Miercuri, 31 Decembrie 2014 - 06:25 AM Aleg.RO: Retrospectiva: 2014 – anul mega-dosarelor de coruptie

Publicat de: ---

Puterea taguri: retrospectiva, 2014, dosare, coruptie, microsoft, astra, carpatica, retrocedari

Dosarele Microsoft, Astra, ASF-Carpatica si cele privind retrocerdari ilegale de zeci de mii de hectare de terenuri – in care prejudiciile se ridica la sute de milioane de euro – sunt principalele cauze penale deschise in 2014, astfel incat parlamentari, fosti ministri, opt presedinti de Consilii Judetene si chiar si seful DIICOT au ajuns in fata procurorilor pentru fapte de coruptie, transmite Mediafax .

În dosarul Microsoft sunt implicati senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, fosti ministri pe care DNA ii acuza de fapte de coruptie legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft. Anchetatorii spun ca persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului. În „aranjarea” contractelor ar fi fost implicati fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Gabriel Sandu, dar si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, toti fiind in arest din 29 octombrie. Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dosarul Hrebenciuc-Sturdza

Într-un alt mega-dosar de coruptie procurorii au strans suficiente probe pentru a-i trimite dupa gratii pe  fostul deputat Viorel Hrebenciuc si pe fiul acestuia, Andrei, pe Gheorghe Paltin Sturdza si pe deputatul PSD Ioan Adam. Este vorba despre retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Complexitatea dosarului este data si de implicarea senatorilor Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si a directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, intervenienti in circuitul retrocedarii ilegale. Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Dosarul Bica-„Stelu”

Tot de terenuri a fost legat si dosarul care a dus la arestarea mai multor persoane, intre care si fostul procuror sef al DIICOT, Alina Bica, la momentul retrocedarii ea fiind reprezentant al Ministerului Justitiei in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). În 2011, Bica si ceilalti membri ai Comisiei ANRP  i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe „Stelu” Stelian despagubiri de peste 377 de milioane  de lei pentru un teren de 13 hectare din Capitala, supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Terenul lui Gheorghe Stelian a fost evaluat la o suma mai mare decat un conac cu 18 camere din Manhattan, spun anchetatorii in rechizitoriul trimis instantei. Interventiile s-au facut prin Dorin Cocos, un apropiat al lui Gheorghe Stelian, caruia omul de afaceri i-ar fi dat 10 milioane de euro ca sa il ajute in solutionarea cauzei. În dosar este vizat atat deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, cat si deputatul UDMR Marko Attila, in cazul caruia Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva.

Dosarul Hidroelectrica

Un alt dosar deschis anul acesta este cel al fostilor sefi de la Hidroelectrica si Portile de Fier I, care au fost pusi sub invinuire de procurorii DIICOT pentru activitatea celor doua companii energetice din 2000 pana in 2014, paguba adusa statului fiind de 185 milioane de euro. Ancheta in acest caz s-ar putea extinde in zona ministeriala, spun surse din randul anchetatorilor.

Dosarul Mircea Basescu-Bercea Mondial

În atentia anchetatorilor au intrat in acest an si judecatori, care s-ar fi lasat mituiti pentru a da solutii favorabile in dosare, in functie de interese ale unor persoane judecate sau care urmareau sa obtina solutii favorabile. Unul dintre cazurile in care au fost vehiculate sume mari de bani ce urmau sa fie date judecatorilor pentru solutii favorabile in dosare este cel in care a fost trimis in judecata Mircea Basescu, fratele fostului presedinte Traian Basescu. Procurorii au trimis in instanta dosarul cu acuzatiile ca, inceputul anului 2011, dupa ce Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost arestat preventiv, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi dat lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Capatana. În schimb, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni pe langa magistratii care urmau sa solutioneze dosarul in care Bercea era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot. Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Capatana si suma de 350.000 de euro, urmarind astfel sa devina un om liber.

Dosarele Astra si Carpatica

Un alt dosar trimis in judecata de DNA in 2014, in care sunt implicate persoane din sistemul judiciar, este cel al omului de afaceri Dan Adamescu. El este acuzat de procurori ca ar fi data mita unor judecatori care deliberau in trei dosare de insolventa ce priveau companiile pe care acesta le detine. Un alt caz de mare coruptie care a ajuns in atentia anchetatorilor este cel al fostului presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Dan Radu Rusanu. Acesta a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Marzac, Radu Mustatea si alte persoane din conducerea societatii Carpatica Asig. În cauza mai sunt judecati sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, Laura Elena Chitoiu, fost director al Directiei Avizari din ASF, precum si cumnatul lui Adrian Nastase, Dan Odobescu, proprietar al unei societati de asigurari.

Dosarul „Motorina”

În 2014 a fost trimis in judecata si fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar, pentru evaziune fiscala cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 56 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat ce avea drept scop sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare. Grupul ar fi fost sprijinit, in diferite modalitati, de Sorin Blejnar, de fostul sau sef de cabinet Codrut Alexandru Marta, de Viorel Comanita si de Florin Secareanu, care reprezentau „palierul de protectie”.

Opt sefi de CJ, luati pentru coruptie

Nici sefii de consilii judetene care s-au folosit de functii pentru interventii nu au scapat de anchetele procurorilor, cei acuzati de trafic de influeta sau abuz in serviciu fiind Titu Bojin (Consiliul Judetean Timis), Mircea Molot (CJ Hunedoara), Cristinel Bigiu (CJ Buzau), Nicusor Constantinescu (CJ Constanta), Adrian Duicu (CJ Mehedinti), Mircea Cosma (CJ Prahova), Aristotel Cancescu (CJ Brasov) si Horea Uioreanu (CJ Cluj).


(649 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Retrospectiva: 2014 – anul mega-dosarelor de coruptie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51862692832947 seconds.