Marți, 19 Iunie 2012 - 05:24 AM Aleg.RO: Suspendarea lui Basescu, simplificata si la Camera Deputatilor

Publicat de: ---

7plus

Camera Deputatilor a adoptat pe articole, luni, proiectul care elimina hotararile Parlamentului din categoria actelor asupra carora se poate pronunta Curtea Constitutionala, votul final fiind programat pentru marti .

Comisia Juridica a mentinut raportul favorabil acestui proiect, dupa ce saptamana trecuta deputatii decisesera rediscutarea proiectului in Comisie.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a criticat acest proiect, aratand ca se urmareste atacarea lui Traian Basescu printr-o eventuala suspendare din functia de presedinte, fara posibilitatea de adresare la Curtea Constitutionala, dar si solutionarea disputei juridice referitoare la cine este seful statului.

"Nu dorim sa existe o dictatura a unui Parlament majoritar", a spus Toader.

Deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei juridice, a respins aceste acuzatii ale lui Mircea Toader, aratand ca pe legile emise de Parlament, Curtea Constitutionala trebuie sa se exprime, dar hotararile Parlamentului nu trebuie cenzurate de Curte.

El a aratat ca in Constitutie este prevazut ca avizul Curtii Constitutional la suspendarea presedintelui este consultativ si asa trebuie sa ramana. "Nu consideram ca e nevoie de o a treia Camera a Parlamentului, iar Hotarrile Parlamentului sa fie supuse cenzurii Curtii Constitutionale", a adaugat Iordache.

Initiatorii acestei initiative legislative sunt deputatul PNL Cornel Pieptea si senatorul PSD Georgica Severin.

Modificarea aprobata in Comisia juridica reprezinta revenirea la forma de dinainte de 2010 a alineatului 1 al articolului 27 din legea Curtii Constitutionale.

In expunerea de motive a propunerii legislative, Severin si Pieptea precizeaza ca prin Legea 177/2010 in sarcina Curtii Constitutionale a fost stabilit si pronuntarea asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite.

Amendamentul deputatului PDL Daniel Buda, potrivit caruia Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte pe subiectul suspendarii presedintelui Romaniei, a fost respins, luni, de Comisia juridica, cu 3 voturi pentru, 10 impotriva si o abtinere.

Camera Deputatilor este prima Camera Sesizata, forul decizional fiind Senatul.

Proiectul va fi supus votului final in sedinta de marti a Camerei Deputatilor.


(243 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Suspendarea lui Basescu, simplificata si la Camera Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29541015625 seconds.