Joi, 22 Ianuarie 2015 - 05:50 AM Aleg.RO: Romania nu este pregatita pentru 800.000 de dosare pe legea insolventei persoanelor fizice, sustin specialistii

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Andrei Circhelan 22 .01.2015

Legea insolventei persoanelor fizice, de care ar putea beneficia 800.000 de debitori neperformanti, nu ii va ajuta pe cei cu credite in franci elvetieni decat in mica masura si risca sa blocheze sistemul judiciar.



?Este recomandat ca le­gea falimentului per­so­nal sa nu fie tratata in graba si sub presiu­nea unei spe­te parti­cu­lare, cum este cazul crizei francului elvetian. Pro­iectul de lege este benefic, insa nece­si­ta com­ple­tari si modificari care nu tre­bu­ie ig­no­rate, mai ales luand in calcul ca re­pre­zin­ta doar o solutie partiala pentru cri­za ac­tuala generata de valuta elve­tia­na?, a de­clarat pentru Mediafax Vasile Godin­ca Herlea, asociat coordonator al CITR (Casa de Insolventa Transilvania).

Declaratiile sunt facute in con­tex­tul in care comisia juridica din Camera De­­pu­tatilor s-a reunit ieri pentru a discuta tema insolventei persoanelor fizice, cu patru proiecte de lege pe masa. Fara un acord asupra proiectului pe care sa lucreze, deputatii au decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect.

?Inteleg ca se doreste adoptarea aces­tui act normativ in sesiune extraor­di­na­ra, saptamana viitoare. Mi-as ex­pri­ma rezerva ca s-ar putea ajunge la un act normativ care sa satisfaca toate par­tile intr-un timp foarte scurt, in lipsa unui studiu de impact?, a declarat Alexan­dru Paunescu, director al Directiei Juri­di­­ce din cadrul BNR, prezent la dezbateri. 

Potrivit specialistilor implicati in dis­­cutii, promovarea in graba a legii in­sol­­ventei personale, din cauza crizei pro­­­vo­cate de intarirea francului el­ve­tian, nu ar face decat sa blocheze siste­mul judiciar si sa incurajeze indisciplina fi­­nanciara, fara a rezolva problemele cu care se con­frun­ta cei cu credite in franci elvetieni.

?Infrastructura nu este pregatita in mo­mentul de fata sa preia implemen­ta­rea unei astfel de legislatii. Un element care lipseste este o institutie speciali­za­ta care sa faca analiza si sa dea infor­ma­tia catre instante si administratorii judi­ciari cu privire la nivelul gradului de supra­­in­da­torare si la un nivel minim de trai de­cent pentru persoanele aflate in in­sol­venta. Fara o astfel de institutie s-ar crea un dezechi­li­bru economic?, a de­clarat Speranta Mun­teanu, repre­zen­tantul Consiliului Investitorilor Straini (CIS). 

Cel mai recent proiect de lege pen­tru insolventa persoanelor fizice, depus la Camera Deputatilor anul trecut, pre­ve­de ca o persoana isi poate cere insol­ven­ta daca este incapabila sa achite da­to­riile catre doi sau mai multi creditori in peste 30 de zile de la data scadenta a datoriilor. In Romania sunt peste 800.000 de persoane in situatia de debi­tori neperformanti, care ar putea be­ne­fi­cia de legea insolventei per­soa­nei fizice.

 

CE INSEAMNA INSOLVENTA PENTRU PERSOANELE FIZICE

 

Principalele prevederi ale proiectului de lege pentru insolventa persoanelor fizice aprobat de Senat in decembrie anul trecut

Cand isi poate cere o persoana insolventa

- Debitorul poate cere intrarea in insolventa daca este incapabil sa achite datoriile catre doi sau mai multi creditori in peste 30 de zile de la data scadenta a datoriilor. In momentul in care isi cere insolventa, debitorul prezinta un raport cu bunurile pe care le are si veniturile incasate in ultimii trei ani, precum si veniturile estimate pe urmatorii cinci ani. De asemenea, debitorul prezinta o lista a bunurilor cu valori de peste 1.000 de lei pe care le-a instrainat in ultimii patru ani. La cerere se adauga o propunere de plan pentru plata datoriilor, in care se explica in ce fel si din ce surse vor fi platite datoriile.

 

Cand poate cere un creditor insolventa

- Creditorul poate cere insolventa persoanei imprumutate daca datoria este mai mare de 25.000 de lei iar creditorul dovedeste ca persoana imprumutata nu isi poate plati datoria. La cerere, creditorul va furniza documente si informatii legate de bunurile si veniturile debitorului, precum si informatii legate de ceilalti creditori si datoriile pe care le are persoana imprumutata la acestia.

 

Procedura de insolventa

- In momentul in care incepe procedura de insolventa, instanta desemneaza un practician in insolventa, care actioneaza ca administrator judiciar.

- Dupa inceperea procedurii de insolventa, persoana imprumutata nu va mai putea dispune de bunurile sale fara acordul administratorului, cu exceptia tranzactiilor obisnuite necesare pentru debitor si pentru cei care depind de acesta, pentru a suporta costurile de trai de baza. Cu toate acestea, chiar si aceste tranzactii trebuie raportate trimestrial administratorului.

- Toate procedurile de executare silita impotriva persoanei imprumutate sunt suspendate pe durata procedurii de insolventa.

- Toate creantele debitorului, banii pe care ii are de primit persoana imprumutata din alte parti, devin scadente si trebuie achitate.

- Debitorul trebuie sa se supuna instructiunilor administratorului, sa puna la dispozitie toate informatiile si sa coopereze cu administratorul.

- Proprietarul resedintei debitorului nu poate rezilia contractul de inchiriere doar pentru ca debitorul se afla in insolventa.

 

Planul de plata

- In baza bunurilor si datoriilor persoanei aflate in insolventa, administratorul propune creditorilor un plan de plata, pe care acestia trebuie sa il aprobe. Graficul de rambursare a datoriilor nu se poate intinde pe o perioada mai mare de cinci ani.

- Restrictiile aplicate debitorului legate de propriile active vor continua pana cand planul de plata a fost indeplinit.

- Pe durata planului, debitorul e obligat sa foloseasca veniturile si activele conform planului si sa se abtina de la orice tranzactii care ar putea duce la esecul planului.

- Debitorul trebuie sa obtina venituri si, in caz de somaj, sa caute sa realizeze venituri, fara a refuza oportunitati rezonabile de a obtine venituri.

- Debitorul trebuie sa dea administratorului sumele obtinute din mosteniri, donatii sau despagubiri aparute dupa inceperea procedurii de insolventa. Un act juridic prin care un debitor refuza sa accepte un cadou sau o mostenire fara acordul administratorului nu este valabil.

- Daca nu este respectat planul, se incepe lichidarea activelor debitorului.


(445 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Romania nu este pregatita pentru 800.000 de dosare pe legea insolventei persoanelor fizice, sustin specialistii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55299210548401 seconds.