Luni, 26 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Isarescu, huiduit in Piata Constitutiei (VIDEO)

Publicat de: ---

Cotidianul

Cateva sute de persoane care au credite in franci elvetieni au protestat duminica in Piata Constitutiei, solicitand Guvernului, Parlamentului, BNR si bancilor comerciale convertirea in lei a creditelor in valuta, respectiv a celor in franci, euro si dolari . Mitingul, programat intre orele 12,00 - 16,00, a fost organizat de Grupul Clientilor cu Credite in Franci CHF.

Protestatarii au scandat "Jos Isarescu", "Jos Mafia!", "Conversia!" si au afisat pancarte pe care se putea citi: "Statul daca se ascunde Isarescu mai raspunde?", "Cand banca ne mintea, BNR clar stia", BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "Je Swiss dator vandut!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!" , "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?".

Grupul a depus marti o cerere la Guvern, CameraDeputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia "grava" in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari).

Împrumutatii in moneda elvetiana cer bancilor sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Organizatorii protestului au lansat si o petitie online.

Iata petitia acestora

"Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.

Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cereadispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in orice valuta straina (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor in franci elvetieni in lei, apartinand unui grup numeros de parlamentari – 131 deputati si senatori.

Acestei initiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

- Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).

- Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

- Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare".


(145 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Isarescu, huiduit in Piata Constitutiei (VIDEO) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29380488395691 seconds.