Joi, 22 Ianuarie 2015 - 05:50 AM Aleg.RO: Cinteza: Pierderile sistemului bancar pentru anul trecut au fost "mult mai mari" de 2 miliarde lei

Publicat de: ---

romanialibera

"Cand se vor publica cifrele pe rezultatele bancilor veti vedea ca atunci cand am spus ca vor avea o pierdere de peste 2 miliarde de lei am fost optimist . Au fost mult mai mari la noiembrie, iar in decembrie au fost si mai mari", a afirmat Cinteza in fata Comisiei de Buget-Finante, in cadrul dezbaterii pe tema creditelor in franci elvetieni, dand astfel replica unei propuneri a deputatului PSD Ana Birchall.

Birchall a propus, printre altele, ca bancile sa constuie din propriul profit un fond de solidaritate sociala, pe baza caruia sa se intervina in cazuri sociale.

Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.

"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Cinteza.

El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.

La finalul lunii noiembrie a anului trecut, Cinteza afirma ca bancile aveau deja la 30 septembrie pierderi care totalizau aproape 1,6 miliarde de lei.

"Pe fondul provizioanelor mari care s-au inregistrat, si va spun ca mai urmeaza multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depasi lejer 2 miliarde de lei", spunea directorul BNR la acel moment.

Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 banci au avut pierderi insumate de 1,55 miliarde lei.

In anii anteriori, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei in 2012 si de 777 milioane lei pentru 2011.


(131 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Cinteza: Pierderile sistemului bancar pentru anul trecut au fost "mult mai mari" de 2 miliarde lei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32070183753967 seconds.