Miercuri, 07 Ianuarie 2015 - 05:50 AM Aleg.RO: Nu e bine, domnule presedinte! Nu e bine!

Publicat de: ---

Cotidianul

Prezenta presedintelui Klaus Iohannis la sedinta CSM mi-a lasat un puternic gust amar care, venind dupa numirea lui Mihai Razvan Ungureanu drept consilier, imi provoaca o serioasa ingrijorare . Faptul ca discursul a fost citit dovedeste ca redactarea apartine unui consilier care fie a vrut sa-l compromita pe presedinte, fie nu are ce cauta in acea functie.

Fiind prima intilnire a lui Klaus Iohannis cu membrii CSM, era normal sa le prezinte in citeva puncte viziunea sa despre actul de justitie intr-un stat de drept. Chestiuni formale, specifice unui bilant anual sau unei sedinte de alegeri ordinare...

În mod surprinzator, Klaus Iohannis a plusat si a venit in fata CSM cu doua propuneri abracadabrante:

1. Procurorul general sa faca parte din CSAT.

2. CSM sa aiba drept de initiativa legislativa.

As vrea sa cred ca acela care a scris aceste lucruri va fi dat afara imediat de la Cotroceni, caci sper ca aceste aberatii sa nu-i apartina presedintelui, intrucit amindoua incalca grav prevederile Constitutiei! Un presedinte nu are voie sa rosteasca astfel de chestiuni nici macar pe 1 aprilie, sub forma de gluma.

Sa le luam pe rind. Propunerea ca procurorul general al Romaniei sa faca parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nu poate fi altceva – ca sa ne pastram in limitele unui limbaj civilizat – decit un fel de captatio benevolentiae, o declaratie de dragoste fata de magistrati la prima intilnire, caci in CSAT institutia Justitiei este reprezentata chiar de catre ministrul Justitiei, adica un membru al Guvernului, imputernicit sa coordoneze buna functionare a Parchetelor si instantelor din Romania, avind si dreptul de a initia legi in acest sens! Iata ce se spune in Legea 415/2002: „Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt: ministrul apararii nationale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul industriei si resurselor, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala”. Sa-l aduci in CSAT pe procurorul general, omitind faptul ca el se subordoneaza direct ministrului Justitiei, inseamna sa subminezi pe fata autoritatea acestuia i sa dai semnalul instituirii unui stat dictatorial, in care cel care ancheteaza savirseste actul de justitie, stiindu-se ca judecatorul este cel ce da sentinte in numele legii! În acest sens, iata ce scrie in art. 126 din Constitutie: „Justitia se realizeaza prin Înalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege”. Îmi este imposibil sa cred ca presedintele Klaus Iohannis a vrut aceste lucruri periculoase, asa incit astept din partea sa precizarile prin care sa lamureasca felul in care au ajuns astfel de bazaconii drept propuneri prezidentiale.

Cea de-a doua propunere este si mai infioratoare, aceea ca si CSM-ul sa aiba drept de initiativa legislativa! Asa ceva nici macar lui Victor Ponta, care a fost procuror, nu i-a trecut prin cap. În Constitutie, la art. 74, se spune clar: „Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot”. Cum sa-i acorzi magistratului dreptul de inititiva legislativa fara sa-ti dai seama ca incalci Constitutia? Pe logica prezidentiala, miine ar putea veni cineva sa acorde acest drept sindicatelor, ONG-urilor, marilor corporatii etc., ceea ce ar duce la aruncarea in aer a Parlamentului! E adevarat ca, de multi ani, guvernul a tot subminat rolul Parlamentului prin sutele de ordonante de urgenta, asa cum a incercat si Traian Basescu, prin tot felul de acuzatii publice, insa credeam ca noul presedinte al tarii si-a asumat ceea ce spunea in campania electorala atunci cind vorbea despre redarea demnitatii acestei institutii fundamentale a statului de drept!

Ca bomboana pe coliva, in aceeasi sedinta a CSM, Horatiu Dumbrava, unul dintre candidatii la functia de presedinte, a venit si el cu o propunere bizara, aceea ca un parlamentar sa fie suspendat sau chiar demis din Parlament daca va critica un magistrat sau o sentinta judecatoreasca! În aceasta logica absurda, se va ajunge chiar sa fie pedepsit cu inchisoarea cel care face recurs la o sentinta judecatoreasca, intrucit, in esenta, si aceasta actiune este tot o critica a sentintei date de instanta de fond! La aceasta aberatie a lui Dumbrava ar fi trebuit sa reactioneze Iohannis, insa, dupa cum se vede, nici pentru presedinte nu sint clare rolul si limitele puterilor in stat. Mediator intre puterile din stat (rolul principal al presedintelui) inseamna si sa pui aceste puteri la locul lor, impiedicindu-le sa-si extinda atributiile dincolo de prevederile constitutionale!

Realmente, dupa aceasta sedinta a CSM, iti vine sa te intrebi pe ce drum trebuie s-o apucam pentru a evita instaurarea unui stat autoritar. Speram ca aceste derapaje de la democratie sa nu fie ideile cu care Klaus Iohannis isi incepe mandatul, ci doar rodul unei proaste consilieri din partea unor neaveniti, insa toate aceste sperante mai tin o luna, doua... Iata de ce noul presedinte al tarii va trebui urgent sa numeasca in functiile de consilieri adevarati specialisti in domeniile cheie, caci indulgenta oamenilor nu va tine la infinit si chiar domnia sa va deconta erorile prezidentiale, chiar daca la multe dintre ele va fi impins de nepriceperea celor din jurul sau.

Parafarazind un clasic in viata, putem sa spunem: Nu e bine, domnule presedinte, nu e bine! Parca noi v-am votat, nu procurorii!


(228 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Nu e bine, domnule presedinte! Nu e bine! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5873429775238 seconds.