Marți, 20 Ianuarie 2015 - 05:51 AM Aleg.RO: "Mai bine pe mana recuperatorilor, decat la bunul plac al bancilor"

Publicat de: ---

Bursa      *  Piperea: "Nu 75 .000, ci 200.000 de credite in CHF"
     *  Cabat: "Nu exista rezolvare, acum, pentru problema creditelor in CHF"
     *  Volksbank ingheata, pentru trei luni, cursul francului elvetian, la 3,8035 lei
     *  Politicienii au scos de la naftalina Legea falimentului personal
       In mijlocul isteriei create de cresterea peste noapte a ratelor la creditele in franci elvetieni, ca urmare a exploziei acestei monede, si in contextul in care bancile sunt nemiloase cu debitorii care nu-si mai pot achita imprumuturile, unii oameni au ajuns la concluzia ca este "mai bine pe mana recuperatorilor decat la bunul plac al bancilor".
     Unul dintre cititorii nostri, ajuns in situatia sa nu-si mai poata plati ratele la banca, ne-a povestit: "Din momentul in care, din motive obiective, nu am mai putut respecta graficul de plata a ratelor, banca a inceput o adevarata campanie de presiune psihica, incununata cu repetate amenintari de trimitere in executare silita. Telefoanele si sms-urile zilnice nu au incetat si au inceput sa vina din partea unei firme de recuperare a creantelor.
     Reprezentantul acesteia m-a anuntat ca sunt, din acel moment, clientul sau, deoarece societatea respectiva a cumparat creanta, si mi s-a propus un plan de rambursare a sumei datorate, in conditii acceptabile pentru mine - cu rate suportabile, reesalonate in timp. Dar cel mai important a fost amanuntul ca dobanda aferenta va fi fixa, deci am scapat de "dobanda la dobanda", practicata de banca. O surpriza si mai mare a fost oferta prin care mi s-a propus sa achit pe loc 75% din suma restanta (imprumut+dobanda), caz in care restul datoriei s-ar sterge, iar debitul s-ar stinge!
     Surprinzator sau nu, am ajuns, astfel, la concluzia ca e mai bine sa ajungi pe mana recuperatorilor (a celor legali, desigur), decat sa fii la bunul plac al bancilor, nemiloase cand este vorba de rotunjirea cu orice pret a propriilor incasari, nu o data atat de artificiale - ca sa nu spun nemuncite".
     * Piperea: "Nu este corect sa ii ignoram pe cei cu credite neperformante"
     Numarul celor care s-au imprumutat in franci elvetieni in Romania este de 75.214, iar suma totala a creditelor in moneda elvetiana este de 10,1 miliarde lei, a afirmat ieri Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.
     Ceea ce se pare ca nu ne spune domnul Adrian Vasilescu este ca domnia se refera doar la creditele care,inca,sunt in portofoliile bancilor. Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu uita sa-i aminteasca pe clientii cu credite neperformate, care au fost vandute la pachet unor recuperatori de creante, la discounturi ametioare, de circa 90%, pentru curatarea bilanturilor bancilor.
     Avocatul Gheorghe Piperea ne-a spus ca cei care au imprumuturi neperformante se pot pune sub protectia Tribunalului, chiar daca, acum, nu avem o lege in domeniu.
     Domnia sa opineaza ca nu este corect sa-i ignoram pe cei cu imprumuturi neperformante.
     Avocatul ne-a precizat: "Numarul imprumutatilor la banci pe care il da Biroul de Credit este de 3,3-3,5 milioane. Potrivit BNR, imprumuturile in franci elvetieni reprezinta 3,7% din totalul creditelor, ceea ce inseamna mult mai mult decat 75.000 de credite, anuntate de Banca Centrala. In acelasi timp, BNR ne spune ca numarul imprumuturilor care se afla in sold este de 75.000. Dar cum ramane cu cei aflati in situatia de credite neperformante si in executare silita, la banci sau la colectorii de creante? Nu este corect ca pe acestia sa ii ignoram.
     Potrivit datelor statistice, in jur de 800.000-1.000.000 de credite reprezinta creditele neperformante, din care tot in jur de 3,7% ar fi imprumuturile in CHF.
     Oricum as calcula, totalul creditelor in CHF, performante si neperformante, depaseste 200.000. Daca luam in calcul si familiile persoanelor imprumutate, reiese ca numarul celor care au de suferit din cauza creditelor in franci elvetieni depaseste 10% din totalul persoanelor active".
     * Cabat: "Falimentul personal nu este aplicabil, la noi"
     Nu exista rezolvare, in acest moment, pentru problema creditelor in franci elvetieni (CHF), este de parere analistul economic Dragos Cabat.
     Domnia sa ne-a precizat ca "nu are niciun rost" ca persoanele care nu si-au convertit pana in prezent creditele luate in CHF sa faca acum acest pas.
     Nebunia creata pe piata creditelor in franci elvetieni, ca urmare a cresterii monedei exotice dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a ridicat pragul de 1,2 euro/CHF impus in 2011, i-a determinat pe parlamentari sa scoata de la naftalina Legea falimentului personal.
     Deputatul PSD Ana Birchall, initiatorul unuia dintre cele cinci proiecte aflate in Parlament pe tema falimentului personal, face apel la PNL "sa sustina si prin fapte" adoptarea initiativei sale, in contextul problemei creditelor in franci elvetieni.
     Proiectul de lege al deputatului PSD a fost votat de Senat si avizat favorabil de Guvern.
     Referitor la acest tip de initiative, Alina Gorghiu, copresedintele Partidului National Liberal (PNL), subliniaza: "PNL a sustinut aceasta lege de multa vreme, dar, din pacate, o majoritate parlamentara s-a opus. Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine. Spre deosebire de alte reglementari propuse care nu actioneaza retroactiv, aceasta poate fi pusa in aplicare imediat. PNL cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru a adopta aceasta lege atat de necesara in contextul actual".
     Si premierul Victor Ponta a anuntat, ieri, ca va sustine demersul PNL de convocare in sesiune de urgenta a Parlamentului, pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice, pe fondul cresterii francului elvetian. Seful Guvernului spune ca este deschis la discutii pe aceasta tema, dar adauga faptul ca Executivul nu trebuie sa dea iluzii datornicilor.
     Victor Ponta a convocat si opozitia la discutii, pe tema creditelor in CHF.
     Desi considera ca Legea falimentului personal ar putea fi o solutie viabila pe termen lung, Dragos Cabat este sceptic cu privire gradul de aplicabilitate al acesteia in tara noastra.
     Domnia sa ne-a explicat: "Masura falimentului personal presupune un control judiciar, urmarirea cheltuielilor etc., iar ANAF nu este in stare sa faca aceste lucruri. Falimentul personal poate fi impus doar in masura in care dispunem de o dezvoltare economica si juridica importanta".
     Referitor la "electorata" - solutia propusa de ministrul finantelor, Darius Valcov -, Dragos Cabat sustine ca, daca nu a existat cerere pentru ca aceasta sa fie aplicata creditelor in lei, nu va fi interes nici pentru aplicarea ei asupra imprumuturilor in CHF.
     Bancile trebuie sa negocieze cu fiecare client in parte, iar acest lucru este ingrozitor de greu, subliniaza domnia sa, adaugand ca institutiile financiare sunt reticente sa aplice "electorata", din cauza birocratiei pe care o presupune adoptarea acestei masuri.
     In opinia deputatul PNL Andreea Paul, propunerea lui Darius Valcov este o "non-solutie", la fel cum ordonanta de urgenta a "electoratei Voinea" s-a dovedit o "non-urgenta".
     In ceea ce priveste conversia creditelor in CHF, Dragos Cabat opineaza: "Sa impui bancilor sa faca o conversie la un alt curs decat cel actual ar fi incorect fata de cei care au credite in lei sau in alta valuta".
     Domnia sa mentioneaza ca orice ar impune BNR sau Parlamentul bancilor pentru rezolvarea problemei creditelor in franci elvetieni, ar fi discriminatoriu fata de cei care nu au credite in CHF.
     Comisia de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, urmeaza sa se reuneasca, maine, ca sa dezbata problema creditelor in franci elvetieni la discutii fiind invitata si conducerea BNR.
     * Volksbank pregateste o solutie pe termen lung pentru creditele in CHF
     Volksbank Romania a decis, ieri, sa inghete pentru trei luni cursul valutar leu/CHF, la valoarea de 3,8035 lei pentru un franc.
     Perioada in care vom avea un curs fix al francului la Volksbank, una dintre institutiile financiare cu cea mai mare expunere pe creditele in CHF, este 20 ianuarie 2015 - 17 aprilie 2015).
     Benoit Catel, presedintele Volksbank, a declarat, ieri, intr-un comunicat: "Prin intermediul acestei masuri, le oferim clientilor nostri cel mai bun suport pana la stabilizarea conditiilor de pe piata valutara, anuland in intregime efectul negativ al exploziei recente inregistrate de francul elvetian. In acelasi timp, aceasta oferta ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o solutie pe termen lung, cu care sa venim in intampinarea clientilor nostri, in vederea clarificarii problemei legate de imprumuturile in franci elvetieni. Aceste initiative au fost aduse la cunostinta si potentialului nostru cumparator, Banca Transilvania".
     Comunicatul Volksbank mai precizeaza: "Oferta se aplica tuturor clientilor Volksbank cu imprumuturi active in franci elvetieni, fiind destinata in mod exclusiv platii a 3 rate lunare si a oricaror sume restante. Acest curs prestabilit este aplicabil tranzactiilor de schimb valutar din lei in franci, putand fi efectuat in orice unitate VBRO sau prin intermediul Internet Banking".
     Elena Udrea, presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP), a solicitat Guvernului sa aprobe o ordonanta de urgenta, prin care toate persoanele care au luat credite in valuta sa le poata converti in lei, la rata de schimb din momentul creditarii, majorata cu 20%.
     Printr-o astfel de masura, "statul nu trebuie sa intervina financiar", a precizat Elena Udrea, care crede ca, daca nu va fi adoptata aceasta masura, Romania s-ar putea trezi in situatia SUA, Italiei sau Spaniei, unde "statul a trebuit sa vina pentru salvarea bancilor si a nationalizat pierderile".
     Elena Udrea i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa convoace toate partidele parlamentare la Palatul Cotroceni "pentru a decide un pact care sa se refere la situatia creditelor neperformante din Romania".
     Europarlamentarul PSD Victor Negrescu i-a intrebat pe reprezentantii Comisiei Europene care ar fi, in opinia lor, solutia pentru protejarea cetatenilor cu imprumuturi in franci elvetieni.
     Francul elvetian a crescut si ieri, in raport cu leul, ajungand la un nou record. BNR a anuntat un curs de referinta de 4,4716 lei pentru un franc, cu peste 1,1% fata de cel de vineri. 

     * Cinteza: "Bancii Nationale nu i-a fost solicitat un punct de vedere asupra proiectului privind insolventa persoanelor fizice"
     Proiectul de lege privind falimentul personal a fost avizat de Guvern anul trecut.
     Potrivit initiativei legislative, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa, daca este in incapacitate sa-si achite datoriile, in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora. Proiectul prevede posibilitatea ca debitorul sa-si poata plati datoria in termen de cinci ani, in baza unui plan de rambursare, fara sa fie supus executarii silite sau lichidarii bunurilor.
     "Toate procedurile judiciare (...) se suspenda, iar acumularea de dobanzi si penalitati dupa momentul initierii procedurii de insolventa se stopeaza si orice proceduri de executare silita nu mai pot incepe. Toate actele unilaterale ale debitorului, cum ar fi imputernicirile sau mandatele acordate, nu vor mai produce efecte", a declarat Ana Birchall.
     Administratorul judiciar va supraveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor.
     Referitor la acest proiect, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, ne-a precizat, la vremea respectiva: "Bancii Nationale a Romaniei nu i-a fost solicitat un punct de vedere asupra continutului proiectului legislativ privind insolventa persoanelor fizice. De asemenea, prin Scrisoarea de intentie si Memorandumul convenit cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), statul roman s-a angajat sa nu promoveze initiative legislative care pot submina disciplina de credit, Legea insolventei personale fiind special mentionata printre initiativele cu impact asupra disciplinei de credit".
     Surse apropiate delegatiei FMI ne-au precizat, atunci, ca Memorandumul convenit cu FMI lasa deschisa posibilitatea unei legi privind insolventa personala, atat timp cat se incadreaza in limitele hazardului moral si ale posibilului abuz al debitorilor.
     * 
     Urmeaza o perioada de oscilatii in cautarea cursului de echilibru leu/CHF, este de parere Claudiu Cazacu, analist sef in cadrul XTB. Domnia sa ne-a precizat: "Pietele vor formula un punct de vedere mai coerent abia dupa ce trec momentele cheie ale acestor zile: decizia BCE de joi si alegerile din Grecia. Dupa ce presiunea acestora se va fi disipat, francul ar putea intra pe o tendinta moderata de depreciere.
     Solutia este, pentru viitor, educarea in privinta modalitatilor de acoperire a riscurilor prin intermediul operatiunilor de hedging. Alegerile pe termen scurt sunt, insa, mult mai dificile, si, prin forta situatiei, imperfecte. In situatiile dificile se poate vorbi de comunicare directa si un eventual compromis intre clienti si banci".

 

 link: Francul, mai volatil decat rubla

 link: Aprecierea francului creste povara datoriilor pentru administratiile locale din Europa
 


(288 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Mai bine pe mana recuperatorilor, decat la bunul plac al bancilor" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5755181312561 seconds.