Miercuri, 06 Martie 2013 - 05:36 AM Aleg.RO: Primaria vrea sa bage pietonii sub pamant. Astazi, la ora 12, putem spune ”nu”.

Publicat de: ---

adevarul

 

Primaria Capitalei se incapataneaza sa ignore faptul ca modificarea radicala a spatiului public se face cu consultarea populatiei, cu informari si dezbateri . Asa e firesc, asa se procedeaza in orasele civilizate, asa trebuie sa fie din moment ce toate lucrarile se fac cu bani de la bugetul la care contribuim cu totii. 

La noi, intreaga adunatura de directori, consilieri municipali, comisii, referenti, in frunte cu primarul general Oprescu se comporta in cazul unor proiecte de amploare de milioane de euro de parca purced la curatenia de primavara a gradinitei din spatele blocului. In cel mai fericit caz, autoritatile mimeaza consultarea bucurestenilor si pun proiectul in dezbatere pe site-ul primariei care pare facut special sa nu gasesti nimic, niciodata. Informarea cetateanului este, de fapt, postarea unor documente scanate, pe alocuri incomplete sau ilizibile, scrise in limbajul de lemn al ”directiilor”.

Transformarea pietonilor in cartite

Daca nu ati aflat deja, Primaria Capitalei se pregateste sa reamenajeze unul dintre cele mai importante spatii din Bucuresti, Piata Romana. In mare, se vrea ca Piata Romana sa nu mai poata fi vazuta decat din masina, in mers. Asta pentru ca trecerile de pietoni  vor fi desfiintate, iar pietonii coborati sub pamant, intr-un pasaj subteran. Costurile proiectului sunt estimate la 18 milioane de euro.

In mod halucinant, specialistii din primarie au ajuns la concluzia ca traficul pietonal este cea mai mare problema de la Romana. Ei ignora faptul ca Bucurestiul este sufocat de masini in anumite intervale orare si asta nu se va schimba oricate pasaje subterane si autostrazi suspendate vor fi construite. Dimpotriva. Absenta unui sistem eficient de transport in comun si dezvoltarea infrastructurii rutiere in favoarea masinilor inseamna mai multe automobile pe strazi, mai multi bani dati pe combustibil, mai mult zgomot, mai multe accidente rutiere, mai multe noxe, mai multi bolnavi de afectiuni respiratorii.  

Piata Romana este un furnicar in care se perinda zilnic mii de oameni si in asta consta vitalitatea economica si tumultul zonei, ceva absolut firesc pentru o piata publica. Daca circulatia pietonala va fi ingropata, Piata Romana isi va pierde sensul, iar oamenii vor pierde din nou teren in favoarea masinilor.

Normal ar fi ca reamenajarea zonei sa se faca in beneficiul oamenilor, care sa gaseasca aici un spatiu prietenos, aerisit si confortabil. 

Profesionist ar fi ca proiectul de reamenajare sa fie stabilit in urma unui concurs, avand in vedere ca e platit din bani publici.

Obligatoriu ar fi ca proiectul castigator sa fie implementat in forma data de autorii sai, nu ca la Universitate, unde s-a procedat la betonarea pietei, desi proiectul castigator prevedea altceva. 

Responsabil ar fi ca bucurestenii sa mearga in numar cat mai mare la dezbaterea de azi.   

 


(295 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Primaria vrea sa bage pietonii sub pamant. Astazi, la ora 12, putem spune ”nu”. | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.3120448589325 seconds.