Marți, 20 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Ponta cere transparenta dezbaterilor pe legile electorale. Cum traduce Zgonea mesajul premierului

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca i-a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care conduce si comisia de Cod electoral, sa discute cu Opozitia referitor la prezenta presei la dezbaterile din Comisie, astfel incat ”sa fie totul cat mai transparent” .

”Ne-a informat domnul Zgonea despre faptul ca asa este Regulamentul comisiei si am zis: «Domnule, discutati si cu Opozitia si ajungeti la o solutie, in care sa fie totul cat mai transparent», a spus Ponta, intrebat despre accesul jurnalistilor la dezbaterile din Comisia de Cod electoral.

Ponta a afirmat, totodata, ca nu a existat o decizie politica prin care accesul jurnalistilor la dezbateri sa nu fie permis si, drept urmare, nu e nevoie de o decizie politica prin care acesta sa fie permis.

”Nu a existat o decizie politica care sa nu permita accesul. E vorba de functionarea comisiei si dansii decid acolo”, a spus Ponta.

Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, deja a decis cum va asigura "transparenta" lucrarilor din comisie: informarea presei cu 24 de ore inainte privind agenda de lucru, oportunitati de imagine si conferinte de presa. In ce priveste accesul jurnalistilor la dezbaterile comisiei, acesta va fi, in continuare, interzis.

"Parlamentul Romaniei are nevoie de reforma, iar transparenta este o prioritate la nivelul Camerei Deputatilor, al carei Presedinte am onoarea sa fiu. Un dosar cheie este cel privind legislatia electorala, dezbatut de Comisia electorala. In acest sens, pentru transparenta, vom decide azi in Comisie cu privire la mai mai multe aspecte utile: vom face o informare de presa cu 24 de ore inainte, cu agenda intalnirii; vom oferi oportunitati de presa la inceputul sedintei si conferinta de presa imediat dupa sedinta; vom inlesni dialogul cu fiecare membru, din fiecare grup politic, pentru a se afla detaliile pozitiei fiecarui partid prezent in Comisie. De asemenea, ne dorim o cooperare continua pe perioada activitatii comisiei cu ONG-urile care doresc sa sprijine logistic si documentar comisia. De altfel, orice propunere a societatii civile poate fi dezbatuta in cadrul Comisiei daca este insusita de un singur membru al Comisiei", a scris Zgonea, pe pagina sa de Facebook.

In ceea ce priveste discutiile despre cum vor arata noile legi electorale, Victor Ponta a spus ca, in PSD, s-a discutat despre propunerile pe care partidul le va sustine, dar ca este nevoie si de o negocieri intre partide.

”Noi avem anumite abordari referitoare la sistemul electoral, dar daca incepem si discutam prin presa, adica eu spun aici cum vrem sa fie sistemul electoral, iar domnul Blaga sau doamna Gorghiu spun la sediul lor, inseamna ca nu o sa ne intelegem niciodata”, a sustinut Ponta.

In plus, premierul a precizat ca este nevoie de o intalnire pe tema sistemului electoral si nu de conversatii prin intermediul presei. ”Intai trebuie sa ne intalnim, nu sa ne conversam prin presa, pentru ca daca ne conversam asa....repet, avem suficienta experienta ca sa stim ca de fapt nu o sa rezolvam niciodata”, a precizat Ponta.

Dupa ce membrii comisiei speciale au decis ca dezbaterile pe noul Cod Electoral sa fie facute in absenta presei, un grup de jurnalisti acreditati la Parlament au initiat si semnat, duminica, o petitie publica prin care solicita accesul liber si direct la dezbaterile din Comisia parlamentara de Cod electoral, care urmeaza sa elaboreze viitoarele legi electorale.

Jurnalistii precizeaza, in cadrul petitiei, ca membrii Comisiei de Cod electoral le-au limitat accesul direct si liber la dezbaterile legilor electorale, prevalandu-se de o prevedere controversata a propriului regulament de functionare, si solicita permiterea accesului liber, imediat, direct si fara limite la sedintele Comisiei, pe toata durata acestora.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a justificat miercuri faptul ca accesul presei este ingradit la lucrarile Comisiei de Cod electoral, in timpul sedintelor, prin esecul demersului de revizuire a Constitutiei, care a fost ”un show de presa”, in care se faceau declaratii politice.

Zgonea a invocat hotararea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis infiintarea comisiei, si care mentioneaza ca ”lucrarile nu sunt publice”.

Citeste si ACCES INTERZIS: Scuza gasita de parlamentari pentru a tine legile electorale departe de alegatori Citeste si SONDAJ. Ar trebui ca presa sa aiba acces la dezbaterile comisiei pentru elaborarea legilor electorale?


(134 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ponta cere transparenta dezbaterilor pe legile electorale. Cum traduce Zgonea mesajul premierului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.40230703353882 seconds.