Marți, 20 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: Reteta legilor pe sub mana: pumnul in gura presei

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

In urma cu mai bine de un an, pe cand scandalul cu proiectul Rosia Montana era in floare, iar parlamentarii incercau sa modifice legi adiacente cu aceleasi propuneri ca pentru proiectul minier din Apuseni, m-am dus la comisia economica a Senatului, unde urma sa se ia in dezbatere legea minelor . Intru in sala, ocup un loc pe scaunele destinate presei, moment in care presedintele comisiei, Lucian Iliescu, ma ia la rost. “Domnisoara, ce cautati aici? Nu stiti ca presa n-are voie?”, mi-a spus el atunci. Eu, siderata, intreb, mai mult pentru mine, de cand sedintele comisiilor sunt secrete, atunci cand nu este in discutie securitatea nationala. “De cand vrem noi!”, mi-a taiat-o el, scurt, aruncandu-mi puterea votului dat de membrii comisiei, in absenta mea.

Nu era prima data cand accesul jurnalistilor a fost interzis la anumite sedinte. Ne-am trezit cu legea minelor modificata substantial tocmai cu prevederile din proiectul Rosia Montana. Ne-am trezit, in decembrie 2013, cu un raport favorabil la legea amnistiei si gratierii, plus o serie de modificari controversate la Codul penal, toate facute intr-o sedinta obscura, departe de ochii presei. Iar acum ne-am trezit ca presa nu mai are voie sa participe nici macar la dezbaterile pe noile legi electorale. Toate, subiecte de interes public.

E mai bine asa, spun ei. E mai bine pentru ca asa o sa faca treaba, o sa adopte legi bune si eficiente. Si ca din cauza noastra, a jurnalistilor, au ajuns ei sa taie frunze la caini in Parlament si sa bifeze cu mare succes cele mai multe esecuri legislative, inclusiv revizuirea Constitutiei. Ei, parlamentarii, au o problema, pe care o si recunosc. Sufera de cultul personalitatii, adora sa se auda vorbind, sa se vada la televizor maimutarindu-se si asta fac din cauza presei. Asa ca solutia pe care ei au gasit-o a fost foarte simpla: sa inchida usa in nas jurnalistilor. Este simplu, cand parlamentarii gresesc, deconteaza presa.

Saptamana trecuta, jurnalistii s-au trezit ca Valeriu Zgonea nu ii lasa sa participe la dezbaterile pe noile legi electorale. Argumentele cu care a venit au fost ca intr-o cursa bazata pe cate tampenii pe minut poate spune. Ca jurnalistii s-au intors suparati la “servici”, ca daca presa e prezenta, atunci parlamentarii fac show, ca sunt ambitii personale ale jurnalistilor, ca asa se face de 20 de ani, ca asa se face in orice alt Parlament din lume, ca nu se pot lua decizii de fata cu presa si ca nu pot lucra eficient.

A naibii presa, aproape ca lesini cand il auzi. Da, domnule Zgonea, poate asa se face in orice Parlament din alta tara civilizata, dar nu si intr-o tara in care oamenii se trezesc cu legi date pe sub mana, in sedinte secrete din sali obscure. Poate aveti impresia ca noi, jurnalistii, suntem usor paranoici, ca nu credem ce nu vedem si ce nu vedem ne duce cu gandul ca sigur ati facut o mizerie.  Dar cu experienta pe care o are actualul Legsilativ, cam ce pretentii aveti? Sa va spunem <<da, sefu` >> si sa inghitim pe nemestecate toate firimiturile pe care ni le aruncati intr-o declaratie de la finalul unei sedinte?

Nu. Intr-o democratie, asa cum pretindeti ca suntem, presa are acces neingradit la informatiile de interes public. Stiti, avem si o lege in acest sens, ii spune 544/2001, dar pe care, surpriza, nu o respectati. Am si acum, de exemplu, o solicitare facuta Camerei Deputatilor, for pe care il conduceti, la care nici acum nu mi s-a raspuns, desi a trecut aproape un an, si la care chiar daca ati face-o acum, raspunsul si-a pierdut valoarea si actualitatea.

Iar daca dumneavoastra, sau oricare dintre deputati si senatori, considerati ca exista printre voi „dependenti de atentie” si oameni care sufera de cultul personalitatii, nu ar trebui sa ne sanctionati pe noi. Exista un principiu filozofic, enuntat de Immanuel Kant, care spune practic ca libertatea mea inceteaza acolo unde incepe libertatea altcuiva. Si da, domnule Zgonea, libertatea mea ca cetatean, ca jurnalist, imi este lezata prin simplul fapt ca imi ingraditi defasurarea activitatii, nu o ambitie asa cum sustineti,  prin faptul ca imi interziceti accesul la informatii de interes public, mai ales atunci cand o faceti cu argumentele care depasesc limita penibilului.

Si dureros nu e ca presedintele Camerei Deputatilor, presedintele unui Parlament european, asa cum ii place sa se autointituleze, spune si gandeste astfel de lucruri. Dureros este ca aproape toti membrii comisiei pentru elaborarea Codului electoral gandesc la fel si ca toti, intr-o forma sau alta, ar baga putin pumnul in gura presei sau macar un val pe ochi.

P.S. Va recomand cu caldura, domnilor deputati si senatori, sa cititi petitia colegilor mei din presa, care cer transparentizarea lucrarilor comisiei speciale, alaturi de cateva texte de lege.

Legea 544/2001

Art. 15 (1) Accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public este garantat. (2) Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfasurata de mijloacele de informare in masa, constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public.

Art. 19 (3) Autoritatile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare si functionare sa desfasoare activitati specifice in prezenta publicului sunt obligate sa permita accesul presei la acele activitati, in difuzarea materialelor obtinute de ziaristi urmand sa se tina seama doar de deontologia profesionala.

Constitutia Romaniei

Art. 31 (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit. (2) Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.  


(275 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Reteta legilor pe sub mana: pumnul in gura presei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71465992927551 seconds.