Luni, 26 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Francul scoate romanii in strada

Publicat de: ---

Puterea taguri: credit, franc, protest, bnr, miting, banca

Romanii au ajuns la capatul rabdarii, impovarati de sumele pe care trebuie sa le plateasca pentru creditele in franci luate in anii trecuti, rate care au crescut chiar si de 2,5 ori . Circa 2.000 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei duminica la ora 12.00, solicitand autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%. Mitingul, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reteaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale tarii, care au venit impreuna cu familia, copiii si prietenii, de la Bacau, Braila, Constanta, Cluj, Sfantu Gheorghe, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Pitesti, Timisoara, Oradea, Iasi, Turda sau Galati.

Grupul a depus marti o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia „grava” in care se regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari). Clientii institutiilor de credit cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

„BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?”, „Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!”, „Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?”, „Je Swiss dator vandut!”, „Rate CHF la curs istoric!”, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!”, „Voi aveti puterea, noi avem durerea!” sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le afiseaza pe pancarte, noteaza Mediafax.

Protestatarii mai scandeaza „Jos Isarescu!”, „Jos Mafia!”, „Conversia!”.

Protestatarii scandau ca nu mai achita ratele la banci pana nu se gasesc solutii corecte, astfel incat sa-si permita sa plateasca in continuare datoria, nu sa ajunga in situatia de a ramane fara case.

Protestatarii ameninta cu noi mitinguri

„Acest miting este prima actiune pe care o organizam pentru a sustine demersul nostru legislativ, respectiv solicitarea depusa la Guvern, Camera Deputatilor si Parlament. Vor urma si altele, nu ne oprim aici, vom pune in continuare presiune si vom boicota sediile bancilor. Bancile nu au dorit pana acum sa stea de vorba cu noi ca grup, cu atat mai putin individual”,a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii grupului si organizator al mitingului.

Protestatarii spun ca bancile de la care au luat credite nu au fost dispuse niciodata la negocierea contractului de credit, fiind nevoiti sa accepte forma contractului asa cum a fost inaintata de banca pentru a putea accesa un imprumut pentru casa.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, declara miercuri, in cadrul unor consultari la Comisia buget-finante din Camera Deputatilor, ca nu se opune propunerii de conversie in lei a creditelor in franci, la cursul de la momentul contractarii creditului plus maxim 20%, daca aceasta masura este convenita si agreata de bancile comerciale.

Pe de alta parte, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, le raspunde indatoratilor in valuta ca nu se poate lua in calcul un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs de schimb decat cel din ziua in care se efectueaza tranzactia, intrucat pe de o parte se incalca grav legea contabilitatii, iar pe de alta parte ar produce pierderi pentru banci, in unele cazuri existand chiar riscul falimentului.

Bancherii resping, de asemenea, conversia creditelor la alt curs decat cel din momentul operatiunii, precum si impunerea unei solutii pe cale legislativa, optand pentru solutii proprii in relatia cu clientii.

„Fiecare banca are obligatia pentru a gasi solutii pentru clientii sai. Trebuie sa ne gandim si cine plateste costurile la sfarsitul zilei. Deponentii merita si ei atentie, sunt cei care platesc. Sa nu cream costuri inutile, care se vor transfera, mai devreme sau mai tarziu, sau in dobanzi mai mici pentru deponenti sau intr-un credit mai scump pentru cei care chiar platesc”, apreciaza Steven van Groningen, presedintele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) si presedinte al Raiffeisen Bank.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit in aceasta saptamana cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a discuta situatia creata de aprecierea francului elvetian la maxime istorice in raport cu leul.

Croatia a luat masuri

O decizie de inghetare temporara a cursului a fost luata vineri de Parlamentul Croatiei, care a aprobat un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru a-i proteja pe cei 60.000 de croati care au credite ipotecare in moneda elvetiana de efectele deprecierii kunei. Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locala se tranzactiona saptamana trecuta, inaintea deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

Prin stabilirea unui curs fix temporar, guvernul din Croatia vrea sa castige timp pentru analizarea unei posibile conversii in moneda locala a imprumuturilor in franci elvetieni.

Banca centrala a Croatiei estimeaza ca bancile comerciale, printre care subsidiarele locale ale UniCredit si Intesa Sanpaolo, Zagrebacka Banka si Privredna Banka Zagreb, vor suferi pierderi de milioane de euro in urma stabilirii unui curs fix kuna/franc.

Croatia nu este insa singura tara din Europa de Est care a fost nevoita sa se adapteze la decizia surprinzatoare a Bancii Elvetiei de a renunta la cursul fix franc/euro. Autoritatile din Polonia si Serbia iau in calcul masuri similare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor locale fata de franc, in timp ce in Romania, patru banci au anuntat deja diverse forme de sprijin pentru clientii care au imprumuturi in moneda elvetiana.

În Romania, peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, potrivit datelor BNR, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci, dintr-un total de 14 institutii de credit care au acordat finantari in franci elvetieni. În realitate, numarul debitorilor cu credite in CHF ajunge la circa 200.000, avand in vedere ca mai multe institutii de credit au externalizat o parte din aceste imprumuturi catre bancile-mama.

Francul elvetian a crescut cu 22,4% fata de leu comparativ cu nivelul anuntat de BNR pe 14 ianuarie, inainte de hotararea Bancii Nationale a Elvetiei. Cursul pentru francul elvetian anuntat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte. Referinta a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi, plasandu-se astfel pentru a doua sedinta consecutiv peste nivelul euro. Francul s-a apreciat puternic incepand de joi, 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro, introdus in septembrie 2011, la momentul la care francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.

Daca un roman cu credit in CHF platea pana la acel moment pentru o rata medie de 500-600 de franci intre 1.900 lei si 2.250 lei pe luna (calcul la cursul BNR din 14 ianuarie), peste numai o zi suma de achitat pentru aceeasi rata a urcat brusc cu 300-350 de lei, la 2.200 - 2.600 de lei.

OTP Bank a fost prima institutie de credit care a anuntat o masura de reducere a impactului cursului de schimb franc elvetian - leu asupra ratelor clientilor cu credite in CHF. Astfel, banca va aplica reducerea marjei de dobanda cu 1,5 puncte pe o perioada de trei luni, iar clientii pot solicita aceasta facilitate pana la 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit. Aceeasi solutie a fost anuntata vineri si de Millennium Bank, banca achizitionata de OTP.

Raiffeisen Bank a redus incepand de vineri dobanda pentru clientii cu credite in CHF, cu cinci luni inainte de termenele contractuale, Volksbank Romania va mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF.

Ce spune BNR

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, sustine ca subiectul conversiei francului elvetian - in cazul romanilor afectati de cresterea acestei monede - este o „fantezie”. Mai mult, „BNR nu are de la Presedintie libertati, cadrul legal al BNR nu poate fi extins”, a adaugat reprezentantul Bancii Nationale.

„Nu se discuta in nici un document european despre conversie, e fantezie. Nu se sustine”, a spus purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, la Antena 3.

Totodata, Suciu vorbeste de „o perioada de impredictibilitate, pentru ca avem alegeri in Grecia”.

<br style="clear:both"/>Mai multe imagini:


(254 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Francul scoate romanii in strada | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71892809867859 seconds.