Marți, 13 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: Harta puterii in Parlament. Elena Udrea pune conditii pentru sustinerea motiunii de cenzura. Ce sanse are opozitia sa demita Guvernul

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

La doi ani de la alegerile parlamentare,  alianta de guvernare se bazeaza, in acest moment, pe 317 voturi, doar din partea PSD si PC-PLR, in timp ce grupurile PNL si PDL insumeaza 167 de voturi . PPDD mai are doar 13 deputati si trei senatori (inscrisi ca neafiliati), iar cu sustinerea lor, puterea ar ajunge la sustinerea a 333 de parlamentari. Daca adaugam si grupul minoritatilor, atunci guvernul Ponta IV s-ar putea baza pe 350 de deputati si senatori.

La polul opus, liberalii ar putea conta pe sprijinul UDMR, proaspat iesit de la guvernare, alaturi de care ar strange 193 de voturi, iar cu o eventuala sustinere a neafiliatilor, 221 de voturi. Insuficient insa, pentru ca guvernul poate fi demis, in acest moment, de 285 de parlamentari.

Singura metoda prin care s-ar destabiliza cu adevarat coalitia de guvernare este pierderea celor de la UNPR (48 de parlamentari) sau a celor de la PC si PLR (50 de parlamentari). De altfel, cea mai importanta piatra de la baza guvernarii este partidul lui Gabriel Oprea, format, de altfel, din fosti pesedisti, in 2010.

In prima intrunire din 2015, liberalii au decis ca pana pe 28 februarie sa fie pus in dezbatere publica programul de guvernare, urmand ca in sesiunea parlamentara care incepe la 1 februarie sa se initieze o motiune de cenzura, pentru care este nevoie de 142 de semnaturi.

Pentru a avea succes cu acest demers, co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a precizat ca liberalii vor initia discutii cu toate partidele parlamentare, cu exceptia PSD.

Grafic: Gandul

Udrea, sceptica. In ce conditii va sustine PMP motiunea

Daca la ultima motiune de cenzura, liberalii s-au bucurat si de sustinerea PMP, de data aceasta sefa partidului pune conditii. Intr-un interviu la RFI, Udrea a spus ca PMP va vota motiunea doar daca documentul "va contine si punctele de vedere ale PMP".

"Partidul Miscarea Populara in masura in care o motiune de cenzura ar fi bazata pe argumentele proastei guvernari, pe care noi le avem si le vom expune in permanenta ca partid de Opozitie, singurul ce a ramas, va sustine aceasta motiune. In masura, deci, in care vom regasi acolo reprezentate si punctele noastre de vedere legate de proasta guvernare a PSD-ului", a declarat ea, la RFI.

In plus, sefa PMP se arata destul de sceptica privind sansele ca Guvernul sa fie demis, punctand faptul ca PSD inca se bucura de o majoritate parlamentare destul de mare.

"Guvernul PSD este destul de solid, are sustinere destul de solida in Parlament. Pe de alta parte, eu nu sunt foarte sigura de sustinerea pe care ar avea-o un alt Guvern din partea domnului Iohannis. Mai degraba, in lumina acestei relatii bune pe care o are cu domnul Victor Ponta, cred ca s-ar merge pe solutia data de doamna Gorghiu ieri, adica un Guvern ceva si cu PNL si cu PSD, un fel de Guvern USL. Nu stiu nici din punct de vedere al sustinerii in Parlament a unei motiuni de cenzura daca ar putea avea succes aceasta motiune si deci s-ar schimba guvernarea PSD cu o guvernare PNL, dar nici din punct de vedere al dorintei reale a PNL-ului si a domnului Klaus Iohannis de a face aceasta schimbare", a adaugat Udrea.

Motiunea numarul trei

De altfel, liberalii nu se afla pentru prima data in fata unui astfel de demers. In aceasta legislatura, PNL si PDL au initiat alte doua motiuni de cenzura, ambele fiind respinse fara drept de apel.

Prima tentativa esuata de a demite guvernul a fost pe 13 mai 2014, motiunea fiind intitulata “Opriti Guvernul Ponta 3 – Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii”. A doua,  “Victor Ponta pune in pericol statul de drept! Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD”, votata pe 12 septembrie 2014, a avut aceeasi soarta: respinsa.

In plus, liberalii s-au folosit de motiunile de cenzura doar pentru “a face opozitie”, asta pentru ca toate calculele matematice aratau ca sansele de a demite guvernul erau minime. Tocmai pentru ca nici macar initiatorii nu credeau in demersul lor, mai multi liberali nici nu au fost prezenti la votul final.

Pe langa cele doua motiuni de cenzura, liberalii au avut si 18 motiuni simple.

De data aceasta insa, rezultatele alegerilor prezidentuiale din noiembrie au nemultumit un numar mare de pesedisti. Au fost voci care au cerut demisia lui Victor Ponta, insa singurele miscari au fost impotriva lui Mircea Geoana, Dan Sova si Marian Vanghelie, exclusi din PSD si cu un potential ridicat de a strange sustinatori in jurul lor.

In principiu, singura metoda prin care poate fi preluata puterea este migratia politica, optiune aleasa de foarte multi deputati si senatori atunci cand USL a ajuns la guvernare, in 2012, dar si in noua legislatura. Amintim faptul ca PPDD, de exemplu, a intrat in Legislativ cu 68 de deputati si senatori, iar in prezent au ramas doar cu 16.

HARTA puterii parlamentare

Citeste si Vasile Blaga, la GANDUL LIVE: „Cel mai corect ar fi sa ajungem la putere prin alegeri anticipate. Vom depune motiune de cenzura in februarie” Citeste si Noul PNL ataca guvernul Ponta abia dupa Martisor


(406 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Harta puterii in Parlament. Elena Udrea pune conditii pentru sustinerea motiunii de cenzura. Ce sanse are opozitia sa demita Guvernul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67732405662537 seconds.