Miercuri, 21 Ianuarie 2015 - 05:45 AM Aleg.RO: Chisinau: Guvern negociat de europeni pe Aeroportul concesionat rusilor

Publicat de: ---

Cotidianul

Liderii partidelor parlamentare pro-europene discuta in aceste momente cu o delegatie europeana despre situatia politica din Republica Moldova . Întrevederea a inceput in jurul orei 12:00 la Aeroportul International Chisinau.

Discutiile se axeaza pe tema negocierilor demarate la inceputul lunii decembrie intre partidele proeuropene de la Chisinau (PLDM, PD, PL) in vederea formarii unei coalitii de guvernare dupa alegerile de la 30 noiembrie. Asta dupa ce PLDM si PD se pregatesc sa aleaga functiile de conducere in stat cu votul comunistilor si nu cu cel al liberalilor.

Oficialii europeni care asista astazi la negocierile dintre PLDM, PD si PL s-au declarat impotriva unei eventuale coalitii de guvernare cu PCRM. Informatia a fost oferita, pentru Jurnal TV, de surse din cadrul negocierilor. Acestea dureaza deja de trei ore. Oficialii europeni au si parghii de constrangere: fondurile destinate Republicii Moldova, care ar putea fi inghetate in orice moment; sunt vizate in primul rand fondurile detinate reformei justitiei, iar Polonia a amanat transferul a 100 de milioane de euro pentru modernizarea agriculturii.

Analistii politici arata insa ca este probabila o guvernare PLDM-PD, sustinuta in Parlament de catre comunisti, si nu de catre Partidul Liberal.

Deocamdata, negocierile PLDM-PD-PCRM au avansat mai mult decat PLDM-PD-PL. O alianta oficiala cu comunistii este exclusa de analistii politici, dar acestia admit posibilitatea ca PCRM sa sprijine PLDM si PD la nivel parlamentar in schimbul oferirii controlului asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Curtii de Conturi si Comisiei Electorale Centrale, scrie Deutsche Welle.

Din delegatia europeana fac parte presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, presedintele partidului paneuropean Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson si un reprezentant al socialistilor europeni. Premierul roman Victor Ponta si-a anulat deplasarea la aceste negocieri.

PLDM este reprezentat de premierul in exercitiu Iurie Leanca si liderul partidului, Vlad Filat. Din partea PD au venit presedintele formatiunii Marian Lupu, dar si presedintele de onoare Dumitru Diacov. Totodata, in preajma Aeroportului a fost vazut si automobilul lui Vladimir Plahotniuc. Liberalii sunt reprezentati de Mihai Ghimpu si Valeriu Munteanu. Dupa aceasta intrevedere, fiecare partid va avea intalniri separate cu oficialii europeni. Presa este tinuta la distanta, informeazp Jurnal.md.

PD si PLDM au anuntat ca miercuri, 21 ianuarie, va avea loc a doua sedinta extraordinara Parlamentului. Pentru sedinta deputatii propun urmatoarea ordine de zi: instituirea unei comisii pentru alegerea Presedintelui, alegerea Presedintelui si a vicepresedintilor Parlamentului, formarea Biroului permanent si constituirea comisiilor permanente.

Natalia Gherman, posibil premier

Informatia este oferita si de oligarhul pro-rus Renato Usatii, liderul Partidului Patria, exclus din alegerile legislative de pe 30 decembrie printr-o decizie a justitiei, deoarece ar fi primit finantare ilegala din Rusia.

Usatii scrie ca premierul Iurie Leanca ar fi fost scos din joc de catre Vlad Filat, seful sau pe linioe de partid, iar premier ar urma sa fie Natalia Gherman, actualul ministru de Externe, fiica fostului presedinte Mircea Snegur. Functia de presedinte al Parlamentului ar reveni PDM, care-l va nominaliza pe Andrian Candu. Dupa cum au revendicat si comunistii, PCRM ar urma sa "controleze" – Comisia Nationala de Integritate, Comisia Electorala Centrala, dar si Curtea de Conturi.

Ce vor liberalii moldoveni?

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal, a declarat la ProTV Chisinau ca PDM si PLDM au deja convenit asupra candidaturilor la functiile de presedinte al Parlamentului si premier. Astfel, presedintele Parlamentului va fi din partea PDM, iar numele lui va incepe cu litera „C”, iar premierul va fi din partea PLDM , iar numele va incepe cu litera „G”. „Iurie Leanca ar putea fi numit premier numai daca alianta de guvernare va fi formata cu Partidul Liberal”, a adaugat Ghimpu, potrivit Timpul.md.

Presedintele PL a mai comunicat ca a inaintat catre PDM si PLDM o lista din 8 ministere, pentru ca acestia sa aleaga patru, care sa revina liberalilor. „Noi vrem asa ministere ca cel al Finantelor, Transporturilor sau Economiei. Ei ne-au propus Ministerul Agriculturii, pentru a scapa de responsabilitate in conditiile embargourilor . La fel, ne-au propus si Ministerul Justitiei. Dar ce fel de justitie sa faci, cand toate structurile de drept sunt politizate?”, s-a intrebat Ghimpu.

Împartirea Republicii Moldova

Ca o pata de culoare, Aeroportul International de la Chisinau, locul negocierilor pentru formarea guvernului ce ar trebui sa salveze orientarea pro-occidentala a tarii, a fost concesionat unei companii din Rusia, „UK Komaks” din orasul Habarovsk, in 2013. Concesionarea a fost urmata de un scandal intrecut doar de cel din jurul reducerii participatiei statului la Banca de Economii a Moldovei, CEC-ul din Republica Moldova. Partidul Liberal a sustinut ca in spatele ambelor afaceri se afla unul si acelasi individ – oligarhul Ilan Shor, apropiat lui Vlad Filat. Shor a devenit presedintele consiliului de administratie al BEM, dar in urma unei decizii a justitiei, in decembrie 2014, banca a revenit in proprietatea statului. Este insa limpede ca poziti liberalilor moldoveni si cea a PLDM si a lui Vlad Filat sunt ireconciliabile.

Nu mai putin, o rivalitate uriasa, de aceasta data legata mai mult de aspecte economice, carcacterizeaza si relatia dintre Vlad Filat si democratul Vlad Plahotniuc (numit si „Voiculescu al Republicii Moldova”). Despre cei doi se spune ca, impreuna cu familia Voronin (liderul partidului cu care se incearca acum formarea unui triunghi al guvernarii), ar controla economia tarii. Disputele lor au dus atat la demisia lui Plahotniuc din fruntea Parlamentului, cat si a lui Filat din fruntea guvernului, in 2013.

Acesta este contextul „negocierilor de pe aeroport”, cel care explica cel mai bine cum arata „drumul european” al Republicii Moldova, precum si amanarea vizitei presedintelui Iohannis la Chisinau.


(249 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Chisinau: Guvern negociat de europeni pe Aeroportul concesionat rusilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65394401550293 seconds.