Joi, 22 Ianuarie 2015 - 05:50 AM Aleg.RO: Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala

Publicat de: ---

Bursa      Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, intrucat are deficiente de respectare a normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT .
     Plenul Curtii Constitutionale a analizat ieri, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii privind securitatea cibernetica, obiectie formulata de un numar 69 de deputati, apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal.
     In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind securitatea cibernetica a Romaniei este neconstitutionala, in ansamblul ei.
     Curtea Constitutionala precizeaza, intr-un comunicat de presa: "Curtea a retinut ca intregul act normativ sufera de deficiente sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, precum si sub aspectul respectarii procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Țarii, elemente de natura a determina incalcarea art.1 alin.(5) din Constitutie, care consacra principiul legalitatii, si a prevederilor art.119 din Legea fundamentala, referitoare la atributiile CSAT".
     De asemenea, Curtea a constatat incalcarea dispozitiilor constitutionale cuprinse in articolul 1, alineatele 3, 4 si 5 referitoare la principiul statului de drept, principiul separatiei puterilor in stat, respectiv principiul legalitatii, in articolul 21, alineatele 1 si 3, referitor la accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil, in articolul 26 privind viata intima, familiala si privata si in articolul 28, referitor la secretul corespondentei, din perspectiva lipsei garantiilor necesare respectarii acestor drepturi, precum si in articolul 53, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati.
     Curtea Constitutionala mai precizeaza: "Astfel, Curtea a constatat neconstitutionalitatea mai multor prevederi ale legii, printre care cele privind definirea notiunii de «detinatori de infrastructuri cibernetice» (art.2 din lege), desemnarea Serviciului Roman de Informatii ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice (art.10), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca) aferente respectarii obligatiei detinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentantilor autoritatilor competente la datele detinute, relevante in contextul solicitarii (art.17), lipsa reglementarii prin lege a criteriilor in functie de care se realizeaza selectia infrastructurilor cibernetice de interes national, cat si a modalitatii prin care se stabilesc acestea (art.19), autoritatea care efectueaza auditarea de securitate cibernetica (art.20 lit.c), lipsa reglementarii prin lege a circumstantelor in care este necesara notificarea, precum si a continutului acesteia (art.20 lit.c), lipsa consacrarii legale a controlului judecatoresc cu privire la actele administrative emise de autoritatile competente si care sunt susceptibile a prejudicia drepturi sau interese legitime (art.16-23), lipsa predictibilitatii normelor referitoare la procedurile de monitorizare si control, respectiv a celor privind constatarea si sanctionarea contraventiilor (art.27, 28, 30), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca) aferente respectarii obligatiei detinatorilor de infrastructuri cibernetice de a permite autoritatilor competente sa efectueze inspectii, inclusiv inopinate, la orice instalatie, incinta sau infrastructura (art.27 alin.(2)".
     Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.
     Deputatii PNL au contestat in 23 decembrie 2014, la Curtea Constitutionala, Legea securitatii cibernetice, initiata de Guvern si adoptata cu o saptamana inainte, in unanimitate, in plenul Senatului, deci si cu votul favorabil al senatorilor PNL si PDL.
     Deputatii liberali au aratat, in sesizarea de neconstitutionalitate a Legii securitatii cibernetice, ca actul normativ limiteaza dreptul la viata privata digitala.
     * Gorghiu, despre neconstitutionalitatea legii securitatii cibernetice: "Erau hibe de fond, sunt surmontabile"
     Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Legii securitatii cibernetice nu este o surpriza, fiind "cateva hibe de fond, care sunt surmontabile", a declarat ieri Alina Gorghiu, co-presedintele PNL.
     Domnia sa a adaugat: "Pentru mine nu este o surpriza, am facut aceasta sesizare nu pentru ca grupul PNL nu si-ar dori sa existe garantata securitatea cetatenilor din Romania, nu pentru ca nu tinem cont de contextul in care se afla Romania astazi, de contextul international, de contextul regional, ci am facut-o tocmai pentru ca suntem convinsi ca putem oferi garantii constitutionale si pentru dreptul la viata, si pentru viata privata, si pentru corespondenta privata. Putem oferi in mod egal garantii constitutionale pentru absolut toate drepturile fundamentale".
     * Sebastian Ghita: "Iresponsabilitate maxima"
     Decizia privind neconstitutionalitatea Legii securitatii cibernetice reprezinta o dovada de "iresponsabilitate maxima", pentru care "vom plati toti", considera deputatul Sebastian Ghita.
     Domnia sa a spus: "Daca noi credem ca traim intr-o lume idilica, unde nu exista pericole de siguranta a cetateanului, atunci ne inselam. Ma asteptam ca personaje profund demagogice, precum Alina Gorghiu sau Ludovic Orban, sa nu inteleaga si sa se foloseasca de orice prilej pentru a se erija in aparatorii drepturilor si libertatilor. Voi cere sa fie primii acuzati si huliti public daca, Doamne fereste, ceva rau se intampla. Va trebui sa le cerem sa plece din viata politica. Dovedesc iresponsabilitate maxima si, din pacate, vom plati toti. S-au folosit de minciuni publice si au aratat ca nu inteleg ce prevedea acea lege. Au acuzat prevederi ce nu exista in lege. Am vorbit cu multi oameni simpli. Vor sa-si stie viata si familiile in siguranta. N-au nimic de ascuns. N-au problemele politicienilor cu coruptia si retrocedarile. Doamna Gorghiu trebuie sa invete ca legile se fac pentru oameni si nu pentru politicieni".   


(116 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31247401237488 seconds.