Vineri, 16 Ianuarie 2015 - 05:54 AM Aleg.RO: Deputatul PNL Andreea Paul cere audierea BNR in Parlament

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Andra Oprescu 15 .01.2015

Andreea Paul, deputat PNL,  cere audierea BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu in Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor, pentru un punct de vedere si solutii concrete in sprijinul romanilor afectati de aprecierea francului elvetian.

?Parlamentul Romaniei si BNR au datoria de a nu ramane indiferente fata de aceasta situatie si, mai ales, fata de pericolele financiare la care sunt expusi romanii indatorati in franci elvetieni. Deja, multi dintre ei fac mari eforturi ori sunt in imposibilitatea sa-si achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant?.

Situatia impune un raspuns urgent pentru ca evolutia francului risca sa arunce debitorii cei mai vulnerabili in strada,  considera Andreea Paul.

?Solicitarea se impune avand in vedere ca doua proiecte de lege care vizeaza completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate in dezbaterea parlamentara in urma pozitiei BNR (PL-x nr. 337/2014 si nr.345/2014). In al doilea rand, solicitarea se impune avand in vedere ca interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeasi tema, pe care am adresat-o in scris, din Parlament, guvernatorului Isarescu, a ramas fara raspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Bancii Nationale sa prezinte situatia concreta a creditelor romanilor in franci elvetieni, precum si solutiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectati de aprecierea monedei elvetiene?.

Francul elvetian s-a apreciat joi cu 30% fata de euro, atingand un nivel record, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata, potrivit Bloomberg.

 Francul era cotat ieri la Bucuresti la 3,74 lei, iar astazi cotatia oficiala a ajuns la 4,32 lei.

Aproximativ 200.000 de romani au credite in aceasta moneda.

 


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Deputatul PNL Andreea Paul cere audierea BNR in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32506203651428 seconds.