Vineri, 16 Ianuarie 2015 - 05:54 AM Aleg.RO: Turcia critica cooperarea antiterorista defectuoasa a serviciilor secrete europene

Publicat de: ---

Cotidianul

În planul reactiilor internationale generate de evenimentele extremist-teroriste din Franta, este de retinut nota aparte a punctelor de vedere exprimate de oficiali de laAnkara . Potrivit acestora, serviciile secrete europene sunt responsabile de atacurile teroriste de la Paris, a declarat seful Parlamentului turc, Cemil Cicek, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Camerei Deputatilor din Cehia, Jan Hamacek.

Turcia a invocat ezitarea Frantei in ceea ce priveste cooperarea in lupta impotriva terorismului ("Hurriyet", 13.01.2015). Serviciul turc de informatii a cautat-o pe Hayat Boumeddiene - vaduva lui Amedy Coulibaly, membru al Statului Islamic (IS), care a ucis (09.01.2015) 4 ostatici intr-un magazin evreiesc din Paris - in baza sa de date si a notificat imediat Parisul ca aceasta a sosit in Turcia la data de 02.01.2014. Cu toate acestea, insa, timp de 8 ore, autoritatile franceze au insistat ca Boumeddiene se afla in magazinul evreiesc in timpul desfasurarii atacului. Franta a furnizat Turciei numere de telefon apartinand lui Boumeddiene cu o intarziere de opt ore. Dupa ceu a identificat 4 cetateni turci cu care s-a intalnit laIstanbul si Sanliurfa, oficialii turci considera ca, in cele din urma, Boumeddiene a trecut ilegal granita in provincia siriana Raqqa, posibil in orasul Tel Abyad.

Autoritatile turce au catalogat drept "insuficienta" cooperarea cu Franta in lupta impotriva terorismului. Pe langa decalajul la nivelul schimbului de date, serviciul francez de informatii nu a reusit sa furnizeze autoritatilor turce o lista completa cu numele unor presupusi militanti IS. Franta a realizat o lista cu 1.200 de suspecti, insa a transmis Turciei doar 500 de nume. Drept rezultat, numele lui Boumeddiene nu a fost comunicat Ankarei, facand imposibila arestarea sau urmarirea acesteia imediat ce a intrat in Turcia. Ankara expulzeaza orice cetatean francez pe care Parisul il adauga pe lista sa neagra, au precizat oficiali turci.

De la Ankara s-a atras atentia ca Franta trebuia sa evalueze consecintele deciziei legislativului privind recunoasterea Statului Palestina, inclusiv faptul ca rezultatul sprijinului exprimat de Franta fata de Palestina nu va ramane nesanctionat de serviciile israeliene de informatii, despre care primarul Ankarei, Melih Gokcek, a declarat ca se afla in spatele atentatelor. Atacurile comise la sediul publicatiei franceze "Charlie Hebdo" (07.01.2015) si intr-un magazin evreiesc (09.01.2015) din Paris (...) reprezinta rezultatul, a relatat agentia de stiri "Anadolu Agency".

Potrivit "Anadolu", Gokcek a precizat (11.01.2015) ca "Israelul a fost deranjat de faptul ca in Camera inferioara a Parlamentului francez s-a votat recunoasterea Statului Palestina, precum si ca Franta a votat in favoarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU pe aceeasi tema. Israelul nu doreste ca aceasta sustinere sa se extinda in Europa. De aceea este sigur faptul ca Mossad se afla in spatele acestor incidente. Mossad incita la islamofobie generand astfel de actiuni", a afirmat Gokcek, adaugand ca, dupa atacurile de la Paris, aproximativ 50 de moschei si mai multi musulmani au fost vizati de astfel de incidente care nu au fost relatate de media internationala.

Turcia a mai reprosat tarilor occidentale acorda prea multa atentie atacurilor de la Paris, iar masacrarea a mii de persoane de catre gruparea terorista 'Boko Haram' din Nigeria nu suscita prea mult interes. (...)

Turcia este criticata pentru faptul ca radicalii pleaca si revin din Siria cu usurinta trecand peste granitele tarii. Exista, insa, parerea ca “Turcia este, intr-o anumita masura, o piedica impotriva patrunderii unor astfel de elemente periculoase in Occident, astfel ca ar trebui ca Turcia sa fie sprijinita la maxim in eforturile sale”, a declarat Jan Hamacek, presedintele Camerei Deputatilor din Cehia.

Din Franta, raspunsul nu se lasa asteptat. "Legea privind serviciile de informatii este gata", a anuntat deputatul socialist francez Jean-Jacques Urvoas (14.01.2015), la postul de radio Europe 1. Aceasta va permite un acces la datele informatice ale celor care pregatesc atentate si posibilitatea de “a sonoriza” locatiile private unde actioneaza acestia.

Urvoas a anuntat, de asemenea, suplimentarea cu 1.000 de posturi a personalului serviciilor de informatii, pana in 2017.

În prezent, pe teritoriul Frantei exista 200 de persoane care s-au intors din Siria, dar s-ar putea ajunge cu usurinta la 300, 400 de persoane care sunt cu adevarat periculoase, in opinia noastra, a concluzionat Urvoas.

Deputatul a mai precizat ca ceea ce lipseste, in mod real, serviciilor secrete franceze, in numar de sase (13.000 angajati si pana la 1,6 miliarde bugetul), sunt mijloacele de investigare. Interceptarile de securitate sunt destul de sterile, in general. Vrem sa monitorizam "Skype", ceea ce nu putem face, in prezent, din punct de vedere juridic. Vrem sa avem acces la datele informatice ale celor care pregatesc atacuri.

“Le Nouvel Observateur” titreaza:"Charlie Hebdo': 'Lifting-ul' necesar al intelligence-ului", pentru a concluziona "Depasite de situatie, criticate ca nu au reusit sa detecteze trecerea la actiune a

fratilor Kouachi si Coulibaly, autorii atentatelor din Franta, serviciile de informatii trebuie consolidate permanent si reorganizate in profunzime (…)”.

Premierul francez Manuel Valls a sustinut (13.01.2015), in cadrul Adunarii Nationale, necesitatea de “a consolida cu regularitate aceste servicii, o constientizare care pare tardiva pentru unii. (...)".

La Londra,ministrul britanic de Interne, Theresa May, deplange faptul ca agentiile de informatii nu ar avea suficiente prerogative pentru a proteja Marea Britanie: "Esecul Marii Britanii de a adopta legea ce permite companiilor de comunicatii sa colecteze si sa stocheze date online pune in pericol vietile cetatenilor britanici si diminueaza capacitatea tarii de a se proteja (…)".

Theresa May a mai precizat ca serviciile de informatii au nevoie urgent de prerogative suplimentare, insa opiniile politice divergente ale partidelor impiedica adoptarea unei astfel de legislatii.


(270 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Turcia critica cooperarea antiterorista defectuoasa a serviciilor secrete europene | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55178380012512 seconds.