Marți, 13 Ianuarie 2015 - 05:47 AM Aleg.RO: ANI cere Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman

Publicat de: ---

AMOS News

ANI a cerut Camerei Deputatilor saptamana trecuta revocarea din functie a lui Petre Roman, gasit incompatibil de agentie in martie anul trecut .

Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucuresti, care i-a respins contestatia, instanta competenta in acest caz fiind Curtea de Apel Bucuresti, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Raportul nu a mai fost contestat ulterior in termenul legal de 15 zile de la primire.

"In vederea aplicarii sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie si a interdictiei exercitarii unei functii sau demnitati publice pe o perioada de trei ani, agentia a comunicat Camerei Deputatilor raportul de evaluare a starii de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.

Cererea a fost facuta dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a comunicat ANI faptul ca pe rolul Sectiei a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal nu exista nicio contestatie formulata de Petre Roman impotriva raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate.

Conform art. 22, alin. (1) si (2) din Legea nr. 176/2010, republicata, "persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilitatii in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ", iar "daca raportul de evaluare [
] nu a fost contestat in termenul prevazut la alin. (1) la instanta de contencios administrativ, Agentia sesizeaza, in termen de 6 luni, organele competente pentru declansarea procedurii disciplinare". Avand in vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanta competenta in acest caz este Curtea de Apel Bucuresti, actele procedurale efectuate in fata altor instante de judecata fiind nule de drept, se arata in comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate [
] constituie temei pentru eliberarea din functie".

Persoana eliberata sau destituita din functie sau fata de care s-a constatat existenta starii de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva, sau a incetarii de drept a mandatului.

"Neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand raportul de evaluare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune", potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicata, mai mentioneaza ANI.

In martie 2014, ANI a constatat ca 22 de deputati si zece senatori, printre care Petre Roman si Sorin Iliesiu, au fost in incompatibilitate pentru ca au detinut si alte functii.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.


(145 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

ANI cere Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30029392242432 seconds.