sau a inceperii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri, teme pe care PNL a elaborat deja un proiect de lege, aflat in dezbaterea Parlamentului.


(74 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Legile electorale, la Cotroceni. PNL si PSD se pregatesc de consultari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31609296798706 seconds.