Vineri, 08 Iunie 2012 - 05:30 AM Aleg.RO: Deputatul William Brinza e primul roman care a semnat in Cartea de Aur a orasului austriac Graz

Publicat de: ---

libertatea In timpul vizitei pe care, zilele trecute, a facut-o in Austria, la invitatia autoritatilor locale ale orasului Graz, William Brinza a avut parte de o surpriza de proportii . La finele intrevederii care a avut ca obiect principal buna integrare a romanilor care au ales sa-si croiasca un viiotr in Austria, Siegfrid Nagal, primarul orasului Graz l-a invitat pe politicianul roman sa scrie cateva cuvinte in cartea de aur a urbei pe care o conduce. Democrat-liberalul este primul roman care semneaza in carte-document a orasului austriac.

Situatia cetatenilor romani din Austria ?i buna lor integrare, mediul institutional, diverse aspecte economice (identificarea domeniilor noi de colaborare, iar acolo unde este necesar intensificarea celor deja existente), au fost temele abordate in timpul intrevederilor de primarul orasului Graz si de deputatul Brinza. In plus, politicianul roman a propus chiar organizarea unui forum economic la care sa participe reprezentanti din cele doua tari, ideea care a fost primita cu interes de partenerul de discutii austriac.

La finele discutiilor, deputatul William Brinza, presedintele Comisiei parlamentare pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, a fost invitat sa semneze in Cartea de Aur a orasului Graz. Este vorba de o distinctie acordata in premiera unui roman, unui politician, ca semn de recuno?tinta pentru eforturile depuse in  reprezentarea intereselor romanilor care si-au cautat norocul in lumea larga. Alaturi de oficialitatile austriece au participat la acest moment special si reprezentantii Asociatiei de romani AutProRom (Cristina Popi ?i Mircea Popi), directorul radio Resita, Doru Glavan, consulul Romaniei la Viena, GabrielaFolfa si consulul onorific la Graz, Andre Bardeau.

Primarul orasului Graz, Siegfried Nagal a tinut sa sublinieze faptul ca in Graz sunt peste 100 de religii recunoscute ?i 160 de na?ionalitati, iar romanii sunt printre cei mai numerosi (locul 4 dupa nemti, turci ?i croati) - sase mii dintr-un total de 300 de mii de cetateni straini). "Este o bucurie si, totodata, o onoare ca dumneavoastra sa semnati in Cartea de Aur a orasului nostru, cu atat mai mult cu cat sunteti primul roman care ne onoreaza cu mesajul sau in aceast document. Intalnirea de astazi va contribui cu siguranta la dezvoltarea comunicarii cu reprezentantii comunitatii de romani si, totodata, la dezvoltarea relatiilor cultural-educationale prin realizarea de schimb de experienta, a?a cum ne-ati propus astazi", a declarat primarul Nagal

La randul sau, deputatul William Brinza a precizat: "Este o onoare si, in acelasi timp, o mare responsabilitate pentru mine acest prim pas concret de astazi prin care am dezghetat relatiile dintre comunitatea de romani din Graz ?i primarie. Deschiderea de care a dat dovada domnul primar Nagal, prin invitarea reprezentantilor romanilor de a face parte din Consiliul imigrantilor al Primariei, imi confera certitudinea ca cele convenite astazi vor deveni rodul unor proiecte comune de colaborare ?i, totodata, ca in orasul "drepturilor omului" asa cum este cunoscut orasul Graz, romanii se bucura de aceleasi drepturi ca orice alt cetatean european.

Presedintele comisiei pentru romanii din strainatate,William Brinza, i-a adresat primarului invitatia de a vizita Romania si Parlamentul, inmanandu-i simbolul Camerei Deputatilor. Totodata, politicianul roman a avut o discutie si cu Andre Bardeau, consulul onorific la Graz,  caruia i-a solicitat o implicare mai vizibila pentru comunitate, existand plangeri privind activitatea sa din partea romanilor pe care trebuie sa ii reprezinte.

 

Voteaza articolul!

+3

-1

| azi, 18:12


(341 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Libertatea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Libertatea:

Deputatul William Brinza e primul roman care a semnat in Cartea de Aur a orasului austriac Graz | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28081297874451 seconds.