Vineri, 09 Ianuarie 2015 - 06:08 AM Aleg.RO: Inspectoratele scolare vor raporta frecventa scolara a copiilor saraci

Publicat de: ---

Puterea taguri: copii, abandon, familii, nevoiase, ajutoare, sociale, initiative, legislativa

Familiile nevoiase ar putea pierde ajutorul social daca nu-si trimit copiii la scoala . O initiativa legislativa a deputatilor sustine ca inspectoratele scolare sa transmita agentiei teritoriale situatia frecventei scolare, iar daca se constata ca s-au cumulat peste 100 de absente nemotivate intr-un semestru scolar, familiile nu mai primesc bani de la stat.

Mai multi deputati propun ca familiilor nevoiase sa le fie sistate ajutoarele sociale daca nu isi trimit copiii la scoala. Propunerea legislativa pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat prevede ca familiile nevoiase care au in intretinere copii de varsta scolara sa poata beneficia de ajutor social doar in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile scolare. Astfel, inspectoratul scolar va transmite agentiei teritoriale situatia privind frecventarea cursurilor de catre acesti copii, iar plata ajutorului social sa fie sistata in cazul in care se constata existenta a peste 100 de absente nemotivate pe parcursul unui semestru scolar. Scopul proiectului este de a reduce abandonul scolar, care a capatat o amploare ingrijoratoare in ultima vreme.

În expunerea de motive se subliniaza faptul ca minorii care abandoneaza scoala sunt victime sigure ale retelelor de trafic de persoane si ale cersetoriei ori sunt racolati in grupuri infractionale. Pe de alta parte, se spune ca articolul 380 din Codul penal, care incrimineaza impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu, nu a produs efecte juridice de la adoptare si pana in prezent. „O astfel de masura, care sa reflecte si importanta combaterii abandonului scolar prin instituirea unor sanctiuni de ordin material pentru cei care nu isi lasa copiii sa se bucure de dreptul fundamental la educatie, este pe deplin necesara in actualul context, in care Romania are una dintre cele mai mari rate ale analfabetismului din Europa, in care avem prea multe cazuri de copii exploatati si pusi sa cerseasca si in care termenul de copil facut pentru alocatie nu este unul strain”, sustin initiatorii.


(114 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Inspectoratele scolare vor raporta frecventa scolara a copiilor saraci | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.41576504707336 seconds.