Marți, 20 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Paul: Ar trebui discutata scutirea la plata CAS pentru varstnicii care prefera sa ramana activi

Publicat de: ---

romanialibera

"Printr-o astfel de masura, derogam bugetul public de povara cheltuielilor cu pensiile si mentinem in piata muncii forta de munca care isi doreste sa ramana activa . O astfel de decizie se poate lua si maine daca asiguram suportul majoritatii politice. Din perspectiva bugetului, vom avea o presiune a cheltuielilor cu pensiile de vreo 13,5% din PIB. Unii vor zice ca este putin, altii ca este mult. Cert este ca va fi cam a 13-a din Uniunea Europeana, dar la ce buget...", a spus Paul.

Deputatul a aratat ca in urmatorii 25 de ani circa trei milioane de romani vor pleca in strainatate si in anul 2060 cea mai inaintata varsta medie din Europa va fi in Romania.

"Situatia este grava. Daca problema imbatranirii populatiei nu ne vizeaza in mod direct, atunci ce anume ne vizeaza? Pe segmentul pensiilor private, unde randamentele sunt bune si unde asumarea politica publica a deciziei de contributie este ferma, nu exista riscul unor modificari neanuntate. Este totusi nevoie de un pachet colateral care sa asiste imbatranirea frumoasa", a spus Paul.

Prim-vicepresedintele PNL a mai aratat ca sunt necesare masuri sociale pentru sustinerea familiei si pentru a mentine populatia activa in campul muncii.

"Exista riscurile legate de reducerea in Romania a sperantei de viata, mai ales la barbati. Nu se vorbeste deloc in dezbaterea publica despre aceste lucruri, care vor avea cu fiecare an care trece o presiunea asupra bugetului de stat din ce in ce mai mare", a afirmat deputatul.

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% in 2013, si au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) in decembrie 2014, cu 37% mai mult fata de 2013.

Pe segmentul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), randamentul mediu a atins 7,45% in 2014, de la 11,33% in 2013, iar activele au insumat 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) in la finele anului trecut, cu 28% mai mult fata de 2013.

Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice Vladimir Trebici al Academiei Romane.

"Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau.

El a aratat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori isi are originea in scadere naturala - 600.000 de persoane, emigratia definitiva - circa 300.000 de persoane, la care se adauga "o imensa emigratie" cu schimbare doar a resedintei in alte tari - aproape 2,4 milioane de locuitori.


(237 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Paul: Ar trebui discutata scutirea la plata CAS pentru varstnicii care prefera sa ramana activi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50821781158447 seconds.