Miercuri, 21 Ianuarie 2015 - 05:45 AM Aleg.RO: MARI ROMANI DIN DIASPORA. Nicolae Titulescu, romanul cel mai cunoscut din anii interbelici, in Europa

Publicat de: ---

Puterea taguri: romani, diaspora, nicolae titulescu, cezar, dobre

Numele lui Nicolae Titulescu este inseparabil de diplomatia Romaniei in secolul XX si de destinul european al acesteia . El a impus, fara indoiala, in lume, in veacul trecut, numele Romaniei. E mai putin cunoscut insa faptul ca cea mai mare parte a vietii sale s-a desfasurat peste hotare, mai cu seama in mediul francez.

Provenind dintr-o familie artistocratica, Nicolae Titulescu s-a nascut la Craiova la 4 martie 1882 si a murit la Cannes in sudul Frantei la 17 martie 1941. A urmat cursurile primare si secundare in urbea sa natala.

Dreptul, la Paris

În anul 1900 a inceput o prima sedere a lui Nicolae Titulescu in strainatate. A urmat cursurile Facultatii de Drept de la Paris, specializandu-se in special in drept civil si in drept comercial. A devenit laureat al unuia dintre cele mai prestigioase premii pentru juristii francezi si a licentiat, ca primul clasat pe facultate. În anul 1905, a obtinut la Paris doctoratul in drept cu mentiunea „Eloge”.

A revenit in tara atunci pentru ceva mai mult de un deceniu. A fost numit profesor suplinitor la Facultatea de Drept a Universitatii din Iasi, fiind transferat pe un post similar la Universitatea din Bucuresti.

În paralel cu activitatea didactica universitara s-a remarcat si ca un excelent avocat, ceea ce i-a adus si importante beneficii materiale.

Alaturi de Take Ionescu

În anul 1908 si-a inceput si activitatea politica devenind membru al Partidului Conservator Democrat proaspat infiintat de catre Take Ionescu. Pe listele acestui partid a fost ales deputat in anul 1912, demnitate detinuta pana in anul 1918. Ulterior, desi era departe de tara, a mai facut parte si din alte parlamente ale Romaniei intregite.

Implicarea sa in probleme de politica externa a debutat cu ocazia razboaielor balcanice, facand parte din comisia pentru delimitarea frontierei dobrogene si a rostit un remarcabil discurs in Parlament cu privire la implicarea Romaniei in intreaga problematica a razboaielor balcanice din anii 1912-1913.

Dupa izbucnirea primei conflagratii mondiale, Nicolae Titulescu, alaturi de Nicolae Iorga, Take Ionescu, Octavian Goga, Barbu Stefanescu Delavrancea etc., a fost unul dintre cei mai activi sustinatori ai intrarii Romaniei in razboi alaturi de Antanta, pentru eliberarea Transilvaniei si intregirea Romaniei. A rostit intre altele la 3 mai 1915, la Ploiesti, un remarcabil discurs despre Transilvania ca „inima Romaniei”.

Dupa intrarea Romaniei in razboi, in vara anului 1917, in guvernul de coalitie, din refugiul de la Iasi, Nicolae Titulescu a avut primul sau post ministerial, detinand responsabilitatea departamentului finantelor. Vremelnic, la inceputul anului 1918, in conditii complexe, renunta la activitatea politica publica.

Membru al Consiliului National

În iulie 1918, impreuna cu un grup de patrioti romani, ajungea la Paris, unde s-a implicat in actiunea urmarind desavarsirea unitatii nationale a Romanilor. În septembrie a devenit membru al Consiliului National al Unitatii Romane, adevarat guvern provizoriu in exil, reprezentand interesele nationale ale poporului roman si recunoscut de strainatate ca atare. A desfasurat o sustinuta activitate in folosul cauzei nationale inainte si dupa terminarea Primului Razboi Mondial.

A fost cooptat ca membru al delegatiei romane la conferinta pacii, aflandu-se astfel circa doi ani pe malurile Senei. În aprilie 1920, a fost numit prim-delegat al Romaniei la conferinta de pace. În aceasta calitate, a semnat din partea Romaniei, la 4 iunie 1920, tratatul de la Trianon, recunoastere internationala a actului de la 1 decembrie 1918 de unire a Transilvaniei cu Romania.

La putina vreme dupa aceea, in aceeasi luna, Nicolae Titulescu a revenit vremelnic in tara fiind numit ca ministru de Finante in guvernul Alexandru Averescu – Take Ionescu. În aceasta calitate a facut frecvent deplasari in strainatate, negociind tratate si intelegeri care interesau in cel mai inalt grad Romania. De altfel, atunci, in august 1920, a si fost numit ca delegat al Romaniei la Societatea Natiunilor de la Geneva, insarcinare pe care o va detine apoi permanent peste un deceniu si jumatate. În ultima luna a anului 1921, N. Titulescu a fost numit in calitate de trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Londra, post in care va ramane pana in iulie 1927.

În paralel cu activitatea sa de sef al misiunii diplomatice in capitala britanica, incepand din 1923, a participat permanent la sesiunile Consiliului Societatii Natiunilor si la alte actiuni ale forului international. S-a ilustrat in mod deosebit in problema procesului „optantilor”, in legislatia internationala privind pacea si securitatea, in apararea intereselor vitale ale Romaniei.

În perioada noiembrie 1925 – ianuarie 1926, a facut un lung periplu in Statele Unite. A devenit apoi vicepresedinte al Academiei Diplomatice Internationale, avand frecvente vizite in diverse tari europene. Între 6 iulie 1927 – 30 iulie 1928, a fost ministru al afacerilor straine, functie exercitata, de asemenea, in perioada 20 octombrie 1932 – 20 august 1936.

Presedinte al Adunarii Generale a Societatii Natiunilor

Dupa incheierea primului sau mandat de ministru de externe, mai multa vreme Titulescu s-a aflat din nou in strainatate, in special la Geneva. Timp de doi ani, 1930-1931, a fost presedinte al Adunarii Generale a Societatii Natiunilor, traind la Geneva. A fost in acelasi timp vicepresedinte al Curtii Internationale de Justitiei de la Haga.

Apoi a avut frecvente deplasari peste hotare, mai ales in cadrul actiunilor Micii Întelegeri. În anul 1934, a fost unul dintre intemeietorii Antantei balcanice, ceea ce i-a prilejuit apoi frecvente deplasari in Iugoslavia, Grecia si Turcia.

În conditii complexe, in vara anului 1936, a fost inlaturat din guvern. S-a stabilit atunci in sudul Frantei, incercand, fara succes, sa-si fixeze domiciliul in Elvetia. S-a stins din viata in exil la Cannes la varsta de 59 de ani si, mai tarziu, dupa 1989, ramasitele sale pamantesti si-au gasit odihna de veci, conform dorintei sale testamentare, la poalele Tampei, in Transilvania, in inima Romaniei.


(190 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

MARI ROMANI DIN DIASPORA. Nicolae Titulescu, romanul cel mai cunoscut din anii interbelici, in Europa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72180008888245 seconds.