Vineri, 16 Ianuarie 2015 - 05:54 AM Aleg.RO: Protest in fata BNR din cauza cresterii francului elvetian

Publicat de: ---

Cotidianul

Nemultumiti ca nu isi mai pot plati datoriile dupa cresterea francului elvetian, care s-a apreciat joi cu 30% fata de euro, mai multe persoane au protestat in fata BNR .

La ora actuala, aproximativ 150.000 de romani au credite in franci elvetieni.

Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvetiana de criza datoriilor suverane din zona euro.

În contextul cresterii cursului pentru francul elvetian, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) au solicitat joi guvernului si parlamentului sa identifice urgent solutii pentru situatia persoanelor cu credite in franci elvetieni.

"În contextul evolutiilor extrem de nefavorabile inregistrate astazi pe piata valutara de francul elvetian (CHF), moneda in care sunt imprumutati la banci sute de mii de romani, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare va solicita sa actionati cu maxima urgenta, potrivit competentelor de care dispuneti, pentru identificarea unei solutii care sa vina in ajutorul celor afectati", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa de asociatie prim-ministrului Victor Ponta, presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, potrivit Mediafax.

Reprezentantii AURSF fac referire la cele doua initiative legislative privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei, aflate in dezbatere in Parlament de cateva luni, una dintre ele apartinand unui grup de 131 de deputati si senatori.

Cel mai mare soc de pe piata valutara

„Este cel mai mare soc de pe piata valutara din ultimii ani”, spune James Stanton, de la deVere Group, citat de The Telegraph.

Panica a pus stapanire pe toti cei care au contractat credite in franci elvetieni, scrie The Telegraph, care citeaza specialisti ce estimeaza ca aceste credite se vor scumpi cu cu circa 12%.Reciproca este ca pentru elvetieni a devenit brusc mai ieftin sa achizitioneze imobile in alte state. În Romania exista circa 150.000 de persoane cu credite in franci elvetieni, iar in Grecia, spre exemplu, circa 65.000. Este o veste proasta pentru toti.

Cotidianul britanic arata ca aceste credite devenisera o moda inainte de izbucnirea crizei economice, in 2008, cand francul elvetian era perceput ca o valuta foarte sigura si cu o paritate foarte buna fata de euro. Numai ca odata cu criza, paritatea nu si-a mai revenit.

O decizie prosteasca?

Ce s-a intamplat? În urma cu trei ani, banca centrala elvetiana a stabilit o paritate maxima de 1,20 franci elvetieni la un euro, astfel incat moneda sa nu se aprecieze si sa dauneze exporturilor elvetiene. Numai ca in dimineata zilei de 15 ianuarie, spre surpriza tuturor, Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca va renunta, in urmatoarele cateva zile, la aceasta limitare. Decizia a fost luata in Elvetia pe fondul unei alte decizii asteptate de ceva vreme – Banca Centrala Europeana se pregateste sa lanseze un program de cumparare a datoriilor statelor din zona euro. Asta va duce la o scadere a euro si la o dificultate si mai mare a Elvetiei de a-si mentine moneda la un nivel scazut, motiv pentru care politica a fost abandonata.

Alti analisti leaga decizia Elvetiei de evolutia pretului petrolului si de deflatia care incepe sa-si faca simtita prezenta in Europa. “Aici cheia este pretul petrolului si pretul bunurilor de larg consum care au scazut. Multe tari au inceput sa se lupte cu deflatia”, spune Marc Chandler, director de strategie la Brown Brothers Harriman.

“Este o decizie prosteasca din partea lor si a dus la pierderi enorme in toata lumea si pentru un numar mare de oameni”, spune directorul publicatiei Gartman Letter, citat de CNBC. “Nu au au anuntat ca se va intampla asta. Au promis ca o vor face cand vor avea argumente solide”.

The Economist conchide ca „intregul episod este util pentru ca ne aminteste ca monedele sunt un joc de suma nula; daca unele tari urmaresc politic (precum cea a UE) de slabire a ratei de schimb a monedei lor, atunci alte monede trebuie sa creasca. Îar unda de soc poate fi puternica”.


(186 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Protest in fata BNR din cauza cresterii francului elvetian | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31022119522095 seconds.