Luni, 19 Ianuarie 2015 - 05:53 AM Aleg.RO: Piperea: "Solutia propusa de Valcov nu rezolva problema, doar o amana"

Publicat de: ---

Bursa      *  "Electorata" - "colacul de salvare" aruncat de Ministrul Finantelor
       Bancherii nostri care au dat credite in franci elvetieni (CHF) vor avea o saptamana de intalniri cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cei ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), cele trei parti urmand sa identifice solutii pentru dezamorsarea "bombei" declansate, joi, de Banca Centrala a Elvetiei (SNB) .
     Dupa ce francul elvetian (CHF) a explodat in toate tarile, fiind "eliberat" de SNB de sub pragul impus in 2011, unul dintre rezultate fiind cresterea ratelor la creditele in CHF, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului finantelor Darius Valcov sa discute cu bancherii pe marginea situatiei create.
     Vineri seara, dupa o intalnire cu sefii BNR, ministrul Valcov a declarat ca una dintre solutiile pe care le propune este extinderea, din 2017, a efectului "electoratei" asupra imprumutatilor in CHF.
     Oficialul a explicat: "A fost o discutie foarte buna la sediul BNR. Va continua aceasta discutie si saptamana viitoare (n.r. saptamana aceasta).
     Am incercat si incercam sa identificam in primul rand situatia in care ne aflam si apoi sa vedem care sunt solutiile pentru a rezolva, pentru o mare parte dintre cei care au aceste credite in franci elvetieni, pe un termen mai lung, aceasta problema. Din analiza datelor, pentru ca s-a facut o analiza foarte exacta, s-a constatat ca nu este vorba despre 150.000 de persoane care au aceste credite. Vorbim de 75.412 debitori (persoane fizice) si numarul de banci ce au un portofoliu destul de important, de peste 90%, este de numai sase. Exista o solutie la aceasta problema, din iulie anul trecut, cand, conform Ordonantei 46/2014, Guvernul a aprobat si a sustinut rescadentarea creditelor pentru persoanele care aveau un nivel al veniturilor sub un anumit prag. Aceasta Ordonanta merge in Parlament si va putea sa fie largit acest cadru astfel incat sa incadram cat mai multe persoane din cele 75.000 care au nevoie de o astfel de rescadentare".
     Subliniind ca "inghetarea" cursului leu/CHF este o solutie care ar trebui acceptata de catre banci, nu impusa, si anuntand ca astazi va avea o noua intalnire la BNR, urmata de discutii cu fiecare banca implicata, Darius Valcov a mentionat: "Eu am prezentat doua solutii, dintre care una, printr-un program propriu al bancii, ar conduce la anihilarea acestei cresteri a cursului, iar cealalta presupune ca, pe o perioada de timp scurt - doi sau trei ani - ratele sa scada, iar dupa aceea, cand ratele vor creste, o mare parte din presiunea acestei cresteri va fi preluata de catre stat prin acea reducere la impozitul pe venit. (...) Vom aloca aproximativ 0,1% din PIB pentru cei care vor cere rescadentarea si acest fapt va face ca in economie toti actorii sa fie multumiti".
     Avocatul Gheorghe Piperea considera ca aceasta solutie este "gresita si inutila" si ne explica: "Nu este vorba despre rezolvarea problemei, ci de o amanare cu circa trei ani. Practic, solutia propusa este ca jumatate din rata acestor oameni sa fie platita din buzunarele noastre. Bancile vor avea de castigat, pentru ca, probabil, vor avea mai putine credite neperformante, dar oamenii vor avea de platit rate pe o perioada mai lunga. BNR propune ca oamenii sa-si negocieze individual contractele. Sunt propuse orice solutii, numai sa nu plateasca bancile. Pentru cele cateva banci implicate in aceasta situatie, va plati tot sistemul, ceea ce nu este corect. Oamenii nu vor sa mai auda de banci, desi institutii financiare mari, ca BCR sau CEC Bank nu au portofolii de credite in CHF".
     * Blanculescu: "Situatia creditelor in CHF este una de forta majora"
     Analistul economic Ionel Blanculescu subliniaza ca solutia propusa de ministrul finantelor publice va fi discutata cu oficialii BNR, cel mai probabil conceptul ordonantei in cauza urmand sa fie modificat, ca sa poata fi aplicabil si debitorilor care datoreaza bancilor CHF.
     Domnul Blanculescu ne-a spus: "Nu vorbim de certitudini. Va trebui facuta o analiza de impact, insa si amanarea problemei cu care se confrunta acesti oameni ar putea fi o rezolvare, intrucat francul elvetian nu va ramane atat de sus, dupa cum a precizat si Thomas Jordan, guvernatorul Bancii Nationale a Elvetiei, care a spus, intr-un interviu, ca francul este supraevaluat in raport cu euro si dolarul. Printr-o solutie de amanare, cei supusi socului nu vor mai suporta efectul acestuia. Discutam despre castigarea unei perioade in care francul elvetian sa-si revina la un nivel normal".
     In opinia economistului, situatia creditelor in franci elvetieni este una de forta majora: "Nu putem discuta despre un precedent. Trebuie sa eliminam ideea de discriminare, pentru ca acesti oameni imprumutati in CHF nu aveau cum sa prevada recesiunea si reprezinta rezultatul unei crize unice".
     Ionel Blanculescu ne-a declarat ca statul, in momentul in care propune o solutie cum este "electorata", se gandeste la repercusiunile pe care situatia le-ar avea asupra bugetului in cazul in care nu ar fi luata nicio masura: "oamenii care isi dau toti banii bancilor nu mai au din ce sa consume, cei care raman fara case pot avea necazuri si la serviciu si atunci impozitele pe salarii ar fi mai mici, problemele sociale ar creste etc".
     * Daianu: "Situatia poate sa devina extraordinar de delicata pentru unele persoane cu venituri modeste"
     Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, a spus, vineri, la RFI, ca situatia poate sa devina extraordinar de delicata pentru unele persoane cu venituri modeste. Domnia sa sustine ca o solutie pentru clientii imprumutati in franci elvetieni ar fi restructurarea datoriilor pe care acestia le au la banci: "Restructurarea ar trebui sa fie facilitata acum, cand dobanzile sunt mici. (...) Bancile, in primul rand, ar trebui sa fie interesate. (...) Este corect ca povara sa fie impartita intre partile implicate".
     Legat de menirea BNR in aceasta situatie, domnul Daianu a precizat: "Banca centrala a unei tari are ca principale misiuni stabilitatea financiara si stabilitatea preturilor. Ea nu poate sa adopte si nici nu intra in mandatul ei sa adopte masuri de sustinere a unor programe care au vadita tenta de sprijin social. Asemenea masuri intra in ograda Guvernului".
     Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, subliniaza ca pierderile pe care bancile le-ar inregistra daca ar acorda unele facilitati imprumutatilor in CHF ar fi acoperite din banii deponentilor si ai debitorilor care au credite in lei si euro.
     Domnia sa considera ca situatia creata pe piata creditelor in CHF vine dintr-o problema de "educatie economica, la nivel national".
     * Parlamentarii solicita aprobarea de urgenta a initiativelor legislative privind conversia creditelor
     Partidul National Liberal (PNL) a cerut, vineri, Bancii Nationale sa mearga in Parlament pentru audieri, "cat mai urgent", in vederea identificarii unei solutii pentru protejarea imprumutatilor in CHF.
     Andreea Paul, prim-vicepresedintele PNL, a subliniat ca trebuie agreat cat mai repede un mecanism de sprijin "pentru cei afectati de calamitatile financiare".
     Parlamentarii care au proiecte legislative au reactionat si ei, cerand aprobarea "de urgenta" a acestor proiecte.
     Deputatul UDMR Cseke Attila sustine ca debitorii ar fi putut sa fie protejati, dar ca "nu s-a vrut" acest lucru.
     "Propunerea mea legislativa este ca, la solicitarea debitorilor, sa se faca conversia in lei la cursul din luna in care a fost facut creditul", ne-a precizat domnia sa, adaugand ca proiectul sau a fost inregistrat in noiembrie 2013, iar acum se afla in Camera Deputatilor, la Comsia de Buget, dupa ce a trecut de Senat.
     Initiativa deputatului PSD Ana Birchall vizeaza conversia creditelor in valuta la cursul zilei, fara costuri si garantii suplimentare.
     Ana Birchall ne-a spus ca, in proiectul de lege pe care l-a propus, "exista un amendament ce face referire la creditele in CHF si care, cu siguranta, ii va ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la banci".
     Deputatul PSD face apel la clasa politica, cerand acesteia "sa dea dovada de maturitate si responsabilitate" in aceasta situatie, subliniind ca "problemele grave ale romanilor, cauzate de fluctuatiile cursului valutar, nu trebuie folosite demagogic".
     Ana Birchall a solicitat biroului Comisiei pentru buget-finante din Camera Deputatilor sa-si convoace in cel mai scurt timp membrii, pentru sustinerea solutiilor propuse de ministrul finantelor si pentru promovarea altor masuri legislative complementare, in vederea protejarii celor afectati de cresterea francului elvetian.
     Si initiativa sa legislativa a primit votul Senatului, in prezent aflandu-se pe masa de lucru a Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor.
     * Piperea: "BNR ar trebui sa stabileasca un curs fix leu/CHF"
     BNR ar trebui sa intervina, dupa modelul Bancii Centrale a Elvetiei, si sa stabileasca un curs fix al leului fata de francul elvetian, care sa fie apropiat de cel din perioada acordarii creditelor in CHF, este de parere Gheorghe Piperea, care opineaza ca este nevoie ca Executivul sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa impuna un plafon de variatie maxima de 20% fata de cursul din 2007-2008.
     "Cei care nu isi mai pot permite ratele, sa ceara peste tot in tara, tuturor tribunalelor unde isi au domiciliile, sa fie pusi sub protectia tribunalului, pentru a opri executarea silita ce se preconizeaza, precum si cresterea nelimitata a cantitatii de bani platibili pentru creditele in CHF", sugereaza avocatul Piperea.
     Potrivit domniei sale, printre masurile pe care le-ar mai putea lua cei aflati in situatia sa nu-si mai poata plati creditele in franci elvetieni se numara urmatoarele: cei care pot accepta ideea, sa lase casa cumparata in 2007-2008 pe credit in mainile bancii, in contul creantei, cerand instantei stergerea restului de datorie, si sa se mute intr-o casa cu chirie; cei care isi pot permite sa astepte rezultatul pozitiv al unui proces, sa declanseze procese pentru eliminarea din contract a clauzelor abuzive, inclusiv a clauzei de schimb valutar; cei executati silit de banca sa formuleze contestatie si sa ceara suspendarea urmaririi silite, pe motiv de clauze abuzive.
     * Ce spun bancile implicate
     Prima masura care i-ar putea ajuta pe cei cu imprumuturi in CHF a venit din partea OTP Bank, care a anuntat ca a decis reducerea temporara a dobanzii, cu pana la 1,5%, pentru creditele in CHF cu dobanda variabila. Masura va fi aplicata pentru o perioada de trei luni, clientii putand solicita aceasta facilitate pana la data de 27 februarie 2015, in unitatea in care au semnat initial contractul de credit.
     Vineri, László Diósi, CEO OTP Bank Romania, a declarat: "Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvetian ne determina sa reactionam rapid si sa adoptam o masura imediata de sustinere a clientilor nostri care au contractat credite in aceasta moneda. Eforturile noastre se indreapta catre protectia clientilor fata de consecintele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evolutia pietei si vom adopta masuri suplimentare, in cazul in care va fi necesar".
     In luna octombrie 2014, seful OTP Bank Romania ii sfatuia pe oamenii cu imprumuturi in franci elvetieni sa-si pastreze creditele in CHF, subliniind ca moneda exotica nu va creste, in urmatorii ani, ci, dimpotriva, va avea un trend descrescator.
     Reprezentantii Bancpost, o alta banca ce are portofoliu de credite in moneda elvetiana, ne-au transmis ca institutia urmareste cu atentie evolutiile internationale legate de aprecierea francului elvetian si ca intelege impactul pe care acestea le au asupra clientilor care au contractat credite in CHF.
     "Ca intotdeauna, suntem aproape de clientii nostri si ii sustinem prin solutii individuale, bazate pe optiunile si nevoile specifice ale fiecarui client in parte. Aceste solutii includ restructurarea, conversia monetara sau prelungirea perioadei de creditare", ne-au precizat sursele citate.
     In timp ce Volksbank ne-a transmis ca nu poate avansa nicio posibila solutie in cazul creditelor in CHF, intrucat se afla in procesul de preluare de catre Banca Transilvania, Raiffeisen Bank sustine ca are un portofoliu relativ restrans de clienti cu expunere in CHF (8.800) si ca toate creditele oferite sunt garantate cu proprietati imobiliare.
     Reprezentantii Raiffeisen subliniaza: "Incepand cu 2009, Raiffeisen a oferit si continua sa ofere solutii de restructurare, in aceeasi masura pentru clientii cu credite in CHF si EUR. Din 2012, Raiffeisen Bank ofera si solutii individualizate pentru clientii cu dificultati financiare care doresc conversia creditelor din CHF sau EUR in RON. Aceste metode au o rata mare de succes (aceasta insemnand ca debitorul aflat in dificultate a putut sa continue sa fie bun-platnic) si presupune, pe langa reducerea de rata, reduceri suplimentare graduale de datorie, pentru clientii care au avut un comportament bun de plata pe perioada restructurarii (3-6 ani)".
     In prezent, numarul de credite acordate de Reiffeisen care beneficiaza in continuare de restructurare este de pana in 10% din numarul de credite in CHF (sub 1000), potrivit surselor citate.
     Celelalte banci cu portofolii importante de credite in CHF (Millenium Bank, Credit Europe Bank si Piraeus Bank) nu au raspuns, pana aseara, la inchiderea editiei, solicitarii noastre sa ne transmita solutiile la care se gandesc pentru protejarea clientilor cu imprumuturi in franci elvetieni.
     Vineri, in doua zi dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a ridicat pragul de 1,2 euro/CHF, impus in 2011, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,4228 lei pentru un franc, in urcare cu 0,0941 lei fata de cel din sedinta precedenta, cand francul a sarit la 4,3287 lei, de la 3,7415 lei - valoarea la care era cotat miercuri. 

     Ordonanta de Urgenta prin care a fost aprobata asa-zisa "electorata" a fost publicata in Monitorul Oficial din 27 iunie 2014, in care se specifica faptul ca masura este aplicabila in perioada ianuarie 2016 - decembrie 2017, pentru creditele in derulare la 31 mai 2014. Beneficiarii deducerii fiscale sunt persoanele fizice care au venituri din salarii sau pensii de maxim 2.200 de lei si sunt titulari ai unor credite bancare restructurate. Acestea din urma reprezinta imprumuturi prin care au fost modificate conditiile initiale de rambursare a lor, printre conditiile impuse numarandu-se: intarzierile la plata trebuie sa fie de cel mult 90 de zile, iar prelungirea creditelor este de maxim doi ani (fapt care conduce la diminuarea ratelor cu cel mult 35%). Reducerea ratei va fi cu maxim 900 de lei fata de cea initiala. Ulterior restructurarii, rata dobanzii sau marja de dobanda nu poate fi majorata, nici macar in cazul creditelor cu dobanda variabila.

 

 link: BIROUL DE PRESĂ AL PREMIERULUI UNGAR VICTOR ORBAN:
 "Cresterea francului elvetian nu are niciun impact asupra imprumutatilor in valuta din Ungaria"

 link: Pierderi masive pentru banci si brokeri, in urma aprecierii francului

 link: Invingatorii razboaielor valutare sunt cei care nu participa sau capituleaza
 


(281 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Piperea: "Solutia propusa de Valcov nu rezolva problema, doar o amana" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6404139995575 seconds.