Miercuri, 07 Ianuarie 2015 - 05:50 AM Aleg.RO: Un deputat UDMR vrea "garzi cetatenesti”, dupa un model unguresc. Reactia Politiei Bihor

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Presedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a anuntat, marti, ca in actuala sesiune parlamentara intentioneaza sa inregistreze o initiativa legislativa dupa un model ungar inspirat din legislatia Canadei, transmite corespondentul MEDIAFAX .

"In Ungaria acest model, care nu mai exista in Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, exista asa-numita Garda Civila, formata din voluntari, foarte bine si clar reglementata, care functioneaza in comunitati unde nu exista Politie Locala. Am vorbit cu reprezentanti ai Politiei Bihor, care colaboreaza foarte bine cu cei din judetul Hajdu Bihar din Ungaria, si ei apreciaza foarte bine acest lucru”, a spus deputatul Szabo Odon.

Potrivit acestuia, Garda Civila sau Cetateneasca ar urma sa fie infiintata prin lege, cu norme unitare la nivelul intregii tari, si ar functiona pe baza de voluntariat, cu atributii stricte in ce priveste pastrarea ordinii publice, membrii ei urmand sa nu fie inarmati si nici salarizati si sa activeze doar in urma absolvirii unor cursuri si a obtinerii unor atestate.

Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza satelor in care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Politie Locala, membrii Garzii Cetatenesti putand primi, in schimbul prestatiei lor voluntare, unele facilitati din partea administratiei locale, precum plata politelor pentru asigurarea de viata, la fel ca in cazul pompierilor voluntari.

“Exista foarte multe comunitati mici, care nu isi permit politie locala, care nu au nici posturi de Politie, si unde anumite persoane creeaza o nesiguranta sau comit furturi. Si in prezent oamenii din aceste comunitati isi pazesc singuri hotarele, campurile, viile, livezile, dar daca ar exista o Garda Cetateneasca ar exista o organizare si o altfel de legatura cu Politia. Membrii ei ar avea si o autoritate”, a afirmat deputatul UDMR.

Szabo a adaugat ca in Ungaria membrii Garzilor Civile sunt adesea fosti politisti, asemenea structuri fiind sprijinite de Politie, de la care primesc, de exemplu, autovehicule scoase din uz.

Citeste si Gyorgy Frunda critica UDMR pentru iesirea de la guvernare Citeste si Nagy Levente de la UDMR - revocat de Ponta de la Agentia de Mediu si inlocuit cu Toma Petcu, trecut la PLR Citeste si Casatoriile civile ar putea sa NU mai fie oficiate la Primarie. Legea propusa de parlamentarii UDMR


(121 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Un deputat UDMR vrea "garzi cetatenesti”, dupa un model unguresc. Reactia Politiei Bihor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31617403030396 seconds.