Marți, 13 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Mitrea a cerut amanarea procesului in care este acuzat de coruptie, pentru a-si angaja un nou avocat

Publicat de: ---

AMOS News

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuia sa inceapa luni judecarea apelurilor din dosarul in care Miron Mitrea este acuzat de fapte de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale si in care, in 15 octombrie 2014, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare .

Miron Mitrea le-a cerut magistratilor ca amane judecarea cauzei, din lipsa de aparare, motivand ca a incheiat relatiile contractuale cu avocatul care l-a reprezentat pana acum si vrea sa isi angajeze un nou avocat.

Totodata, la primul termen de judecata din apel nu a fost adusa nici Irina Paula Jianu, astfel ca instnata a stabilit urmatorul termen pentru 20 ianuarie.

In 15 octombrie 2014, instanta suprema l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 - 2004, in prezent deputat PSD, la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 520.000 de lei, sub forma unor lucrari executate la casa mamei sale, pentru a o mentine pe Irina Jianu in functiile de inspector sef adjunct si, ulterior, inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Instanta l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals si a mai dispus incetarea procesului penal in cazul sau pentru uz de fals. Prin aceeasi sentinta s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea si a fost mentinut sechestul asigurator pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.

Nicolae Popescu, fost arhitect sef al Primariei Voluntari, a primit o pedeapsa de cinci luni de inchisoare pentru fals in acte si doua luni pentru favorizarea infractorului. Instanta a decis sa cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de inchisoare, dintr-un alt dosar. Judecatorii au constatat ca pedeapsa de trei ani de inchisoare a fost executata.

Decizia a fost contestata, Completul de cinci judecatori de la ICCJ urmand sa dea o decizie definitiva in acest caz

Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca lucrarile de constructii, amenajare si dotare au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Cei trei inculpati au fost trimisi initial in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la Directia Nationala Anticoruptie, din cauza unor vicii de procedura. In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013.

Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.

Ulterior, Mitrea a obtinut un mandat de senator (2008 - 2012) si un nou mandat de deputat (2012 - 2016).


(125 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Mitrea a cerut amanarea procesului in care este acuzat de coruptie, pentru a-si angaja un nou avocat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28932619094849 seconds.